Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Onko työttömien ketutusta tutkittu?

Olen ladannut pääkopan täyteen radio-ohjelmia työttömyyden aktiivimallista ja aiheen keskusteluista. Vähemmän yllättäen työttömien kokema ketutus nousee keskusteluissa aktiivisesti pinnalle (vaikkapa tässä). Tiedämme että vanne kiristää päätä, vaan pitäisikö mennä hieman oppositiopolitikointia syvemmälle ja tutkia tämän laatuja ja syitä?

Pinnalle pääsyn keinot

Merkittävä osa julkiseen keskusteluun päätyvää kritiikkiä sekä enemmän tai vähemmän faktuaalisia tarinoita ovat ihan puhdasta oppositiopolitiikkaa. Ei se ole mitenkään väärää, sillä opposition tehtävä on katsoa hallituksen toimia kriittisin silmin. On myös kovin luonnollista että monissa jutuissa on faktoja yhtä paljon kun vitamiineja pikaruoassa. Epäilemättä on jopa joitakin tahoja jotka kieltäytyvät aktivointitoimista varsin aktiivisesti (...) vain näpäyttääkseen Juha Sipilän egoa. Ei se väärin ole, ei Sipilä ole kovinkaan monen suomalaisen suosikkipoliitikkoja. Kaikki tämä luo mielenkiintoisia juttuja joita luonnollisesti niin oppositio kuin mediakin haluaa nostaa esille. Tutkittaessa asiaa vakavammin on kuitenkin erotettava savu tulesta.

Kun saadaan jollain tavoin eroteltua politikointi ja todellisuus, ounastelen että löytämme muutamia yleisimpiä ilmiöitä. Olisi mielestäni hyödyllistä tietää minkälaiset prosenttiosuudet näillä on. Arvelen merkittäviä prosenttiosuuksia löytyvän mm. seuraavista....

  • Fyysinen terveys: Työhaluja ja osaamistakin on, mutta liikuntaelimissä on hoitamattomia ongelmia, oli se sitten selkää, jalkaa tai muuta. Aivan liian moni vakavasti tutkittu tapaus antaa syytä epäillä että työttömiä ei juuri kuntouteta ja hädin tuskin hoidetaan.
  • Kannnustinloukut: Työn teko ei kannata. Käteen ei jää tarpeeksi ainakaan kun työnteon kulut lasketaan mukaan. Tuet voivat kadota pitkäksi aikaa. Ongelma on laaja.
  • Velkavankeus: Ulosottojärjestelmää on kritisoitu liian ankaraksi vähäisillä tuloilla. En tunne asiaa hyvin mutta ilmeisesti kovin monelle työnteko ei tämän vuoksi kannata millään muotoa.
  • Psyykkinen terveys: Aika pitkälti sama kun fyysisen terveyden kanssa ellei pahempi. Hoitoa ei saa.
  • Sijainti: Töitä varten pitäisi muuttaa kauas. Tähän usein liittyy asunnon arvon lasku, perhesuhteet, ym.
  • Elämän kontrolli: Ei kykyä vuorokausirytmiin, alkoholismia, huumeita, ym.
  • Mitä unohtui? Kommentoi toki.

Ei ihmeillä vaan tieteellä

En lähtökohtaisesti tuomitse ajatusta jonka mukaan työkykyisen työttömän pitää kantaa kortensa kekoon etuisuuksien saamiseksi, mutten ole lainkaan vakuuttunut että ymmärrämme työkykyisen ja -kyvyttömän henkilön eroa. Seassa on aivan varmasti ns. sosiaalipummeja ja opposition mannekiineja, vaan ettei heidän osuus olisi sittenkin kovin pieni? Minulla on jotenkin kutkuttava fiilis että leijonaosa aktiivimalliin suuttuneita ihmisiä on vihaisia siksi ettei heille anneta realistista mahdollisuutta. Viimeaikainen tutustuminen TE-toimiston työhön lähipiirin kautta on vahvistanut näkökantaani. Tämä on toki vain oma tuntumani, en väitä sitä mitatuksi faktaksi. En myöskään aio syyttää TE-toimiston henkilökuntaa siitä etteivät he liian vähällä väellä pysty tekemään ihmeitä sormia napsauttamalla.

Pitkittynyt työttömyys ei ole toivottava tila kenellekään työikäiselle ja -kykyiselle henkilölle. Se ei kuitenkaan ole yksiselitteinen ominaisuus joka noudattaa aina yhtä kaavaa. Tällä(kin) hetkellä työttömiä ottaa päähän tosi pahasti. Tämä ketutus ei lainkaan auta ongelman korjaamisessa. Tutkitaamme siis sen syyt ja käyttäkäämme opittua tilanteen auttamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Voiko ketutuksesta parantua TE-viranomaisen työhönosoituksella työpaikkaan, josta ei saa palkkaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Työnantajana joudun näkemään tässä kaksi puolta.

Olen kolme kertaa suostunut ottamaan palkattoman työharjoittelijan viime vuosina. Voin todeta aivan suoraan että se maksaa huomattavasti aikaa ja rahaa. Oppilaitos tai TE-keskus määrittää mitä tehtäviä henkilön pitää päästä suorittamaan, ei ole sallittua (joskin kovin yleistä) vain sanoa että tuossa on varasto, siivoa sitä viikon ajan. Tällaisissa henkilöillä voi olla yleistason osaamista mutta työtehtäväkohtainen osaaminen pitää opettaa juurta jaksain. Toisen työntekijän pitää olla auttamassa keskimäärin pari tuntia päivässä. Työvälineet pitää hankkia. Tämä maksaa.

Jos käy todella hyvin, parin-kolmen viikon harjoittelun jälkeen minulla on kaveri jonka voin palkata ihan normaalilla liksalla vaikka kesähommiin tai pidempäänkin. Noin hyvin käy harvoin. Pääosa näistä henkilöistä ei ole vielä kykeneviä työelämään harjoittelun jälkeenkään.

En tietenkään ole sokea. Tiedän että maksutonta työharjoittelua / kuntouttavaa työtoimintaa väärinkäytetään räikeästi. Mielestäni ratkaisu ei ole lopettaa työharjoittelun periaatetta, vaan ruveta laittamaan helvetin kovia sanktioita sen väärinkäytöstä. Myös rajoituksia pitäisi olla. Tarkoitus on raottaa ovea työelämään, ei käyttää maksutonta orjavoimaa. Törkeästi toimivat työnantajat pilaavat kaikkien työnantajien maineen. He pilaavat minun maineen jonka johdosta olen heille todella, todella vihoissani.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Jos käy todella hyvin, parin-kolmen viikon harjoittelun jälkeen minulla on kaveri jonka voin palkata ihan normaalilla liksalla vaikka kesähommiin tai pidempäänkin. Noin hyvin käy harvoin. Pääosa näistä henkilöistä ei ole vielä kykeneviä työelämään harjoittelun jälkeenkään. "

Tuo on kyllä niin harvinnaista vaikka tekisit kuinka hyvin työt.. Joskus jopa paremmin kuin vakkarit, ja kun soppari loppuu niin se on vaan "heihei kiitos kun jaksoit käydä".

Monikohan muuten tekisi ne työt kunnolla, jos hänelle luvattaisiin se paikka 100% varmuudella vaikka 1-2kk päästä? Tai yli päätänsä maksettaisiin kunnollista korvausta? Itse joskus olin noissa hommissa kaupassa ja käytännössä söin siellä kaikenlaista enemmän kuin no PALJON!! Oho pussi hajos vein takahuoneen pöydälle ja siitä henkilökunta söi sit.. Tiedän yhden joka oli Suomalaiskirjakaupassa töissä.. Oli ottanut yli 300€ edestä 2kk aikana kirjoja.. Sano vaan että olkoot nämä se korvaus minulle. Nykyisin tekee helvetin hyvää duunia toisessa paikassa kunnon palkalla!

Haluan tässä siis sanoa sen että ei kannata katsoa edes yrittäjänä minkälainen työntekijä joku on jos hän ei siitä saa asiallista korvausta!

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #7

Jos minun pitää tarjota henkilölle kahdeksi viikoksi koulutusta, ja siitä pitäisi vielä maksaa palkkaa, kieltäytyisin. Työharjoittelu on ainakin minun tapauksessa aivan puhdasta tappiota, mutta sen tekee varsin ilomielin koska tietää miten hyödyllistä oppimista se on.

Minulla on periaatteena että aina tarjoan ainakin jonkin verran palkallista työtä jos henkilö osoittaa siihen pystyvänsä. Ilmoitan tämän aina etukäteen työntekijälle.

Olen ollut itsekin työ"harjoittelussa" jossa minut laitettiin viiden minuutin koulutuksella kassalle kahdeksi viikoksi. Toisaalta olen ollut myös työharjoittelussa jossa opin parissa viikossa enemmän kuin edellisen puolen vuoden aikana ja se harjoittelu johti monivuotiseen työpaikkaan. Olen nähnyt molemmat puolet.

En mitenkään poissulje ajatusta etteikö tässä voisi olla jokin parempi toteutustapa joka olisi reilumpi. Ehkäpä jonkin asteen korvaus pitäisi aina maksaa. Sen lisäksi työharjoittelijan pitäisi myös pisteyttää työnantajan suoritus ja sen pohjalta työnantaja voisi saada korvauksen. Julkishallinto voisi puolestaan tulla vastaan poistamalla sivukulut työharjoittelun palkasta. Kyllä tästä kompromissi tulee.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Miksi Suomessa alle 30-vuotiaita kutsutaan nuoriksi? Esim. tässä kohtaa, kun "nuorille" eli alle 30-vuotiaille ollaan säätämässä määräaikaista työsuhdetta ilman perustetta?

"YK:n viitekehyksessä nuoret määritellään tavanomaisesti iän mukaan. Tämän määritelmän mukaan kaikki 15–24-vuotiaat ihmiset ovat nuoria. Määritelmä ei ole kuitenkaan ongelmaton, sillä nuoruus voidaan nähdä siirtymäaikana lapsuuden ja aikuisuuden tai koulutuksen ja työelämän välillä. Toisaalta YK:n lapsen oikeuksien sopimus (1989) määrittelee alle 18-vuotiaat ensisijaisesti lapsiksi. YK:ssa jäsenvaltioilla ja eri YK-elimillä voi siis olla keskenään varsin erilaisia määritelmiä nuorista."

http://yk.fi/node/489

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ns. markkinointitermi, arvaan minä.

Itse en näe mitään perustetta työnantajan kannalta tuolle muutokselle. Se ei kuulosta pienyritysten tarvitsemalta muutokselta, enemmänkin se kuulostaa EK:n porsastelijaosaston vaatimukselta jolla on aivan muut perusteet. EK on yhtä lailla pienyritysten kuin työntekijöidenkin vihollinen.

Sinänsä syy miksi on niin paljon pätkä- ja määräaikaistöitä on aihe josta voisi kirjoittaa pidempäänkin. Tässä nimittäin on aika selvät jäljet aina 90-luvun lamaan asti ja syylliseksi leimataan usein taho jolla ei ole asian korjaamiseen osaa tai arpaa. Palataan asiaan...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Voisit miettiä, johtuuko tuo siitä, että suuri osa hallituspuolueiden edustajista käyttäytyy asiasta mitään tietämättä ideologisesti vittuillen.

Voisin minäkin kutsua sinua joka päivä aivottomaksi mieskanaksi. Aikaa myöten se varmaankin alkaisi ketuttaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Terävästi, jollei jopa vähän pelottavastikin ilmaistu. Olet kyllä oikeassa. Mielestäni tässä ei ole yksikään puolue ilmaissut asiaa hyvin. Hallitus puhuu halveksivasti työttömistä, oppositio taas kertoo yrittäjien vain potkivan väkeä ja harjoittavan niskalaukauksia.

Aihe on aivan turhaan näin latautunut. Ehkäpä sitä kisataan kuka saa eniten lööppejä aikaan?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

– [Keskustan] Puo­lu­e­val­tuus­ton kan­na­not­to tuo esiin, et­tä kes­kus­tan mie­les­tä en­si­si­jai­nen kei­no rat­koa nuo­ri­so­työt­tö­myyt­tä ei ole mää­rä­ai­kai­suuk­sien hel­pot­ta­mi­nen, vaan kou­lu­tus, työn ja per­heen yh­teen­so­vit­ta­mi­nen ja hyvä elin­kei­no­po­li­tiik­ka, joka luo työ­paik­ko­ja, Kur­vi­nen to­te­aa.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/36...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Yksi omasta mielestäni aika vähälle huomiolle jäänyt syy mahdolliseen ketutukseen lienee se, ettei oikein ymmärretä sitä miten 18t/3kk puuhastelu vie elämässä eteenpäin.
Työntekokin kannattaa, kun se on oikeata työtä, oikealla palkalla.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Totta turiset. Nyt kun mietin mitä kaikkia irtohommia tein nuorempana, oli se sitten myymäläkojun hoitoa kauppahallissa tai juurien nostoa suosta Laitilassa, ne olivat pieniä ja lyhyen ajan hommia mutta kokemusta karttui.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset