Maahanmuuttopolitiikan kehitysidea: työperäinen pakolaisuus?

Heitänpä hieman lennokasta ajatusta ilmoille maahanmuuttopolitiikan keskusteluun. Vaikka numeroiden yksityiskohdista väännetäänkin, voidaan aika varmasti osoittaa työperäisen maahanmuuton olevan pitkälti kansantaloudelle eduksi ja joidenkin muiden muotojen olevan kansantaloudelle haitaksi. Ehkäpä voisimme avata työperäisen maahanmuuton optioita myös pakolaisille?

Pakolaisille työpaikkoja

Tähän ajatusten sekametelisoppaan olen kasannut muutamia lähtökohtia:

  • Työperäiset maahanmuuttajat paitsi integroituvat hyvin, mutta myös tuottavat yhteiskunnalle parhaiten.
  • Pakolaisten joukossa on myös koulutettua väkeä, jopa korostetusti Syyrian konfliktin myötä.
  • On realistista olettaa osan nykyisistä kriisialueista muuttuvan jollain aikavälillä vakaammiksi, ja siten potentiaalisiksi kauppakumppaneiksi.
  • Oma filosofiani: hyödyllinen, aikaansaava sisältö elämässä on ihmiselle parasta.

Tältä pohjalta esitän idean, joka karkeasti menee niin että viedään YK:n pakolaisleireille Suomen työpaikkajärjestelmään kytketty tietokone ja rohkaistaan pakolaiset työnhakuun. Idea on, että esimerkiksi englannin kielellä pärjäävä ja ammattitaitoja omaava pakolaisleirin asukas voisi etsiä sopivaa työpaikkaa Suomesta. Kun työn ja tekijän lähtökohdat osuvat suurinpiirtein yhteen, voitaisiin järjestää haastattelu videoneuvottelun välityksellä. Kun työpaikasta on sovittu, tulee muuton Suomeen sujua nopeasti ja suoraviivaisesti. Tämän mallin toivoisi innostavan pakolaisia aktivoitumaan.

Työnantajille voitaisiin osoittaa jonkin asteen määräaikaista porkkanaa, sillä onhan rekrytoinnissa normaalia isommat riskit. Tämän porkkanan tarkkaa muotoa en lähtenyt vielä pohtimaan, mutta täytyy muistaa että alkuvaiheen kohtuullinen investointi valtion toimesta on joka tapauksessa pienempi kuin se olisi nykymallisessa kiintiöpakolaisen tapauksessa. Toinen tarpeellinen porkkana on katsoa julkishallinnolta avustusta asunnon löytämisessä. Suomen oloihin opastaminen tulisi aloittaa jo pakolaisleirillä ja sitä voisi työn lomassa jatkaa täällä. TE-palvelut tarjoavatkin jo työperäisille maahanmuuttajille kielikoulutusta ja tätä on jatkettava.

Perheen yhdistäminen on asia jota on pohdittava. Alaikäisiä lapsia ei tietenkään saa erottaa huoltajasta, enkä aviopariakaan lähtisi erottamaan toisistaan. Virallisten asiakirjojen saatavuus ja tarvittaessa lasten osalta dna-testit sekä ikämääritykset tulee pitää optiona jos on pienintäkään syytä epäillä filunkia. Muiden perheenjäsenten osalta en näe syytä avata ovia ainakaan ennen kuin työsuhde on kestänyt yli koeajan ja toimeentuloedellytykset täyttyvät.

Hyppäisikö muitakin kelkkaan?

Mielestäni tällainen lähestymistapa vaihtoehtona nykyiseen kiintiöpakolaisjärjestelmään voisi olla harkinnan ja/tai kokeilun arvoinen. Tällaisten ns. työperäisten pakolaisten osalta ei myöskään tarvitse pitää keinotekoista määrärajaa niin kireällä, vaan työmarkkinoiden tila toimii luonnollisena barometrina. Toki toisesta päästä pitää sitten kiristää, rajoittaen niitä maahanmuuton muotoja joiden tulokset näyttävät numeroiden valossa heikolta. Suuntaa pitäisi yhä enemmän kääntää sen suuntaan, että maahanmuutto painottuisi työperäiseen muotoon.

Pidemmän päälle tämä malli voisi antaa uutta rohkaisua pakolaisleireillä aktivoitumiseen myös muille maille ja tälle pohjalle voisi löytyä myös laajentamisen varaa. Leireille voisi kehittyä vaikkapa laajempia koulutusmahdollisuuksia ja ehkäpä työperäisen maahanmuuton rinnalle voisi mahtua myös stipendejä lahjakkaille opiskelijoille.

vekotin
Kokoomus Tampere

Tietoturvapäällikkö enemmän tietosuojahommissa, yrittäjä, säätäjä, monenmoinen kulttuuri- ja vapaaehtoistyön hörhö. Tampereelta. Päivää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu