Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Facebook on saatana? Kolmas osa

Maanantaisin ilmestyvässä lyhyessä blogisarjassani esitän villin teorian parhaiden lööppiotsikoiden hengessä: Onko Facebook aikakautemme suurin pahuus? Olen jo käsitellyt havaintoprosessejani parilta eri kantilta. Tällä kertaa kokoan aiempien osien havainnot johtopäätöksiin.

Johtopäätöksiä ja aasinsiltoja

Facebookissa on kaksi miljardia aktiivikäyttäjää. Kun tästä eliminoidaan valekäyttäjät, vain lähipiirin kanssa viestintää pitävät sekä ne harvat jotka osaavat ottaa tiedon vastaan objektiivisesti, heitän lonkalta että noin miljardi ihmistä on altistunut somekuplan voimakkaimmille vaikutuksille. Jotta johtopäätöstä ei tarvitse etsiä pitkään, tässäpä se: Facebook on muuttanut miljardi ihmistä kyvyttömäksi tai vähintään rajoittuneemmaksi tasapainoiseen yhteiskunnalliseen kanssakäymiseen. He eivät näe enää kilpailevassa puolueessa idiootteja vaan paholaisen, väärämielisessä verkkosivustossa tunkiota vaan maalitaulun. Ennen kaikkea, he eivät näe toista mieltä olevassa enää ihmistä vaan epäinhimillisen, akuutin vaaran. He eivät tunne tätä ns. vastapuolta kohtaan ymmärrystä saati kunnioitusta tai edes sääliä. Pahimmillaan ns. vastapuolen sanat on opetettu kokemaan väkivaltana ja tuleen on vastattava tulella.

Tästä miljardista ihmisestä osa, ehkäpä jotain 1-10 miljoonan välillä on mennyt vielä pidemmälle. He ovat muuttuneet ideologiansa pyhiksi sotureiksi. He ovat muuttuneet siviileistä sotilaiksi. He näkevät vihollisia kaikkialla, he elävät keskellä pahinta paranoiaa ja fantasioivat yhtenään vastapuoleen kohdistetusta silmittömästä julmuudesta. Yhteiskuntarakenteemme ovat pitkälti ansiona siihen että fantasian ja kovimpien tekojen rajamuuri on sangen korkea, mutta tässä joukossa on myös teon tehneitä pahoinpitelijöitä, kiduttajia ja murhaajia. Täten tuon seuraavan johtopäätöksen pöydälle: Facebook on aiheuttanut enemmän kärsimystä viime vuosikymmeninä kuin monet ihmisoikeuksia polkeneet valtionpäämiehet ja aikamme diktaattorit. Jos meno jatkuu, kohta kolkutellaan George W. Bushin tai tai Ratko Mladićin numeroita. Kun huumeiden annosvahvuudet nousevat, kauanko menee kun hätyyttelemme tilastoissa Stalinin tai Maon lukemia? On hyvä muistaa, että historiassamme moni hurjat määrät ihmishenkiä vaatinut tragedia ei ole yhden ihmisen vaan yhden aatteen tekosia. Pahuuskin voidaan joukkoistaa.

Ei hypätä johtopäätöksiin

Nyt pakitan vähäsen ja lisään tarkennuksia. En ole väittänyt tai väittämässä että Mark Zuckerberg olisi hirviö tai että hän olisi edes pahat mielessä ollut luomassa hirviötä. En myöskään väitä että Facebook avittaisi suoraan terrorismia, siitä ei ole merkkejä. Facebook vain noudattaa jäätävällä tarkkuudella ja lukuisten supertietokoneiden teholla ihmismielen perusvaistoja. Se on pätevä keksintö, loistava liiketoimi ja jos Zuckerberg ei olisi sitä rakentanut, joku muu olisi. Länsimaiden ulkopuolisissa valtioissa moni muu onkin luonut omia facebook-kloonejaan. Se on aikakautemme freoni, alkuun ylistetty ja paljon hyvää luonut keksintö jonka haitoista opimme vasta myöhemmin. Facebook on aikamme sosiaalisen pahuuden ilmentymä, mutta se on vain naamio jonka taakse kurkistamme ensi kerralla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Facebook voi tosiaan ollakin sellainen laajennettu luolasto, missä vangit ovat jakaantuneet julkisissa tai suljetuissa ryhmissä omiin kammioihinsa vahvistamaan kuvitelmiaan todellisuudesta seinille heijastuvien varjokuvien perusteella...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luolavertaus

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Erinomainen vertailukohta. Tämäkin voi olla pätevä tapa katsoa asiaa.

Onko se oikea? Onko minun näkökulma oikea? Ei taatusti. Pääosan aikaa en halua etsiä netistä totuutta (pl. yölliset tiede-wikipedia-matkat unettomuuteen) vaan haluan näkökulmia. Tässä on yksi sellainen. Ehkäpä blogosfäärin kuplassakin on toivoa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onnistuit herättämään kysymyksiä. Liekö näitä luolaston aiheuttamia ilmiöitä isommin tutkittu missään? Luultavasti siellä toimii samat mielenlait kuin missä tahansa "heimoitumisessa" toimii. Tosin vähennettynä face to face keskustelun aiheuttamasta pienestä vastuusta.

Mikä lienee ilmiön taustalla että "luolastoidutaan", vai luolan olemassaoloko sen tekee että "luolastoidutaan", koska mahdollista mennä poteroon? Onko "tiedollinen maailma" jo niin hankala ymmärtää tai tullut meille liian nopeasti että mieluummin nautitaan ja jaetaan hengen ravinnoksi humbuukia kuin ahdistavaa todellisuutta? Onko luolaston innoitus (kuvitteellisessa) arvohierarkiassa, nokkimisjärjestyksessä vai lähinnä vain huomion kipeydessä? "Hei mä täällä" kuten aasi huusi takarivistä Shrekissä, ja sit homma lähti lapasesta ;D

Pitäisikö humbuuki sensuroida luolastosta kuten mm. nännit sensuroidaan? Onko Zuckerbergin vastuulla tämä valtava ihmiskoe joka muokkaa reaalimaailmaakin, aivan, koko ajan? Ovatko mm. uskonnolliset nousut tutkittua tiedettä vastaan viime aikoina luolastossa rohkastuneiden luolaihmisten ulostuloja vai mistä ne kumpuaa?

Onko esim. Twitter jotenkin erilainen saatana, jota esim. Trumpkin käyttää ihmisten koohottamiseen ja kiihottamiseen? Entäpä Puheenvuoro? Mitä Kyuu yrität lopulta luolastasi huudella, sitäkö että kaikki muut luolat ovat väärässä paitsi minun, koska ne on se saatana ;D Räjäytetään luolat ja lähdetään ulos aurinkoon, eikä sielläkään törmäillä enää sähkötolppiin. Halataan kaveria ja huomataan että sää oot mää ja sama toisin päin ;D

Nyt on aika hyökätä luolaihmisiä vastaan, on kyllä, antaa P.Poskiparran puhua > https://www.mentalisti.fi/blogi/2017/08/14/20381/?...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ihan ensin; erinomainen linkki.

Mutta luulen kyllä että nyt tarvittaisiin niitä "kaiken maailman dosentteja" sun muita. Ongelma vaan on että tällä hetkellä jopa tieteen tekijöissä on paljon tahoja joilla on tiedevastainen agenda. Heillä on hyvä tahto haluta rikkoa esim. stereotypioita ja epätasa-arvon ongelmia, mutta sitä ei pitäisi tehdä vastoin tieteellistä metodia. Koska monelle heistä oma kupla on hapensaantia tärkeämpää, on mahdotonta uskoa että sellainen taho tekisi puolueetonta työtä asian hyväksi.

Totta puhuen uskon että tämä tapahtuu kuten ihmiskunnan kehitys yleensä eli kantapään kautta. Se on sama miten meille on käynyt terrorismin kanssa (johon EDELLEENKÄÄN en tätä vertaa). Otamme osumaa, voivottelemme, otamme osumaa, toistetaan tarpeeksi kauan, sitten vähitellen käännämme veneen suuntaa.

Toki on mahdollista että tulee ns. shokkihoito jos tapahtuu tosi ikävästi jossain, mutta realistisemmin uskon tähän hyttysteoriaan. Kestämme pistoksia aikamme ja vasta kun on kädet verillä ryhdymme vähitellen tutkimaan torjuntaa. Kehitys kärpäslätkästä massiiviseen koko pihan kattavaan hyttysansaan vie vuosia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset