Leimakirveen kaksi terää

Taannoinen Twitter-keskustelu herätti asiaan, joka on kauan minua vaivannut ja ajoin mediaakin herättänyt, eli leimakirveellä lyönti. Koittaako löytää omasta mielipiteestä vikaa, vaiko onko selvää että vastustaja on rasisti/feministi/suvakki/homofobi ja jättää keskustelu siihen? Pölhön idealistinen asenteeni ei suinkaan ole oikea vastaus, vaan ainoastaan mielipide. Löysin asiasta kaksi pohdinnan arvoista puolta.

Vaikka voissa paistaisi

Optio 1, totea että rasistien tai muiden ikävien ihmisten kanssa on turha jutella. Sano mielipiteesi, blokkaa vastapuolen viestintä sillä se ei voi johtaa hyvään ja jatka keskustelua omiesi parissa. Tämä on varsin perusteltavaa monessa kohtaa. On aivan oikein muistuttaa, että jossain menee raja. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä tai kuunnella. Jotkut mielipiteet ovat yli dialogin potentiaalin ja tämän tuominen esille yksiselitteisesti on perusteltua. Mieleeni tulee eduskunnasta vaikkapa Teuvo Hakkarainen, Päivi Räsänen, Timo Soini ja Anna-Maja Henriksson kun puhutaan henkilöistä joiden mielipiteissä ei ole ns. keskustelun varaa. Somessa erityisen ilkeitä ovat hyökkäykset seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja voin erinomaisesti ymmärtää tiukan vastareaktion tässä kohtaa. Kenenkään ei tarvitse tulla herjatuksi sen vuoksi mitä hän on. Rasismia ihan oikeasti on ja se on ihan oikea ongelma.

Yhteiskunnassamme toimii myös useita, enemmän ja vähemmän organisoituja ryhmittymiä joiden toiminnan ydintä voi pitää rasistisena, tavalla tai toisella. Ilmaisunvapaus ei tällaiseen toimintaan ulotu eikä tällaisia toimijoita pidä päästää keskusteluun. Itse lasken rasismiksi ihmisen profiloinnin sellaisen asian perusteella, joka on synnynnäinen ja/tai jota henkilö ei voi vaihtaa, kuten sukupuoli- ja seksuaalinen identiteetti, synnyinpaikka tai ihonväri. Koko paketti on toki laajempi, sillä hieman oikoen voisi todeta että kaikki rasismi on syrjintää mutta kaikki syrjintä ei ole rasismia.

Menetetty optio

Vaan entäpä jos asiassa on toinen puoli, optio 2? Haukkumasanoja, kuten rasisti, käytetään mielestäni ajoin todella heppoisin perustein. Sukupuolineutraalin avioliittolain vastustaminen ei esimerkiksi automaattisesti tee rasistia. Vielä tutumpi on esimerkki maahanmuuttopolitiikan kritiikistä, oli se sitten perussuomalaista turvapaikanhakijoiden oikeuksien polkemista tai vasemmistolaista työperäisten maahanmuuttajien paheksuntaa. Minä ihan oikeasti uskon presidenttimme näkemykseen tolkun tiestä, jonka varrelle mahtuu vaikeitakin debatteja asiallisesti. On henkilön oma asia pystyykö hän ilmaisemaan itseään lain sekä käytöstapojen puitteissa ja kas kummaa – enemmistö pystyy.

Tässä tulee juuri kuplan haaste. On pienessä piirissä helppoa ja turhan yleistä leimata dialogikyvyttömiksi kokonaisia puolueita ja kansanryhmiä. Pian huomaat, että olet eristänyt itsesi leijonaosasta suomalaisia. Vuodesta toiseen tuo paskiaisten enemmistö äänestetään valtaan ja nostetaan puhujanpönttöön. Tämä voi jopa olla riskitekijä radikalisoitumiseen. Näin syntyvät vastarintaliikkeet, antifasistit ja odinit. Voitat oikeuden olla absoluuttisesti oikeassa omassa piirissäsi, mutta menetät mahdollisuden muuttaa maailmaa parempaan päin.

Polku on jokaisen valittava

Minulla ei ole minkään asteen valmista valintaohjetta tähän eikä vapaiden yksilöiden maailmassa sellaista pidäkään olla. Ehdotan, että ennen päätöksen tekoa on aina hyvä idea ottaa kuppi kuumaa, hengittää syvään ja ajatella asiaa shakin lailla: kun nyt teen näin, mitkä ovat vastapuolen seuraavat liikkeet? Mieti hetki ja päätä sitten. On ehdottomasti mahdollista, että dialogi vastapuolen kanssa vain antaisi oikeutuksen hänen ihmisarvoa halveksivalle asenteelle. On myös mahdollista, että dialogi johtaa molemminpuolisen ymmärryksen lisääntymiseen, parempaan suuntaan ja parempiin yöuniin. Kuten kaunis sanonta asian muotoilisi: aina voi hävitä.

Uskon, ehkä typerän naiivisti, että vihan kierre voidaan katkaista. En tiedä mihin sinä uskot, mutta olen utelias kuulemaan. Muistathan kuitenkin, että sinulla, minulla ja meistä jokaisella on valinnan avain. Käyttäkäämme sitä viisaasti.

vekotin
Kokoomus Tampere

Tietoturvapäällikkö enemmän tietosuojahommissa, yrittäjä, säätäjä, monenmoinen kulttuuri- ja vapaaehtoistyön hörhö. Tampereelta. Päivää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu