Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Facebook on saatana? Ensimmäinen osa

Tämä alustavasti viisiosainen blogisarja jatkaa siitä mihin mainiot tutkimukset somekuplasta loppuvat. En itse ole koskaan Facebookia käyttänyt joten koitan tarjota pohdiskelua lintuperspektiivistä. Blogisarjaa pohdiskellessani yksi väite nousi otsikkoon asti: Onko Facebook aikakautemme suurin pahuus? Käsittelen tätä asiaa ns. maallikkotieteen ja subjektiivisten havaintojen keinoin. Pyrin löytämään todennäköisyyksiä ja referenssejä mutta en väitä tieteellistä tarkkuutta.

Tässä ensimmäisessä osassa pohdin pohjalla käyttämiäniä havaintoja. Seuraava osa ilmestyy viikon päästä maanantaina.

Inhimillistä analyysiä

En siis itse käytä Facebookia tai oikeastaan juuri muutakaan somea. Sen sijaan seuraan valtamediaa ja pienessä määrin myös vaihtoehtomediaa melko reilusti, Suomesta ja maailmalta. Mielestäni Yle ja monet muut toimijat ovat analysoineet somekuplan ilmiötä somen sisältä kattavasti. Minä halusin nähdä tätä asiaa toiselta kantilta. Olen huomannut vuosien varrella kirjoittaneeni ylös paljon havaintoja eri lähipiirin ihmisistä. En aio nimetä tai kuvailla heistä ketään tässä juttusarjassa. Aion kuitenkin koostaa havaintoni, joiden mukaan heistä huomattavan monen elämänkatsomus on sanalla sanoen supistunut ja asian voi havaita myös kaukana somen ulkopuolella.

Osalle somekuplan vaikutus on keveää sillä he ottavat saamansa tiedon pääosin yksittäisinä havaintoina ja subjektiivisina näkökulmina. Toki kaikki ihmiset muuttuvat vähä kerrallaan somella tai ilman. Mielestäni on kuitenkin helppo erotella ne joille muutos on luonnollista ja tapahtuu ilman verenpaineen äkkimuutoksia. On myös merkkejä positiivisista muutoksista ja selvähän se on että somessa on plussapuoliakin. Somekupla on nostanut joitain ihmisiä jaloilleen tai auttanut heitä pois ikävistä asioista. Silti enemmistölle vaikutus on ollut raskas. Moni on hylännyt kavereita, jopa ystäviä ja kumppaneita aatemaailman erojen vuoksi, vaikka aiemmin nämä eivät olleet ongelmia. Hyvin moni on valmis tuomitsemaan aiemman läheisen ystävänsä alimmaksi paskiaiseksi vain oman kuplan tarjoamien, yleensä täysin vahvistamattomien tietolähteiden perusteella. Tuomion perusteeksi riittää kontekstista irrotettu lausahdus, yksittäinen vihanpuuskauksen luoma kommentti, väärät kaverit, väärä työpaikka tai oikeastaan mikä vaan heppoinen aasinsilta.

Harvinaisempia ääritapauksia ovat seasta löytyvät selvästi radikalisoituneet ihmiset. Tällä tarkoitan niitä jotka ovat muuttuneet älyllisistä keskustelijoista hyökkäävää väkivaltaa kannattaviksi. Jokin on muuttanut näitä ihmisiä radikaalisti. En voi osoittaa tieteellisesti että somekupla on kaiken takana, mutta on tarpeeksi toistuvia merkkejä jotta voi löytää vankkoja perusteita todennäköisyydestä. Henkilöiden kuplassa käyttämä aikamäärä on hurjaa, heidän kuplaan tuottaman sisällön määrä massiivista ja heidän argumenttinsa oikeutuksena käyttämät referenssit äärimmäisen kapeakatseisia. Rikollisuus on vaihtelevissa määrin astunut heistä jokaisen elämään. Jo teoreettinen mahdollisuus siitä että somekupla synnyttää uusia rikollisia huolestuttaa minua.

Ihanan tasa-arvoinen tuomio

Yksi asia josta en ole löytänyt merkkiäkään on poliittisen lähtöaatteen vaikutus. Liberaali tai konservatiivi, oikeisto tai vasemmisto, räppäri tai rokkari, sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Kuplan saa muodostettua aivan minkä tahansa aatteen, ilmiön tai nichen ympärille. Itse asiassa kupliintuminen ja radikalisaatio ovat groteskilla tavalla ihanan tasa-arvoisia tapahtumia. Kaikille, joiden valppaus herpaantuu, on tarjolla sama, hyvillä ajatuksilla pedattu polku helvettiin. Ensi kerralla pohdin mitä kaikkea psyykkeellemme polun varrella tarjoillaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

En myöskään feissaa.
En ymmärrä facebook-ihmisten tarvetta jakaa yksityisyyttään.
Minäkö laiska ja tyhmä :)

Enivei, vapa maa vapaa valinta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjoitat että et itse käytä facebookkia tai muuutakaan somea. Mutta silti sinulla on kanttia niiden arvosteluun. Kirjoitat yksipuolisesti ja tuomitsevsti ennakkoluulojesi mukaan kuten moni netin käyttäjä joka haukkuu Sipilää tai Trunppia tai Putinia.

Nostat itsesi muiden yläpuolelle lintuperspektiiviin. Minä olen taas facebookissa ja somessa lattiatasolla rähjännyt vuosikausia. Minulla on toisenlaisia kokemuksia. Olen oppinut keskusteluista paljon. Olen joutunut korjaamaan käsityksiäni, kirjoitan nykyisin mielestäni paljon maltillisemmin kuin aikaisemmin. Samanlaisia vaikutuksia olen huomannut muissakin.

Se on totta että tuttavista löytyy joskus yllättäviä, outoja puolia. Heitä pitää tietysti varoa, mutta löytyy paljon samalla tavalla reagoivia jotka välillä kirjoittavat hullusti. Kaikkiin näihin oppii suhtautumaan ymmärryksellä.

Joskus harmittaa kun ihmiset eivät ymmärrä huumoria ja eivätkä sarkasmia. Ei siinä auta hymiöt.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Leo. Et varmaan kirjoittanut minulle mutta.
Minustakin blogisti kirjoittaa lintuperspektiivistä eikä nostele itseään.

Itse alalla työskentelevänä odotan tietoturvapäälikön jatkokertomuksen seuraavaa osaa :^)

Ps. Hymiöt auttavat aina.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Niin, tarkoitukseni on pohdiskella sitä mitä minä havaitsen.

Vaan huomauttaisin tässä kohtaa että otsikossa on kysymysmerkki. Johtopäätösten aika on myöhemmissä osissa. Toistaiseksi on vasta yksittäisiä havaintoja. Tämä soppa kiehuu hitaasti.

Sen voin luvata jo tässä ja nyt, että en aio sormella syyttää yhden ainoaa luonnollista henkilöä tässä yhteydessä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Uusi Suomen blogit on minusta myös yksi some...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Erittäin totta. Someja on moneen junaan, mutta pohdiskelen tätä nimenomaista eroa myöhemmissä osissa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Olen todennut somen hyväksi keinoksi kutistaa elämääni ja kupliintua ihan itsekseni. Jotain mitä olen aina halunnut. Vielä ns.pakollinen sosiaalinen tosielämä rajoittaa tätä mutta jo tusinoittain hyvänpäiväntuttuja on saanut jäädä osittain mainitsemistasi syistä. Kun somessa ehtii usein vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa paremmin kuin kasvokkain, huomaa piankin millainen tyyppi on kyseessä, ja voi samantien tehdä päätöksen "suhteen" jatkosta. Kiitos somen on enemmän aikaa itselle, netti kiinni eikä puhelin piippaa. Mahtavaa!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Aloittajan sivullaan https://www.kyuu.fi/ julkaisemia sitaatteja jotka ei aivan rimmaa tekstin sanoman kanssa.
Tai sitten nämä rimmaa liiankin hyvin, kröhm ;D

• Ihmisen oikeus olla idiootti on suurin ja tärkein vapaus.
• Oikeusvaltion toiminnan edellytys on oletus siitä, että kaikki valehtelevat.
• On kahdenlaisia ihmisiä: niitä jotka tekevät ja niitä jotka kritisoivat niitä jotka tekevät.

Facebook hyvä facebook paha. Elämä on, se kuplii ja poksuu. Onko alustan vika jos ihmiset tekevät mitä ne muutenkin tekisivät, toisaalla? Pitäisikö aloittajan mielestä olla jokin yleinen totuuskomitea ettei kenenkään poliittinen valppaus ikinä herpaantuisi? Tietääkseni mainittu alusta karsii ylilyönnit, nännikään ei saa näkyä.

Monelle se on myös elämässään se pieni kanava jonka kautta saa edes sen vähän huomiota, lohtua ja iloa. Itse jaan facebookissa luontokuvia ja keskustelen alan harrastajien kanssa laajalti aiheista mitkä liittyvät luontoharrastukseen. Koen sen saatanan myönteisenä ;D

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Jari hyvä - ei hätää. Voin jo sen verran spoilata tulevista osista että EN ole vaatimassa tai suosittelemassa Facebookin sulkemista, kieltämistä tai käytön rajoittamista. En estä ketään sitä käyttämästä. Johtopäätökseni johtavat hieman muualle.

Se ei muuta sitä, etteikö somekuplasta olisi ikäviä ilmiöitä, mutta nyt ensimmäinen asia on ymmärtää niitä, pohdiskella sen eri näkökulmia. On paljon tutkimusta ja hyvää journalismia, mutta palasia ei ole oikein saatu samaan kuvaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Somekupla on nostanut joitain ihmisiä jaloilleen tai auttanut heitä pois ikävistä asioista. Silti enemmistölle vaikutus on ollut raskas. Moni on hylännyt kavereita, jopa ystäviä ja kumppaneita aatemaailman erojen vuoksi, vaikka aiemmin nämä eivät olleet ongelmia."

Itse kyllä väitän, että tässä aiheena olevassa Facebookissa suuri enemmistö on viihdekäyttäjiä, joita ei politiikka tai yhteiskunnalliset asiat kiinnosta siellä pätkääkään. Jos ajattelen omaa ystävöpiiriäni, niin heistä yli 80% ei koskaan ota kantaa mihinkään sellaiseen. Tuntuu että kantasi muodostaa äänekäs vähemmistö. Suuri enemmistö lähinnä jakaa iloisia asioita FB on paikka, jossa käydään katsomassa kavereiden kuulumiset.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Niko, lähtökohtasi on mielestäni oikea - eivät ihmiset mene someen ottaakseen kantaa politiikkaan tai edes pienellä kiinnostuksella siitä. Sen sijaan he PÄÄTYVÄT usein siellä tähän sektoriin.

Somekuplan vihan saa yhtä lailla aikaiseksi lemmikeistä, kirpputoreista, vaatteista, ruokailusta ja monesta muusta. Tämä tässä onkin ihmeellistä. Vaikka henkilöllä ei ole juuri mitään intoa yhteiskunnalliseen vahvaan kantaaottavuuteen, hän hyvin herkästi päätyy varsin kärkkääksi sen osalta.

Se on hyvin ymmärrettävää, sillä kuten Ylen tutkimuskin osoitti, feedi ryhtyy tarjoamaan yhä vahvempaa tavaraa joka sopii henkilön ajatuksiin. Mielipiteet vahvistuvat ja näkökulma kapenee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hhhmm, vihdekäyttö-sanan käyttöni jo viittaa toiseen yhteyteen, mutta tämä meni jo porttiteorian puolelle.. ;-) Matka kohti kovempaa someraivoa. Voi olla, että monelle noin käy, mutta oma kuplani lienee pääosin sen ulkopuolella.

Somessa usein toteutuu kaksi asiaa, jotka aiheuttavat paljon sekaannusta. Kirjoittaja kirjoittaa lyhyesti esim älypuhelimella ja lukija taas tulkitsee pahantahtoisesti. Siitä saa jo hyvän sopan tulille - kun sitten liitetään mukaan kyvyttömmyys antaa asian olla, niin keitos valmistuu tuliseksi liemeksi.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #13

Kyllä, minulla on teoria, jota kieltäydyn nimeämästä varmaksi faktaksi. Sen korostin jo heti alkuun ja aion korostaa toistamiseen.

Olet myös oikeassa mitä tulee ilmiön ylidramatisointiin. Käsittelen tätä myös myöhemmässä osassa, kuin myös ilmiön vaikutuksia jotka johtuvat mainitsemastasi ylidramatisoinnista.

Pitäydyn silti perusajatuksessani, että huomattava osa aktiivista facebook-käyttäjistä altistuu melko voimakkaille luonteen muutoksille. Aion esittää määristä karkeita arvioita, mutta en aio käyttää sanaa "enemmistö".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mistä sen validin tiedon poimit jos et ole osallistunut kentällä tutkimuksiin?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Pahoittelen jos olin tämän osalta epäselvä.

Lähteenäni käytän omia havaintoja ja muistiinpanojani - se on punainen lanka

Punaisen langan altistan sitten muulle tiedolle:
- yleisesti lehdistöstä paikallistettavaa materiaalia, eli ns. valtamedian sisältöä (yle ja sitä rataa)
- jonkin verran laajalti verkosta etsittyä materiaalia jonka lasken luotettavaksi, esim. lääketieteellistä aineistoa
- apuna myös lähipiiristä löytyvä psykologiaa ymmärtävä henkilö

Sekä toki blogikommentteja. Olen ilahtunut siitä kun sanomani kyseenalaistetaan asiallisesti ja perustellusti. En esitä väitettä koska olen oikeassa vaan koska haluan altistaa sen debatille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämähän on nyt keskustelua keskustelemisesta. Sille on somessa oma hauska nimikin, jonka nyt olen unohtanut.

Mielenkiintoista pohdintaa, mutta täytyy sanoa etten itse ole kokenut asioita noin.

En juuri tunnista muita kuplia kuin vihreiden kupla ja persujen kupla, joka nyt on jakautunut kahtia ja joista ainoastaan Halla-ahon kupla on enää varsinainen kupla.

Persukupla oli jo muutenkin, vuosien varrella löystynyt ja veltostunut, vain muutama siellä kuplassa jaksaa enää entisellä vauhdilla ja tarmolla.

Itse en ole vakioharrastajana tuntenut mitään tarvetta kupliutua, on hauskempaa toimia ihan omin päin.

Ai niin, onhan vielä se Putin-trollien kupla, mutta toimituksella on sille vissiin joku vastalääke, kun ei sekään toimi häiriöksi asti.

Blogissa esitetyt uhkakuvat ovat minulle tuiki tuntemattomia, mutta en suinkaan väitä etteikö niitä olisi.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kiitos kommenteistasi. Olisi varmaan hyödyllistä vertailla eri kuplia paremmin - siihen ei minulla ole mahdollisuutta mutta ehkäpä jokin mediataho jatkaisi kuplakokeitaan sillä tavoin.

Sen mitä tässä pienellä porukalla on katsottu, aika voimakasäänisiä kuplia tuntuu olevan esimerkiksi lemmikkiasioiden parissa tällä hetkellä. Vähän ilmeisesti vaihtelee missä kovin vauhti on.

Politiikka... no, mutta tottakai!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset