Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Israelin ongelma ei ole vaikea, ihmiset ovat

Männä viikolla on medioissa käyty laajaa keskustelua Israelin alueen tuoreesta tilanteesta, hyvä keskustelu oli esimerkiksi Ajantasassa. Mitä enemmän kuuntelen analyysejä Israelin ja palestiinalaisten kriisistä, sitä enemmän totean sen olevan äärimmäisen helppo kriisi ratkaistavaksi. Koska ratkaisua ei silti tapahdu, on loogista johtaa että kun helppo ratkaisu ei tapahdu, ongelmana ovat vaikeat ihmiset. Miksi hitossa otamme siihen osaa?

Vähän ikävämpi geneettinen erityispiirre

Koko konflikti on täynnä itsestäänselvyyksiä. Esineistä on turha tapella, niitä voi aina rakentaa lisää. Silmitön kosto saadaan kyllä vereen kun sitä tarpeeksi kauan opetetaan. Sopimuksilla ei ole väliä, jos päätetään että sopimuksilla ei ole väliä eikä tämä johda seurauksiin. Väkivalta on puhetta tärkeämpää jos niin on aina opetettu. Kummankaan kansan puolella ei enemmistöllä ole minkään asteista halua ihmisoikeuksiin, eikä toisaalta tarvettakaan. Kun muu maailma on päättänyt että heille kaikki on sallittua ja kun tätä opetetaan myös omille kansoille, onko joku ihme ettei ole säännöillä väliä? Leijonaosalle ihmisiä siellä ei ole edes käsitystä siitä mitä ihmisarvo tai ihmisoikeudet ovat. Turhaan me heidän päättäjiä haukumme kun kansa heidät valitsee, selvin luvuin. Meidän pitäisi hyväksyä että kaikenlaiset ihmisarvot ovat heille täysin tuntemattomia. Vaikka oikein opettamalla opettaisimme, nämä ihmiset eivät ole kykeneviä edes oppimaan sivistyksestä tältä osin. Raakuus on päässyt geeneihin asti.

Kiistassa ei ole kenelläkään mitään intressiä sen lopettamiseen, ei paikan päällä tai ulkomaailmassa. Tällä hetkellä kaikkein eniten nettoaa jatkamalla kiistaa. Useat ulkovallat nauttivat mahdollisudesta käydä sotaa kolmannen osapuolen välityksellä. Yksikään ulkomaanvalta ei ole antanut merkkejä siitä, että tappelupukarien edut millään muotoa paranisivat rauhan myötä - päinvastoin, rauha alueella eliminoisi monet kaupanteon mahdollisuudet. Rauha myös kuihduttaisi massiiviset tukihanat. Alueen asukkaat voivat olla kykenemättömiä inhimillisyyteen, mutta tyhmiä he eivät ole. Kyllä heille kelpaa ulkoa tuleva raha, valta sekä pyhä oikeutus omiin toimiin. Harva meistä kieltäytyy ilmaisesta rahasta kun ainoa mitä sitä varten pitää tehdä on jatkaa samaan malliin.

Eräs Ylellä haastatelluista totesi saman mitä useampikin tutkija: kahden valtion malliin ei käytännössä ole enää edellytyksiä, eikä toisaalta mitään haluakaan. Itse asiassa alueella ei ole minkään asteen edellytyksiä edes yhden, minkään nimisen valtion olemassaoloon omatoimisesti. Kaikki, mikä siellä tapahtuu, tapahtuu sinun, minun ja muiden maailman ihmisten tuella, rahoilla ja siunauksella. Kansoille on opetettu että näin se on, joten miksipä pohtimaan vaihtoehtoja? Keskustelut Suomen energia- tai ruokaomavaraisuudesta jäävät aika pieniksi tuon rinnalla. Ilman ulkomaailman tukea alueen asukkailla ei ole mitään muuta kuin vihaa, sillä he eivät mitään muuta osaa rakentaa. Vihalla ei ruokita nälkäisiä tai valaista pimeää. Tätä parempaan pystyvien ihmisten osuus alueella on hävyttömän pieni ja laskee jatkuvasti. Yksi sukupolvi vielä niin heistä on jäljellä enää muisto tai korkeintaankin tilastoharha.

Tähän ei uskontoa tarvita

Joku saattoi ehkä huomata etten yllä millään muotoa erotellut Israelin ja palestiinalaisalueiden asukkaita. Se oli tietoinen valinta, sillä valtaosa kritiikistä ja havainnoista pätee täysin identtisesti molempiin. Se myös osaltaan muistuttaa, ettei uskonto tai "oma kansa" tee ihmisistä idiootteja. Kyky inhimillisyyden tuhoamiseen ja absoluuttisen pahuuden rakentamiseen yhteiskunnan selkärangaksi löytyy meistä jokaisesta. Olkoon tuo alue muistutus siitä minkälaisia meistä kaikista voisi tulla, jos pelinappulat niin aseteltaisiin.

...pelinappulat? Niin, jostain tämä kaikki on saanut alkunsa. Enää sillä ei kuitenkaan ole väliä. Tällä hetkellä ihmisyyden tuho pyörii siellä ihan omalla voimallaan, eikä tarvitse enää minkään asteen taustatukea historialta. Vaan kun tulevaisuus on näin pimeä, sen rinnalla vähän ikävämpikin historia lienee parempi katsantasuunta. Hitto miten synkkä tarina tämä onkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tämä Juutalaisten ja Arabien erimielisyys, viha ja kauna johtaa Aabrahamiin. Jonnekin tuonne 2000 vuotta enne ajanlaskun alkua. Tuskin meidän aikana tuosta päästään eroon, perintö on väärin jaettu tästä on kyse.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Abraham.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni yleistit hieman liikaa ainakin israelilaisten osalta; olen itse seurannut esimerkiksi miten keskeisessä asemassa ihmisarvon kunnioitus ja ns. eettisen koodin opetus on Israelin armeijassa. Vihakoulutusta ja –kasvatusta mm tv:n lastenohjelmien kautta tapahtuu lähes pääsääntöisesti vain palestiinalaiskanavilla, Gazassa vihaa opetetaan teineille ja nuoremmille mm Hamasin sotilaallisilla kesäleireillä.

Ainakin israelilaiset osaavat rakentaa myös nykyaikana aiemmin rakennetun pitkän sivilisaation ohella; itse Israelkin on pitkälti rakennettu autiomaasta kukoistavaksi moderniksi oikeusvaltioksi verrattuna vaikkapa naapureihinsa. Huipputuotteet kelpaavat ulkomaillekin ja tänä vuonna vienti ylittänee 100 miljardin dollarin rajapyykin. Uutta luova start up scene on esimerkillistä ja menestyshistoriaa kuvaa mm toistasataa juutalaisnobelistia.

Tapaamistani palestiinalaisista valtaosa haluaa vain tavallista elämää – työtä, perhettä ja toimeentuloa vihaamatta sen kummemmin juutalaisia kuin muitakaan; osa porukasta opettelee paremman puutteessa tai marttiiriyden toivossa vaikkapa veitsien myrkyttämistä jotta puukotuksissa juutalainen kuolisi varmemmin eli ihmisiä on moneen lähtöön. Israelin puolella väkivaltaiset settlerit, teinien prise tag liike rai uskonnolliset fanaatikot muodostavat vain häviävän murto-osan asujamistosta.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Juutalaisuuteen kuuluu erittäin syvä arvostus koulutusta kohtaan, joten tämä on hyvä ymmärtää tietenkin.

Ongelma on, että samalla opetetaan että vastapuoli ei ole inhimillinen, eikä heihin kuulu ihmisyys. Tästä on ihan kohtuullisen reilusti dokumenttia ja tutkivaa journalismia, jossa Israelin nuoret armeijan sotilaat, tai sitä nuoremmat teinit ilmaisevat sekä sanoin että teoin tätä ongelmaa.

Olen valmis allekirjoittamaan varauksetta että Israelissa on korkeatasoinen koulutusjärjestelmä ja pesee rakkaan naapurinsa tältä osin. Koulutusjärjestelmä ei kuitenkaan auta, mikäli asenneilmapiiri on näin myrkyllinen. Valitettavasti tämä on asia joka jaetaan molemmin puolin. Se on eskaloitunut siitä, ettei ainoastaan kehuta itseä ja haukuta vastapuolta, eikä edes jää vastapuolen demonisointiin, vaan on edennyt kovaa vauhtia vastapuolen absoluuttiseen dehumanisaatioon.

Katsoen minkälaisia äänestystuloksia siellä on ja minkälaisia haastatteluja tulee pitkin ja poikin, en ole nähnyt itse merkkiä siitä että tämä olisi vähemmistön ongelma. On toki mahdollista että vain vähemmistö harjoittaa aktiivista vastapuolen tuhoamista ja enemmistö on se joka hiljaisesti sen hyväksyy tai taustalta tukee. Se ei muuta ongelman luonnetta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kun itse olen asustellut Israelin armeijan tukikohdissa niin en ole huomannut vastapuolen demonisointia vaan mm eettisen koodin korostunutta asemaa niin virallisena doktriinina kuin yksityisissä keskusteluissa varusmiesten/-naisten kanssa. Moni kertoi esimerkiksi kouluissa lukeneensa arabiaa jotta ymmärtäisi paremmin kanssaihmistensä elämää ja voisi kommunikoida heidän kanssaan. Erilaisissa yhteisissä työryhmissä joissa muiden ohella mukana on ollut israelilaisia kuin myös arabeja Länsirannalta tai Gazasta en niissäkään ole huomannut "vastapuolen" demonisointia. Tapaamani tavalliset israelilaiset eivät ole sen enempää kehuneet itseään kuin haukkuneet muitakaan. Tietysti voi olla että yli kymmenen Israelin matkani aikana olen tavannut vain poikkeuksellisia paikallisasukkaita. Mediasta saattaa saada asiasta tyystin erilaisen kuvan koska raflaavat otsikot tai teot tai uutisten valikointi ennakkokäsityksiä tukemaan lienee enemmän käytäntö kuin poikkeus varsinkin Lähi-idästä puhuttaessa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #4

Kyllä siellä varmasti on fiksua väkeä molemmin puolin. Kansan mittapuulla he ovat vain vähemmistö.

Eipä sillä, kuka vaan meistä oppisi vihaamaan - vähintään alitajuisesti vaikka muuta sanookin - jos koko ajan uhkaillaan oman valtion tuhoamisella, ammutaan raketteja yhtenään, kivitetään, pommitetaan, puukotetaan. Kyllä sen voi ymmärtää.

Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että koston kierteen ylläpitäminen tekee alueen asukkaista yksinkertaisesti helvetin pahoja ihmisiä jotka eivät kaipaa meiltä sen paremmin ymmärrystä kuin tukeakaan. Sääliä korkeintaan.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila Vastaus kommenttiin #5

Muelestöni sitä fiksua väkeä - johon polittisesti lukisin keskusta-oikeiston, keskustan ja keskusta-vasemmiston - löytyy enemmistö israelilaisista. Kukaan tapaamistani israelilaisista ja hyvin harva palestiinalaisistakaan ei ole ilmaissut mitään kostonhalua, pikemminkin heidän kiinnostuksensa on kohdistunut työhön, perheeseen, terveyteen tai hauskanpitoon; Tällaiset "tavikset" eivät kuitenkaan mediaa kiinnosta ja ehkä siksi tilanne näyttää synkemmältä kuin onkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset