Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Tilaa valemedialle!

Venäläiset trollaavat, kiinalaiset ja amerikkalaiset trollaavat, valemediat jylläävät ja oikea journalismi kärsii. Tämän me tiedämme. Minä alan tulla siihen tulokseen, että perinteinen media tekee tämän liian helpoksi - enkä puhu nyt journalismin tasosta, vaan uutisoinnin määrästä. Kerrankin meillä on ongelma jonka voisi helposti korjata.

Ylen minuutit

Heitetäänpä alkuun lukua prioriteeteista. Yle Puheen keskivertopäivässä vie politiikkaradio 30 minuuttia ja vastaavasti urheiluradio 222 minuuttia (lähde). Yle on myös kautta linjan lyhentänyt uutislähetyksiä. Päivän pitkät uutislähetykset olivat 20 minuuttia, sitten 15, nyt 10. Perusuutiset olivat 5 minuuttia, sitten 3, nyt lyhimmillään hieman yli minuutin. Uutisten saama tila ohjelmassa on entistä pienempi. Uutisten sisällöstä uutisia on yhä vähemmän, kun julkkisjutut ja vastaavat tunkevat lähetyksiin. Asiaohjelmat vähenevät ja korvataan lifestyle-ohjelmilla, vai mitä on esimerkiksi saatu Ajankohtaisen Ykkösen tilalle?

Aamulehti ei ole pöllömpi sanomalehti, mutta uutisten määrä vähenee. Uutisasialle on tilaa enää viitenä tai kuutena päivänä viikossa ja uutiset saavat mahtua yhä pienemmälle määrälle palstamillimetrejä. Sen sijaan fiilisjuttuja ja "julkkis kertoo miten ihanaa/kauheaa kaikki on" tarinoita. Toki ajoittain näiden sijalla on täysin erinomaisia taustoittavia historiallisia artikkeleja tai vastaavia, mutta niiden osuus pienenee. Myös kulttuurin perinteiset teos- ja luomiskertomukset ovat tehneet tilaa somejulkkisten fiilistelylle.

Isäni antoi hieman kritiikkiä Talouselämä-lehdelle sen osalta miten asiantuntijatekstien osuus oli vähentynyt, siinä missä "esittelyssä kaveri jolla on fiilis" -tyyppisten juttujen määrä lisääntyy. Ei tuottanut suurta vaikeutta saada vastaavia kommentteja useilta eri ikäisiltä, eri talouslehtien lukijoilta. Asiantuntijatekstin määrä vähenee kun kokemusasiantuntijat valtaavat alaa. Miksi analysoida taloutta kun voidaan kuulla miten startup-pomo yhdistää joka aamu mäkihyppyjoogan ja paljasjalkamaratonin.

Annan tuomion

Kritisoimme siitä miten kokemusasiantuntijat laitetaan samalle viivalle oikeiden asiantuntijoiden kanssa. Käskemme ihmisiä lukemaan ja kuulemaan oikeita uutisia somemyllyn tai vastamedian sijaan. Varoitamme että ei pidä uskoa propagandaan vaan luottaa faktoihin. Hyvät maamme journalistit, joita arvostan suuresti, antakaa siihen mahdollisuus! Älkää leikatko uutisia. Älkää vähentäkö faktoja. Älkää tunkeko sisältöä täyteen hömppää. Tehkää enemmän asiaa eikä jatkuvasti vähemmän. Älkää antako valheelle hyvin petattua kasvun paikkaa.

On tietenkin mahdollista että kuulun vain johonkin sammalta kasvavaan, häviävään ryhmään ihmisiä jotka arvostavat uutisointia. Täten media siis vain tuottaa sitä mitä kansa nykyään haluaa. Jos näin on, mikäs minä olen kansan tahtoa kieltämään. Se tosin tarkoittaa myös sitä, että media voi katsoa ihan itse peiliin etsiessään syitä valheen ja vihan kasvulle ihmisten uutisvirrassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Media suoltaa sitä mitä valtaosa käyttäjistä (me) haluaa kuulla ja nähdä. Maailmamme on uusrahvaanomaistumassa, materialisoitumassa hyvää vauhtia. Meno on kuin enstisajan Roomassa, kunhan on leipää ja sirkushuvia niin suuri massa on tyytyväistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olisikohan tuo nyt ihan totta, vai luullaanko vain nyt niin, että oikeat asiapitoiset ohjelmat eivät enää kiinnostaisi? Median ja varsinkin tv:n katselu vähenee sitä mukaan kuin hömppäohjelmat valtaavat alaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tämä on tuhannen taalan kysymys. Onko tietoa vai olettamuksia. Tiedostetaanko mediassa itsekään tätä haastetta? Tiedän että journalisteilla on tiukkaa, on kovempi kiire ja hätä koko ajan, että ehkäpä ei ole ehditty pysähtymään ja miettimään?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ongelma on että totuus ei sovi agendaan ja kaikkea ei voi "sorvailla" sopivaksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Journalismin Grand Slam:

Valemedia julkaisee epäuutisen myötätuulituloksesta, jonka korruptoituneeseen lajiliittoon kuuluva doping-pituushyppääjä on tehnyt maksettujen kenttätoimitsijoiden valvonnassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset