Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Hallituksen sotelinja kaipaa viestintää

Laajalti ehdotetaan, että Elina Lepomäki muistutti sote-kritiikissään lähinnä keisarin vaatetuksesta. Ykkösaamussa ihmeteltiin miksi Lepomäkeä kritisoitiin omien toimesta vain ilmaisun tyylistä, muttei lainkaan asiasta. Tässä voi olla jujun juoni: hallitus on epäonnistunut projektin tiedotuksessa, ainakin verrattuna kriitikoihin.

Kepu ei kaupunkia tunne

On aivan turha odottaa että Sipilän jalot puheet ihmisten hyvinvoinnista uppoaisivat millään muotoa leijonaosaan kansasta. Maakunta sitä, maakunta tätä - sori vaan, mutta keskiverto kaupunkilaiselle tuo puhe on täysin onttoa. Kepu on aina ollut sangen addiktoitunut hallintohimmeleihin eikä se sotestakaan mitään muuta halua. Täten ehdotan että paras tiedotus mitä Sipilä voi tehdä on olla hiljaa ja antaa jonkun muun puhua - ehkäpä jonkun joka osaa ilmaista asioita onton uhkailun lisäksi muillakin tavoilla. Sori Juha, jalan polkeminen maahan vihaisena ei ole sitä parempi.

Sinisiin kuuluu ehkä lähivuosikymmenten paras kulttuuriministeri, mutta tosiasiassa heiltä puuttuu kansan mandaatti - kuten myös selkeä poliittinen linja. He koittavat sanoa olevansa persujen kevytversio, vaikka ottivatkin mukaan persujen rankimman ultrakonservatiivisiiven. Vaikka joukosta pari osaavaa poliitikkoa löytyykin, en vain näe heillä olevan uskottavuutta mitä tilanne kaipaisi. Demokratian kannalta toki toivon että tilanne kehittyy, kaikki puoluekentän ravistelu on sangen tervettä.

Orpo vai ei?

Petteri Orpo on periaatteessa se taho jolla on vielä riittävästi uskottavuutta ja omaa lehmää ojassa, mutta totta puhuen hän ei ole parhaimmillaan kansalle puhuessaan. Fiksu veto häneltä voisi olla asian delegointi eduskuntaryhmälle, joka puolestaan voisi etsiä oikean puolestapuhujan sotesuunnitelmille. En lähde nimillä spekuloimaan, mutta tiedän sopivan esiintymiskykyisiä ja asiantuntevia nimiä löytyvän useammankin kappaleen. Jonkun eduskuntaryhmän jäsenen tulisi ottaa mitä pikimmiten tehtäväksi sotemuutoksen markkinoinnin ja tiedotuksen kansalle. Tässä ei haeta päättävää elintä, vaan viestintäkykyistä toimijaa.

Tavoite on nähdäkseni selvä: ei enempää tai vähempää kuin saada hallituksen soteprojekti kuulostamaan hyvältä keskivertokansalaisen korvissa. Terävää argumentointia, asioiden kuvaamista selkeästi ja heikkojen vasta-argumenttien kumoamista kohteliaalla jämptiydellä. Myös diplomatiaa pitää löytyä, kykyä ottaa vastaan palautetta ja punnita näkökulmia. Skenaarioita pitää esitellä, huolenaiheita kuulla ja murheisiin vastata ilman kysyjän nöyryyttämistä. Median kanssakin sopii tulla toimeen.

En ole vakuuttunut sote-ehdotuksen loistavuudesta, mutta toivoisin silti monipuolisempaa ja ennen kaikkea laadukkaampaa viestintää. Jos hallitus ei edes siihen kykene, on sotesoppa kiehumassa varsin heikolla liekillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Pirkanmaakin hyötyisi suunnattomasti maakunnallisesta hallinnosta. Tamperetta varmaan ketuttaisi, kun ainahan se valta on joltakin pois, joka toiselle annetaan.

Vai mitenkäs hyvin se Tampereen ja ympäryskuntien (kaupunkien) yhteistyö nykyisellään oikein toimiikaan?

Tietenkin kuntayhtymähimmelit ovat poliitikoille mukavia. Ei tarvitse hakea niitä "hillotolppia" vaalien kautta, vaan voidaan mukavasti jakaa ne vanhalla kunnon sulle-mulle -meiningillä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Alunalkaen hyvää tarkoittava soteuudistus, jossa palvelujen vapauttaminen ja kustannussäästöt (3 mrd. € ) on nyt täysin hävinnyt mediasta. Tilalle on tullut jutut härskeistä himaanvetävistä poliitikoista ja suuryhtiöistä, jotka näppärästi rahastavat julkisesta kassasta helppoa rahaa, Jatkossa päättäen ilmeisesti itse myös myyvänsä palvelun hinnan. Ei kuulosta terveeltä markkinataloudelta, kuulostaa ihan Fortumin sähköverkon myymiseltä sijoittajille. Hyvä busines, mutta kenelle ?

Samaan aikaan kustannustehokkuuden parantamisen ja pikkukuntien järjettömän hallinnon alasajon asemasta on pääministeri Sipilä epätoivoisesti koittanut ajaa omilleen lisäbonuksena 18 hallintoalueen möhömahasysteemiä suojelemaan keskustapoliitikkojen asemaa. Pahimmillaan eroamisuhkailemalla ja jalkaa polkemalla, jos ei hänen tahtoonsa heti suostuta.

Tähän ei olisi tultu, jos hallituksen tiedottaminen olisi ollut tehokkaampaa ja avoimempaa. Nyt on hallitus mennyt metsään ja takaisin ei osaa tulla. Einkä jaksa uskoa, että nykyhallitus kansan mandaattia enää saa. Tai no, tuonhan voisi testata kansanäänestyksellä sotesta ja hallintoalueista, mutta ei taida vaan Juhalla ja hallituksella riittää kantti. Tokikaan mikään laki ei äänestystä edellytä, mutta vallitsevan sotkun se kyllä selkiyttäisi ja hallitus voisi saada edes jostain yhden irtopisteen.

’jos se liikkuu kuin ankka, näyttää ankalta ja ääntelee kuin ankka, niin se on melko varmasti ankka.’

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

"Tavoite on nähdäkseni selvä: ei enempää tai vähempää kuin saada hallituksen soteprojekti kuulostamaan hyvältä keskivertokansalaisen korvissa. En ole vakuuttunut sote-ehdotuksen loistavuudesta, mutta toivoisin silti monipuolisempaa ja ennen kaikkea laadukkaampaa viestintää."

Kovasti on kirjoittajankin puoluekanta ensisijaisesti määrittelemässä, että surkeasta esityksestä huolimatta sen läpiviemiseen pitää panostaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kuulun itse ns. Lepomäkiläisiin (jos nyt semmoista määritettä on). Siitä tämä koko ajatus lähti itselläkin. Seurasin asiaa seurannutta mediapeliä ja keskustelua. Vaikka allekirjoitankin soten huolet, olen utelias seuraamaan miten tähän tilanteeseen on pääty ja miten oikeastaan kaikki mediasisältö on kritiikkiä.

Mielestäni viestinnän heikkous on yksi osa ongelmaa. Vaikken soteprojektista järin paljon pidä, koitan mielummin ehdottaa ratkaisuja kuin vain polkea jalkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset