Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Suomen Kevät - pienpuolueiden kattojärjestö?

Eilinen blogaukseni pienpuolueiden yhdistämisestä herätti aimo pinon kommentteja, hurjasti blogissa ja sitäkin enemmän muiden viestimien kautta. Ideaa vihattiin ja rakastettiin, mutta ennen kaikkea sitä jatkokehitettiin. Oma ajatukseni puolueiden yhdistämisestä lieni kovin epärealistinen, mutta parempi malli voisi löytyä kattojärjestömallista, jota esitti Jari Väli-Klemelä ja jota tässä hieman konkretisoin keskustelumme pohjalta.

Testattu yhteistyöverkoston malli

Vuonna 2003 muutamat nuorten kulttuuriyhdistykset ympäri Suomen olivat pitkälti samassa tilassa kun pienpuolueet nyt: toimintaa oli pitkin ja poikin, mutta se oli pieniä palasia, eikä se saanut juuri näkyvyyttä. Tällöin kymmenkunta yhdistystä pisti pystyyn kattojärjestön, jonka tehtäväksi tuli markkinointi ja tiedonvälitys - ei päätöksenteko. Yksittäiset yhdistykset toimivat edelleen täysin itsenäisesti, kukin omilla erityispiirteillään. Tämä malli keräsi vuosien varrella parikymmentä toimijaa, kunnes lopulta oli saavutettu kriittinen massa ja toiminta löysi uusia malleja. Väitän, että tuo kattojärjestömalli auttoi hurjasti ja harrastuspiiri kasvoi muutamassa vuodessa monikymmenkertaiseksi. Vastaava idea voisi toimia pienpuolueiden kanssa.

Pienpuolueiden kattojärjestö ei siis ottaisi tiukkoja linjakysymyksiä itselleen, vaan puoluet päättäisivät niistä itse. Se oli alkuperäisen ideani virhe: ei pidä yhdistää aatteita vaan vaatteita, eli siis yhteistyö olisi ennen kaikkea resurssien jakoa. Tämä "Suomen Kevät" (työnimi hatusta) ottaisi hoidettavakseen maallisempia haasteita. Se pitäisi viestintää yllä ja koittaisi saada vaikkapa kuusi pientä näkymään markkinoinnillisesti yhtenä pakettina, joka näyttäisi paljon suuremmalta kuin osiensa summa. Markkinoinnillisesti eri toimijat kerääntyisivät saman nimen alle. Tätä nimeä toitotettaisiin kaikilla turuilla ja toreilla, siitä tehtäisiin se iso juttu jonka täytyy näkyä. Se ei olisi puolue, vaan yhdistys tai jopa vaan yhteisö, jonka tehtävä on markkinoida jäsenpuolueita.

Kattojärjestön organisaation pitäisi olla aika kevyt, mutta sen täytyy omata muutama puhemies tai -nainen, jotka ovat tarpeeksi neutraaleja ja asiallisia puhuakseen kaikkien puolesta. Jokaisessa pienpuolueessa on henkilöitä, näkyviä aktiiveja, kovia duunareita, jotka ovat kuitenkin liian kärkkäitä tähän hommaan. Tässä pitää kyetä arvostamaan ja kunnioittamaan kaikkia puolueita, vaikka ne ovat osin vastakkain. Pitää kumartaa demokratian ja yhteistyön suuntaan. Suomi on siitä harvinainen maa, että poliittiset erimielisyydet mahtuvat tähän maahan yllättävän sivistyneesti. Erilaisuus ei ole riski, vaan mahtava voimavara. Yksi hyvä tapa konkretisoida yhteistyötä alkuun on järjestää yhteinen kannattajakorttien keräystempaus niin, että usean puolueen kortit saa samaa kautta.

Kunnallisvaaleja kohti

Tosi haaste odottaa kunnallisvaaleissa. Tässä kohtaa kattojärjestön pitäisi järkätä kattavat, teknisen luonteiset vaaliliitot ympäri maan. Lisäksi kattojärjestö pistäisi resurssit yhteen: teltat, mökit, kahvipannut, nettitekniikka, kaikki mahdollinen. Julisteet tulisivat myös yhdennäköisinä, vaikka toki puolueiden omaakin grafiikkaa käytetään mukana. Oleellista olisi saada tuo yksi uusi nimi ja logo kaikkialle, niin laajalle ettei kansa tai media voi sitä jättää huomiotta. Tämä yhteislogo on se isoin lupaus, mihin jokaisen mukana olevan puolueen on sitouduttava. Joissain kunnissa on myös mahdollista että kaikki siinä kunnassa kampanjoivat pienpuolueet ajavat jotain yhteistä asiaa ja tällaisistakin voidaan toki sopia. Se ei ole kynnyskysymys, vaan puhdas optio. Kattojärjestö lennättelisi myös viestejä tehokkaasti. Se pitäisi huolen, että aina kun näkymisen mahdollisuutta on, kaikki lähialueen toimijat pääsevät mukaan ja kattojärjestön nettisivuston kautta löytäisi aiheen kannanottoja.

Budjettiasiat ovat kunnallisvaaleissa asia, joka mielestäni täytyy katsoa kunnittain. Koska kattojärjestö on koordinoiva elin, se voi tehdä ehdotuksia ja malleja tämän toiminnalle, mutta tietenkin päätöksistä pitää sopia asianomaisten puolueiden ja ehdokkaiden kesken. Ajatellaan nyt kuitenkin vaikkapa niin, että toreilla ei tarvita puolta tusinaa telttaa tai mökkiä jossa kaikissa on kahvitarjoilu - vaan olisikin yksi josta löytyy kahvit ja pullat, reilu miehitys koko ajan ja tyylikäs ulkoasu. Vaalimainosten jakelu sujuisi myös tehokkaasti, kun yksi kyyti voisi viedä kaikki mainokset paikoilleen. Joka mainosta koristaisi toki yhteistyöverkoston logo, mutta muu voi olla puoluekohtaista.

Mitä seuraavaksi?

Ounastelen että Muutos ei ole ainoa puolue, jossa on käyty kovempaa itsetutkiskelua tänään. Tunnustan aivan suoraan, että homma ei meillä toiminut. Fiilis oli hyvä, mutta sanoma ei. Se on toisaalta myös tuikitarpeellinen herätyshuuto sille, että nyt on toimittava toisin. Varovaisen myönteistä suhtautumista uuteen alkuun itsestutkiskelun jälkeen löytyy. Aiemmin mainitsemani Jari Väli-Klemelä lupasi vähän availla dialogia muiden pienpuolueiden suuntaan, jonka myötä katsotaan aivan avoimin kortein onko minkäänlaiseen yhteistyöhön kiinnostusta. Olen valmis suuriin henkilökohtaisiin kompromisseihin asian ajamiseksi, kuten pitääkin olla. Tässä kohtaa ei voi olla muuta kuin nöyränä.

Toivon, että keskustelu jatkuu. Jos muutamia puolueita saadaan viestintärinkiin mukaan, voitaisiin katsoa tapaamista. Tokikaan toimijoiden ei tarvitse olla vain puolueita, ainakin itse olen kovin utelias myös Petri Hirvimäen E-liikkeen ajatuksista ja myös Juha Mäki-Ketelän kommenteissa oli hyvää pohjaa. Yhteistyöverkoston ei pidäkään mielestäni rajoittua puoluetoimijoihin, vaan myös puolueiden ulkopuolisten poliittisten tahojen on oltava tervetulleita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula
Käyttäjän JariVanninen kuva
Jari Vanninen

Nyt ollaan jonkin hyvän äärellä

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Henkilökohtaisesti olen eri mieltä. En näe että Piraattien kannattaa lähteä ajamaan Suomen Kevät logolla ja nimellä asioitaan, kun Piraattien ongelma on jo nyt näkyvyys ja se ettei ihmiset tunne meitä. Monet, jos ovat kuulleet mitään, ovat kuulleet vain tekijänoikeusjutuista.

Yhteistyö monessakin merkissä sen sijaan varmasti on fiksua. Meillä Lapissa loppuspurtin aikana jaettiin kasa flaikkuja Muutoksenkin kanssa. Vaaleja edeltävänä päivänä oltiin Ipun ja Muutoksen kanssa yhteisteltalla jakamassa Soppaa ja feissaamassa. Rommiakin jaettiin ja Muutoskin osallistui rommikuluihin. Tämmöistä yhteistyötä kaipaan enemmän. Flaikutus ja julistehommat ainakin voisi olla paljon helpompaa jos yhdistettäis voimiamme tämmöisissä käytännön asioissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Piraattipuolue on jo ihan iskuetäisyydellä paikoista muutoinkin seuraavissa vaaleissa. Nyt eduskunnan ulkopuolisista suurin ja noususuunnassa edelleen. Turha sitä on liikaa masentua piraateilla. Helsingissäkin menevät toivottavasti kristillisten ohi jo seuraavaksi kunhan ei lannistumista tule. Muutoksen masentumisen kyllä ymmärtää tuloksien valossa enkä oikein tiedä mikä noinkin heikon tuloksen aiheutti. Vähän jokainen pienpuolue todennäköisesti aina odottaa nopeammin ja parempia tuloksia.

Vähän pienillä puolueilla markkinointi kyllä tökkii monessakin kohdissa. Ihan pelkästään yhtenä esimerkkinä kun iltalehdestä (vai oliko iltasanomat.. kummankin kautta tulee paljon liikennettä) linkistä meni vaaleja varten Piraattipuolueen ideoita katsomaan, niin tuli eteen vain sivu ja tylsä pdf (moinen ei oikein houkuttele lukemaan monia ja usealla muulla puolueella asia oli hoidettu paremmin... parempihan siis olisi listata näkyville suoraan pääkohdat ohjelmasta ja sen jälkeen laittaa linkki koko-ohjelmaan mikäli pääkohtien jälkeen ihmisiä kiinnostaa). Varmaan 9/10 jättää pelkän tylsän pdf:n avaamatta, koska ihmiset haluavat nopeita vastauksia/pääkohtia. Ei ihmekään että tunnettavuus tökkii. Ja tuo oli vain yksi esimerkki.

Kehityskulun hajottaminen nyt jonkin pienpuolueiden "kattojärjestön" alle ei oikein toisi IMHO muuta kuin haittaa (mutta voihan olla että muutan mielipidettä kun huomaankin jotain suurempaa hyvää tuossa ideassa.. nyt en vielä huomaa). Ollin mainitsemat yhteistyömuodot puolestaan ovat kyllä suositeltavia.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tämän voi kääntää toisinpäin myös. Jos tällainen vaaliliitto järjestyy, piraateilla on siinä parhaat iskuasemat. Piraatit ovat yhä omalla linjallaan, mutta he ovat selvästi suosituin porukasta, joten todennäköisyys siitä että ensimmäinen paikka tulee heille on hyvä, etenkin yliopistopaikkakunnilla.

Toki perinteisestikin pidän yhteistyötä kovana juttuna. Olenhan itsekin ollut usean piraattien kokouksen järjestäjänä ja näissäkin vaaleissa Pirkanmaan Piraattien valokuvaajana. Se auttaa, mutta ei riitä. Tekninen vaaliliitto on nähdäkseni ainoa mielekäs tie pohjan kasvattamiseen.

Käyttäjän JariVanninen kuva
Jari Vanninen

Ideahan on vielä kehittelyasteella ja tähän pienien voimavarojen yhdistämiseen ja hyödyntämiseen tällä tähdättäisiin. Juurikin käytännön asiat ja siitä faktasta ei yksikään pienpuolue pääse eroon, että yksin siitä ei tule mitään nykyisellä laskentatavalla vaan tekniset vaaliliitot vähintäänkin ovat välttämättömyys. Tähtäin on kuitenkin kaikilla loppupeleissä sama. Itse jään mielenkiinnolla odottamaan asian etenemistä ja lähipäivinä kuultaneen miten itse puolueissa reagoidaan. Politiikkaan kuuluu välttämättömänä pahana yhteistyö ja me pienet olemme sen verran nesteisessä asemassa vanhoihin kynsin hampain vallasta kiinni pitäviin nähden, jotta kukaan yksinään pärjää. Kun tätä valmistelemaan ja pyörittämään saadaan oikean tahtotilan omaavat henkilöt, en itse näe mitään estettä tällaiselle kattojärjestölle. Se yhteisen lipun alla seilaaminen on myöskin neuvotteluasia ja nyt otetaankin mittaa pienpuolueiden johdoista, että onko se oma ego niin tärkeä että halutaan rämpiä vaalista vaaliin kannattajakorttien kanssa.

Propsit muuten teille Lapin porukalle kautta linjan, helvetin hienoa esimerkkiä näytitte.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ensisijainen ongelma pienpuolueilla on ääniharavien puute.

Vain harva äänestää järjellä. Suuri massa menee enemmän tunteella ja äänestää jotakuta muuta kuin nobodya.

Mummot rakastavat Stubbia, kun sillä on niin kiva se hymy.

Mitään väliä ei ole sillä, että jätkä epäonnistui ministerinä pahemmin kuin kukaan edeltäjänsä historiassa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Muna ja kana, arvelen: ääniharavia ei tule ellei ole uskottavaa pohjaa ja uskottavaa pohjaa ei saa ilman ääniharavia.

Ounastelen, että pienpuolueiden yhteistyö voisi hieman tehdä pohjasta uskottavamman. Se voisi myös nostaa mediassa esiin muutamia "pienpuolueiden pelastajahenkilöitä" jotka voivat saada näkyvyyttä jos niska limassa raatavat.

Käyttäjän juhamakiketela kuva
Juha Mäki-Ketelä

Pienpuolueiden kattojärjestö kuulostaa mielenkiintoiselta ajatukselta.

Itse vetäisin sen vieläkin yksinkertaisemmaksi: pelkkä kattojärjestö ilman puolueita. Järjestö, jonka alla yksittäiset ehdokkaat voisivat yhdessä toisten ehdokkaiden kanssa rakentaa omaa vaalityötään ja mitä nyt sitten rakentaakin. Ei siis mitään kannattajakorttien keräämistä, puolueen perustamista yms., vaan pelkkä kattojärjestö.

Tavoitteeksi kannattaa ensin (1-5 vuoden jänteellä) ottaa pelkästään kuntavaalit. Ek-vaaleissa läpi meno on pelkkää haihattelua ilman todella kovia nimiä ehdolla.

Näin se menisi käytännössä, otan itseni kuvitteelliseksi esimerkiksi: lähden kuntavaaleihin ehdokkaaksi Ylöjärvellä (tämä siis tosiaankin vain pelkkä esimerkki, ei välttämättä totta). Koska kattojärjestö ei ole puolue, perustan oman valitsijayhdistyksen ja sen perustamiseksi tarvitsen vähintään 10 samassa kunnassa äänioikeutettua henkilöä.

Valitsijayhdistyksen perustaminen on ensimmäinen - tosin hyvin pieni - kynnys pahimipien hörhöjen pois kitkemiseksi, sillä a) hörhöt haluavat tulla yleensä valmiiseen pöytään, koska eivät saa itse aikaiseksi muuta kuin mölinää, ja b) hörhöillä saattaa olla vaikeuksia saada taakseen edes tuota 10 kannattajaa. Muuten, sana "puolue" on varma a) hörhömagneetti, ja b) monen nykyiseen puoluepolitiikkaan tympääntänyneen kansalaisen todella tehokas karkoitin.

Kun vaalien aika lähestyy / koittaa, teen omaa vaalityötäni ihan itsenäisesti, mutta yhdessä samaan kattojärjestöön kuuluvien toisten ehdokkaiden kanssa. Tämä tuo merkittävästi säästöä esim. painokustannuksiin, mainosten ja esitteiden jakamiseen jne. Mainonnassa käytetään kattojärjestön nimeä eräänlaisena sloganina, jonka tavoite on tehdä "kattojärjestön aatetta" tunnetuksi samalla kuin markkinoidaan henkilöitä ja heidän ajatuksiaan ja sanomaansa.

Kuntavaaleissa läpi meno ei ole mikään suuri ongelma, joillakin paikkakunnilla riittää muutama kymmenen äänestäjää. Jos valituksi tulisi useampi saman "lipun" alla ollut ehdokas, kattojärjestön nimi nousisi nopeasti suurten massojen tietoisuuteen. Erityisesti, jos suhteet mediaan hoidetaan hyvin ja taitavasti.

Tästä puolestaan olisi hyvä jatkaa samalla periaatteella ek-vaaleihin. Ja tarvittaessa sitten joskus (10v päästä) perustaa puolue, jos siihen oikeasti jotain syytä ja perustetta olisi.

Ainoa syy, minkä keksin, on se, että vain puolueet voivat tehdä vaaliliittoja.

Teemat, joilla yksittäiset ehdokkaat vaaleihin lähtisivät, tulee olla todella yksinkertaisia, perusteltuja ja suuren yleisön helposti ymmärrettävissä.

Itselläni ne olisivat jotain tyyliin:
- kuntalaisten asioihin merkittävästi vaikuttavista hankkeista ja suunnitelmista tulee aina järjestää kunnallinen kansanäänestys. Merkittävät asiat tietenkin määritellään erikseen. Sellaisia ovat esim. Tampereen rantatunneli, Tampereelle ja ympäristökuntiin suunniteltu pikaratikka ja Tampereen läntinen junaratayhteys Ylöjärven osalta (http://www2.ylojarvi.fi/Dynasty/kokous/20132370-12...)
- ilmaiset liikuntapalvelut ylöjärveläisille uimahallissa ja sen kuntosaleilla (perusteena, että niistä saatavat lipputulot ovat mitättömiä kunnan budjetissa, mutta liikunnan avulla saadut säästöt terveysmenoissa merkittäviä)
- liikunta- ja ulkoilureitteihin panostaminen (samat kuin yllä).
Nämä siis näin minuutissa mietittyinä.

Miltä tämmöinen rakenne kuulostaisi?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ei pöhkömpi idea. Juha, onko sinun mahdollista pistää minulle sähköpostia vaikkapa, pykätään pientä keskusteluryhmää ja viestintää. Tämä toki koskee muitakin.

Esim. kyuu(ät)eturautti.fi osoitteeseen. Ja puhelimenikin on yhä auki, kuten moni keskustelija on huomannutkin, 050 5950047.

Oleellinen lyhyesti: yhteistyön muoto ja rajat eivät ole oleellisia, yhteistyön olemassaolo on. Ehdotuksistani olen tietenkin valmis tinkimään jos yhteistyö koostuu parhaiten muulla tavoin. Luulen, että ruohonjuuritason resurssiyhteistyötä tarvitaan ja mielestäni myös vaaliliittoja tai muita ratkaisuja yhteiseen listaan tarvitaan. Muusta voidaan jutella.

Tämä ns. kattojärjestön imagoasia varmasti jakaa kahtia. Mutta senkin voi ajatella kahdella tapaa: Voihan puolueen mainos olla niin että piraattilippu ylimpänä, Suomen Kevät (yhä työnimi) alareunassa. Tai sitten unohdetaan logoasia.

Käyttäjän juhamakiketela kuva
Juha Mäki-Ketelä

Laitoin meiliä.

Mielestäni ei vielä kannata haaskata aikaa ja ruutia noille imago- ja logoasioille. Ne eivät ole prioriteettilistan kärjessä.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ehkäpä se on näin. Palailen pian astialle jahka saan itseni toimistolle tai kotio. Työt vievät nyt vähän pitkin poikin eteläisempää maanosaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kyuu/Juha kirjoittelin vähän ylös - ei liikaa vielä tässä vaiheessa - olkaa yhteydessä kun joudat - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1938...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset