Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Hekin ajavat ihmisoikeuksia

Tämä on ensimmäinen blogaukseni joka ilmestyy myös uusiin Pirkan blogeihin ja ajattelin ajatella kevyesti ihmisoikeuksilla, rasismilla sun muilla pehmoisilla. Minulla on ensin versio tästä erinäisten ihmisten nimillä, mutta totesin että tämä on muutamia julkisuuden esimerkkejä isompi asia - käytä siis mielikuvitustasi tarvittaessa. Ydinasia on kuitenkin selkeä: niin "suvakit" kuin "nuivat" kuin monet muutkin ajavat omaa linjaansa ihmisoikeusasiat etunenässä. Meissä on enemmän yhteistä kun haluamme myöntää.

Motiivin voi ymmärtää

Kun verkossa huutaa vähintään hieman rääväsuinen maahanmuutt...no okei, rasisti ongelmistaan, hän toimii raivon ja pelon vallassa. Hän pelkää, että turvapaikanhakijat tuhoavat Suomen yhteiskunnan ja tekevät siitä vaarallisen. On ihan mittakaavakysymys ovatko he täysin hakoteillä vai vähän oikealla suuntimalla, mutta motiivi on selvä: he ovat huolissaan suomalaisten perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta, koskemattomuudesta, oikeudesta sosiaaliturvaan ym. Ulkomaalaisten vahingoittaminen on harvoin motiivi, vaikka se voi päätyä seuraukseksi eikä sitä tietenkään saa koskaan hyväksyä. On mielestäni kuitenkin tärkeää ymmärtää syyn ja seurauksen ero.

Vastaavasti kun verkossa huutaa vähintään hieman rääväsuinen huolest... no okei, kiihkoanarkisti ongelmistaan, hän toimii raivon ja pelon vallassa. Hän pelkää, että suvaitsematon turvapaikkapolitiikka ja sen kannattajat tuhoavat Suomen yhteiskunnan ja tekevät siitä vaarallisen. Hekin perustavat mietteensä enemmän tai vähemmän todellisiin havaintoihin ja enemmän tai vähemmän liioiteltuihin näkökulmiin, mutta totuutta heilläkin on pohjalla. Motiivi on niinikään selvä: he ovat huolissaan ulkomaalaisten perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta, koskemattomuudesta, oikeudesta sosiaaliturvaan ym. Jälleen kerran, "rasistien" pahoinpitely on aniharvalla motiivi, vaan heilläkin lähinnä seuraus sokeasta uskosta omaan maailmankuvaan.

Maahanmuuttokriittinen tai rasisti, turvapaikanhakijoista välittävä tai anarkisti, leijonaosalla heistä kaikista on motiivina ihmisoikeuskäsitys eikä se ole edes vastakohtainen. Pääosassa tapauksia kyse on vain painotuseroista. Esimerkiksi yksi haluaa vähentää Välimeren kuolemia sulkemalla rajat, toinen lisäämällä pelastusoperaatioita. Molemmat ovat reaktioita ongelmaan, eri tavoilla, eri perusteilla, mutta kummassakin on hyvät ja huonot puolet. Molemmat vetoavat milloin oikeusvaltioon, milloin kansan oikeustajuun. Kumpikin näkee joskus vaikkapa rikollisuuden ilmentymät joskus syynä, joskus seurauksena. Ja ennen kaikkea: lähes joka ikisellä tämän keskustelun osapuolella on mielessä ihmisen oikeus elää turvassa.

Mörkö on keskustelussa

Maahanmuutto on loistoesimerkki aiheesta, jossa somepiirit, keskusteluympäristö yleisesti sekä median suuri rakkaus tragediaan ja tappeluun ovat möröistä pahimpia. Enemmistöllä kansasta - ja haastattelun ulkopuolella epäilemättä poliitikoistakin - on varsin rakentava asenne ongelman ratkaisuun, hyvä kompromissi ja kykyä ymmärtää eri näkökulmia. Tämä lievästi sanoen kärkäs debatti on syntynyt aivan eri syistä kuin näkemyserojen äärimmäisyyksistä.

Kun muistamme, että pääosa meistä kuitenkin toimii hyvillä motiiveilla, voimme arvostaa toisiamme. Kun media vielä hyväksyisi joskus sovusta uutisoinnin, sen pohjalta voisi rakentaa myös kestäviä päätöksiä, niin Suomessa kuin EU:ssakin. Sitäkin ennen voimme kuitenkin päättää jättää eri mieltä olevien herjaamisen vähemmälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Juuri näin.

Ja. Nämä jokaisen hyvät motiivit tulisivat paremmin esiin, jos me ottaisimme itseämme niskasta ja pakottaisimme itsemme kuuntelemaan sitä toista mieltä olevaa.

Jos ei ihan heti, niin riittävän kauan aikaa toisiamme kuunneltuamme, ymmärtäisimme, että mehän haluamme samaa, minkä jälkeen taas ottaisimme itseämme niskasta ja pakottaisimme itsemme kuuntelemaan, mitä se toinen tahtoo ongelmalle tehdä.

Sitten vain niin kauan pohtisimme kaikkia ehdotettuja ratkaisuja, että löytyy joku ratkaisu, joka sopii kaikille.

Ohjeeni perustuu Thomas Gordonin 'molemmat voittavat' -ongelmanratkaisumenetelmään - joka muuten toimii. Vaikka aikaa menee, niin menee sitä tähän kiistelyynkin, johon se menee ihan turhaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minua järkyttä ettei EU pysty muuta kuin yrittää pelastaa rikollisten merenhätään saattamia ihmisiä hukkumasta. KOko pakolaislogistiikka on jätetty rikollisliigojen ansaintakeinoksi.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Rahaa on oudoissa - ja väärissä paikoissa.

Viime päivinä ihmetellyt sitä määrää välineistöä, ammattimaisesti tuotettuja painotöitä ja ammattitarvikkeita mitä Rautatientorilla on nyt poistetun telttakylän ympärillä nähty. Jollain on hurjasti rahaa pistää lobbaamaan ohikulkijoita olemaan eri mieltä maamme lainsäädännöstä. Sillä rahaa olisi jo jokuselle hakijalle saatu työpaikka ja siten laillinen maassaolo ostettua.

Spekuloin että tämä ei ole mitenkään maahanmuuttospesifinen asia. Ainahan politiikassa on vaadittu että tehkää kaikkea mahdollista jonkun muun rahoilla. Katsoen tälläkin kertaa miten varakkaita ihmisiä on asiassa mukana antamatta senttiäkään asian parantamiseksi, voin vain todeta että klassinen linja jatkuu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

IT-aikaudella raha on tarpeeton väline informaation välittämiseen. Ajattele miten kalliksi sen pyörittäminen tulee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

ja kummaltakin osapuolelta jää huomaamatta miten he itse muuttavat yhteiskuntaa juuri päinvastaiseksi mitä toivovat. Minkäs teet..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä muuttuu? Täällä kaikki mylleretään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Helpoin on huomata miten kriitikot pelkäävät lakien muuttuvan ja ovat itse niitä eniten halukkaita muuttamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset