Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

En aio ajaa naisten tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksia

Naisten päivä olkoon mitä parhain hetki tuoda julki omaa mielikuvaani sukupuolen ja seksuaalisuuden asioista näin sopivaisesti samalla ennen vaaleja. Haluan sanoa asian suoraan ja niin epäkorrektisti mitä vain osaan. Rima on korkealla, sillä olen hurjan epäkorrekti ihminen.

Olipa kerran äänioikeus

Jo toista sataa vuotta sitten tässä maassa oli opittu ja ymmärretty silloisen ajan uusi tieto: naiset ovat yhtä täysivaltaisia kuin miehetkin ja heillä tulee olla oikeus tätä valtaa käyttää myös politiikassa, sekä asettumalla ehdolle että äänestämällä. Tuo oli sen ajan uutta tietoa. Minä väitän, että ihmiskunnan tiedonhankinta ei pysähtynyt tuohon, vaan olemme oppineet vuosisadan varrella yhtä ja toista lisää. Tänä päivänä tiedämme, että sukupuoliasia ei ole näin kaksijakoinen.

Sukupuolitietous ei ole enää vuoden 1906 tasolla vaan tietoa on nyt enemmän. Tieteen ja myös nuoremman polven yhteiskunnan tasolla ymmärrämme, että sukupuolen voi nähdä monella tapaa. Osaamme puhua sukupuoli-identiteetistä ja katsoa sukupuolen käsitettä muun muassa biologisesti ja sosiaalisesti. Ymmärrämme muunsukupuolisuuden ja se on jo usean main lainsäädännössäkin mukana. Mikään tästä tiedosta ei tue ajatusta 1900-luvun alun kaksijaon mallista. Minun silmissäni tämä yhteiskunta ei koostu miehistä ja naisista, vaan ihmisistä. Vain muutamat biologiset tosiasiat pakottavat käsittelemään sukupuolirooleja nimeltä. Muilta osin ehdotan tätä hyväksi paikaksi pykälien siivoustalkoille: pyyhitään pykälistä miehet ja naiset pois. Keskitytään ihmisiin ja lopetetaan lokerointi. Sukupuoli olkoon jokaisen oma asia, eikä verorahoja pidä myöskään tuhlata sen määrittelyyn ihmisen oman tahdon ja tarpeen vastaisesti.

Entäpä paljon puhuttu palkkatasa-arvo? Mielestäni on aksiooma, että ihmiselle pitää maksaa samasta työstä samassa työpaikassa samaa palkkaa. Jos näin ei toimita, silloin tehdään väärin. Aamulehden 30.12.2014 aukeaman mittaisen jutun perusteella mm. Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen toteaa, että nainen saa Suomessa saman palkan kuin mieskin. Meillä on ollut vuosisata aikaa ja olemme sinä aikana päässeet tähän hyvään tilanteeseen. Edelleen lainaan jutun toista kohtaa, jossa...

Samapalkkaisuusohjelman projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksiköstä kertoo, että palkkasyrjintäkanteet ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia.

Työelämässä on toki ongelmia ja palkkasyrjintääkin voi tapahtua. Ne on tutkittava. Työnantajana itsekin vaadin, että sikailevat työnantajat on saatava edesvastuuseen ja täyteen korvausvelvollisuuteen. Työelämän palkkaukseen liittyvistä ongelmista leijonaosa ei kuitenkaan löydy työntekijän haarojen välistä. Työntekijää tulee kohdella reilusti, sopimusten ja lakien mukaan, eikä tästä(kään) asiasta pidä tehdä sukupuolikysymystä.

Olipa kerran ihminen, joka halusi elää

Minua himpsun verran jurppii ns. Johannakorhoslaisuus, jonka ajatusmaailmaan kuuluu homojen näkeminen jotenkin muita parempina ihmisiä. Oli tuo hänen tarkoitus tai ei, se on kuitenkin perille kuulunut sanoma. Homot, tai muutkaan seksuaalivähemmistöjen edustajat, eivät ole tipan tippaa parempia tai huonompia ihmisiä kuin muutkaan. He ovat naapureita, kavereita, vihamiehiä, hyviä ja huonoja työntekijöitä, raittiita ja juoppoja. Minä en halua ajaa tähän maahan yhtä ainoaa lisäystä seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin, vaan haluan jälleen kerran pyyhkiä pykälistöstä sukupuolet pois. Seksuaalivähemmistöön ja -enemmistöön (mikä se on?) kuuluva haluaa elää omaa elämäänsä, joka on jollekin soolona lentelyä ja toiselle perheen vakautta. Seksuaalinen identiteetti ei millään muotoa vaikuta ihmisen toiveisiin ja unelmiin elämästä. On musteen tuhlausta kirjata väsymykseen asti pykäliä siitä, mitkä täysivaltaisten aikuisten ryhmät saavat tehdä mitäkin kenenkäkin kanssa. Annettakoon yksinkertaisesti täysivaltaisten aikuisten tehdä keskenään mitä vaan, joka ei muita vahingoita. Emme tarvitse homoavioliittoja, vaan täysivaltaisten aikuisten ihmisten avioliittoja.

Lopulta kaikki tämä nykymallinen ja yhä lisääntyvä lokerointi kääntyy aina jotakuta vastaan. Kun sanot, että naisten ja miesten asioille pitää tehdä sitä ja tätä, jätät näihin absoluuttisiin ryhmiin kuulumattomat heitteille. Kun ajat ihmisen sukupuoli-identiteetin selvitykseen, ainoa varma tulos on hänen kohteleminen ikävästi vain jotta pykäläviidakko saisi yhden ruksin lisää pohjattomaan turhien määritelmien kokoelmaansa. Kun sanot että naisten väkivalta on ongelma, käyttäydyt kylmästi miesten väkivallan uhreja kohtaan ja päinvastoin. Joka kerta kun lähdet hakemaan oikeutta lokeroista käsin, pakotat ihmiset näihin lokeroihin ja me tiedämme, että ihmiskunta ei vain ole niin kapeasti lajiteltu. Jos et kuulu näihin lokeroihin, emme näe sinua, emmekä välitä sinusta. Tuo on väärä sanoma. En vain hyväksy valtion tehtäväksi tällaista segretaatioajattelua. Jo perustuslakimme sanoo - nimeämättä miehiä tai naisia - että ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella. Nuo ovat viisaita sanoja. Koskakohan haluaisimme elää niiden mukaan?

Olipa kerran erimielisyys

Tässä maassa on, tai ainakin pitäisi olla demokratiaa ja sananvapautta. Se tarkoittaa, että näistäkin asioista voi olla eri mieltä. Kun totesin, että aikuisilla olkoon vapaus, se tarkoittaa myös vapautta omassa piirissä toimia toisin. Jos jokin seurakunta, tai vaikka Pinsiön Ihmisvihaajat ry, haluaa ajaa toista linjaa, siitä vaan! Valtiovallan tehtävä ei ole rajata yksilön tai yhteisön mielipiteitä, vaan ylläpitää edellytyksiä mielipiteiden vapaaseen, väkivallattomaan vaihtoon. Yhteisöllisyys on nähtävä positiivisena sisältönä elämässä, ei uhkana pyhälle korrektiudelle. Yhteisöllisyyttä ei voi väkisin rakentaa, mutta sen on annettava tapahtua.

Loppuun tarjoan juhlapäivän toivotuksia sinulle, hyvä ihminen: elä omaa elämääsi omana itsenäsi - älä Tilastokeskuksen lokeron asukkina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Omassa naistenpäivän blogissani kirjoitin seuraavasti:

"On huomattavaa, että jos jokin yksilö mielessään ajattelee, että miesten ja naisten ei pitäisi poiketa toisistaan vaan olla mahdollisimman samanlaisia ja raja miesten ja naisten välillä pitäisi poistaa, niin tällaisella idealistisella ajatuksella ei ole yhteiskunnassa mitään merkitystä. Jos yhteiskunnassa naiset yleisesti kokevat, että he haluavat olla erillinen ryhmä suhteessa miehiin, jos yhteiskunnassa ilmenee tarve erotella sukupuolet toisistaan, niin sukupuolet myös erotellaan, halusipa joku yksilö tätä tai ei."

Tarkoitan tällä sitä, että sukupuolien ja sukupuolierojen säilyminen yhteiskunnassa on yhteiskunnan megatrendi, jolla on omat syynsä. Tällainen megatrendi on niin voimakas, että idealistisilla mielipiteillä ei ole mitään merkitystä trendin vahvistumiselle tai hekentymiselle. Sukupuolierot voivat poistua, jos yhteiskunnassa kehittyy jostain syystä megatrendi, joka poistaa tai vähentää sukupuolieroja. Tällaisen megatrendin synty on niin monimutkainen asia, että ideoilla ja yksilöiden mielipiteillä ei sellaiseen ole mitään vaikutusta.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kiintoisa ajatelma, en vielä kerennyt blogien selailussa sinun tekstiisi mutta nappasin sen tuosta nyt lukulistalle.

Tuommoinen vapaa yhteisöllisyys tietynlaisen sosiaalisen sukupuoli-identiteetin pohjalta on mielestäni juuri tuota vapaata yhteisöllisyyttä, jossa mielestäni valtiolla ei pitäisi olla roolia puolesta tai vastaan. Toki on sitten oman pohdiskelun asia katsoa, mikä vaikutus niillä on koko yhteiskuntaan.

Hittolainen, sitähän pitää ruveta ihan ajattelemaan tässä. Kun en viinaa juo, pitää pistää pää sekaisin ajatuksista. Kiitos tästä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Jo perustuslakimme sanoo - nimeämättä miehiä tai naisia - että ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella"

Samassa perustuslain yhdenvertaisuuspykälässä (kuudes pykälä) mainitaan erikseen sukupuolten tasa-arvon edistämisen olevan lakisääteinen velvollisuus. Erityisesti tämä velvollisuus koskee julkista valtaa edustavia viranomaisia, työnantajia ja koulutusta järjestäviä yhteisöjä.

Sinänsä toki allekirjoitan kirjoituksesi punaisen langan - pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa tasa-arvoa ei tarvitse erikseen edistää lain ja sitä tukevien valvontamekanismien avulla.

Palkkaepätasa-arvosta sen verran, että suoranaisen palkkasyrjinnän tai palkkasyrjintäepäilyjen ohella suurempi ongelma on ammattialojen eriytymisestä ja muusta vallitsevan sukupuolijärjestelmän ohjauksesta seuraava sukupuolten välinen yleinen palkkatasojen ero.

Yksittäisilläkään työpaikoilla samapalkkaisuusperiaate ei muuten vielä toteudu alkuperäisessä muodossaan (sama palkka samasta TAI samanarvoisesta työstä)...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Sukupuolen tasa-arvo on ihan hyvä teksti perustuslaissa ja juuri tuossa muodossa, ei nimeten mitään sukupuolta. Sen voin allekirjoittaa. Perustuslaissa näen kaikenkaikkiaankin erittäin vähän kohtia, joihin voisin ehdottaa minkään asteen muutosta.

Työelämän ongelmista pitää jutustaa vielä monasti, mutta tässäkin ounastelen että vähemmän olisi parempi. Kun on niin monimutkainen järjestelmä, isoimmat porsaat löytävät niitä porsaanreikiä. Työelämän pitää olla joustavampi tänä päivänä, mutta vastaavasti selusta pitää olla suojattuna. Palkkatasa-arvo kuuluu pakettiin, ei tokikaan mitättömänä aiheena. Ykköshuolenaiheeni työasioiden ympärilläni ovat kannustinloukut, joista ehdotin ratkaisua aiemmin. Monet väärinkäytökset joista luemme näinä päivinä ovat jo nykylainsäädännössä rangaistavia. Ne eivät tarvitse uusia lakeja vaan tehokkaampaa tutkintaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Erinomainen tuo muotoilu perustuslaissa etenkin, kun nyt viimein saatiin tasa-arvolakiin sisällytettyä syrjintäsuoja myös erilaisille sukupuolivähemmistöille ja sukupuoli-identiteeteille. Tällä saatiin (ehkä hieman) purettua sitä viralliseen tasa-arvopolitiikkaan liittyvää karkeaa kahteen ryhmään jakavaa luokittelua, mikä ei todellisessa elämässä aina vastaa ihmisten tarpeita...

Koko nykyaikainen tasa-arvopolitiikkahan periytyy Suomessakin 60-luvulta, jolloin keksittiin sosiaalisen sukupuolen käsite ja miehen ja naisen sukupuoliroolit sekä niiden kulttuuriset taustat. Vasta viime vuosina tähän kuvioon on tuotu mukaan "transsävyjä" ja sosiaalisen sukupuolen visionaariset ulottuvuudet => sukupuolta ja sen statusta yhteiskunnassa ei tarkastella enää niinkään menneen historiallisen kehityksen seurauksina, vaan sukupuolista etsitään muutosvoimaa ja käyttämättömiä voimavaroja.

Kannustinloukut toki estävät työllistymistä, vaikuttavat työnantajien asenteisiin ja ylläpitävät varmaankin jossain määrin myös toimeentulovaikeuksia yms. Itse henkilökohtaisesti jo parit yt-neuvottelut läpikäyneenä olen enemmän kuitenkin huolissani työhyvinvoinnin romahtamisesta ja työntekemisen kilpailuttamisesta työntekijöiden terveyden kustannuksella. Lähipiirissäni olen havainnut töissä käytävän sairaanakin, koska täytyy näyttää osaamisensa joka päivä...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Myös perustuslain pakkolunastuspykälä on kumottu käytännössä lunastuslailla, ei ole kehumista omaisuudensuojasta, kun vihreät ja vasemmisto pääsevät lakeja rustaamaan ja toiset hölmöt kannattavat suosion menettämisen pelossa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #6

Työhyvinvointi on kieltämättä tärkeä asia - en vain ole aivan varma paljonko sille voi suoraan valtiovallan puolesta tehdä. Itsekin aikanaan jätin yhden työpaikan ja vaihdoin huonompipalkkaiseen jossa oli parempi ilmapiiri. Se oli fiksu valinta.

Ehkäpä työilmapiiri osaltaan heijastaan yhteiskunnan ilmapiiriä? Mitä valtio edellä, sitä työpaikat perässä?

Säästämme kansan voinnista, kun se ei minun listallani saisi koskaan mahtua säästölistalle. Niin paljon parempiakin paikkoja pihtaamiselle olisi.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Bravo Kyuu,

Hieno kirjoitus. Olen samaa mieltä. Sukupuolella ei tule olla mitään virkaa lainsäädännössä. Me olemme kaikki ihmisiä. Tosin jokaisella on oikeus määritellä itsensä miten haluaa.

-Rauhaa ja Rakkautta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset