Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Ei SMP vaan SDP 2.0?

Paljon on sanottu, tuplat enemmän huhuiltu persujen hajoamisesta ja uudesta vaihtoehdosta. Päivän puheiden sijaan pohdin asiaa tulevien eduskuntavaalien kannalta. Spekuloin sitä, miltä tämä puolue voisi näyttää tulevissa vaaleissa.

 

Työväenpuolue ilman sosialismia

Ounastelen, että persuissa käytetty "työväenliike ilman sosialismia" voi hyvinkin olla uuden puolueen linjassa keskellä. Tällaiselle puolueelle voi sinänsä olla hyvä paikka. SDP ja sosiaalidemokratia yleisestikin ovat globaalisti kuihtuvia ilmiöitä. Pelkkänä SAK:n poliittisena siipenä ei Suomessa ole paljon tekemistä, etenkään näin ripeästi muuttuvan työelämän ja yhteiskunnan seassa. Niin Suomessa kuin Euroopassakin on tullut selväksi, että sosiaalidemokraattinen aate on kykenemätön uudistumaan, sillä saavutetut edut ovat kehitystä tärkeämpiä. Toisaalta työväki, se ns. "tavallinen duunari" kaipaa kovasti puolustajaansa, jollaiseksi tämä ryhmä voi halutessaan ryhtyä. Jos nämä kortit pelaa oikein, ääniä voi kaapata demarileiristä runsaastikin.

Hallitukseen meno implikoi uuden vaihtoehdon perustajilta valmiutta tiettyihin suuriin muutoksiin. Perustuen päivän Ylen ja muiden medioiden antiin, kärjessä on myönteinen suhtautuminen EU:n syvempään integroitumiseen. Ounastelen, että etenkin arvostamalleni Sampo Terholle valinta oli vaikea, sillä käytännössä EU-kriittisyys piti jättää täysin pois ehtona tämänhetkiselle ja tulevalle hallitusyhteistyölle. Toinen asia oli maahanmuuttokriittisyys, joka täytyi kääntää säästöliekille. Sinänsä demareissakin on ajoittain sallittu "maassa maan tavalla" tyyppisiä heittoja, ja toisaalta demarithan ovat jopa aggressiivisen vihamielisiä työperäistä maahanmuuttoa kohtaan joutumatta ongelmiin. Eiköhän tästä löydetä joku salonkikelpoiseen työväen linjaan sopiva kompromissi, jossa voidaan hetkittäin esittää muka kriittistä äänien kalastelemiseksi.

Yrittäjänä olen oppinut pelkäämään perinteistä työväenaatetta, jossa yrittäjät nähdään saatanasta seuraavana alaspäin. Olen toiveikas, että moderni työväen puolue saattaisi ymmärtää työn muuttuvan luonteen ja kukaties jopa etsiä paikkaa esimerkiksi pakko- ja yksinyrittäjien tukena. Vaikka itse olen sangen tyytyväinen kokoomuslainen, olisi ilo saada tälle kentälle debattia joka perustuu asiaan eikä pelon lietsontaan. Toivottaisin tervetulleeksi puolueen joka ymmärtää esimerkiksi rehdin pien yrittäjän ja ahneen veronkiertäjän eron. Minäkin haluan jälkimmäisistä eroon.

 

Tieto antaa odottaa, joten suunta eteenpäin

Minulla ei ole mitään pelkoa siitä, että saisin lähivuosina selville mitä viimeisten parin viikon aikana tapahtui. On mahdollista, että jonkun poliitikon muistelmat kertovat näistä 2040-luvulla, mutta minä olen jo melko väsynyt spekuloimaan. Katsokaamme siis eteenpäin. Maamme talous on yhä surkeassa jamassa, mutta olemme osoittaneet merkkejä siitä että muutos parempaan voi olla mahdollista. Nyt on aika tehdä epäkiitollista hallitustyötä.

Tietämättä vielä olenko uuden vaihtoehdon kanssa samaa vai eri mieltä asiakysymyksistä, tarjoan kuitenkin lahjana nimi-idean. Miksi ette olisi vain yksinkertaisesti Työväenpuolue, tai laittakaa sana "uusi" vielä alkuun jos markkinointiguru pakottaa. Tarviiko asian olla sen monimutkaisempaa?

 

P.S. Julkaisen nyt toistaiseksi blogauksia tänne US:n puolelle, kun Aamulehti ilmoitti oman palvelunsa lopettamisesta ja en ole vielä aivan varma mihin "muutan" lopulta blogeineni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MarttiIssakainen1 kuva
Martti Issakainen

Toinen nimiehdotus olisi Separistiliike. Se on kansainvälisesti tunnettu. Tosin he yleensä vastustavat valtaa pitäviä. Uusi vaihtoehto sensijaan tukee.
Eteen voi tietenkin liittää sanan "uusi".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset