Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Mitä sanoisit irakilaiselle?

Heti alkuun: otsikossa voisi irakilaisen sijaan lukea esimerkiksi afghanistanilainen, turvapaikanhakija, jopa jehovantodistaja tai wahhabimuslimi. Oleellista kuitenkin on että puhumme yhteisöstä jonka jäsenistöstä pieni osa on esiintynyt ikävässä valossa ja koko yhteisön maine on julkisuudessa heikoilla jäillä. Mitä siis yhteisön muille jäsenille pitäisi, tai kannattaisi sanoa?

Optio A: perkele!

Perusreaktio on viha. Tämä yhteisö, sen kulttuuri, sen taustat ovat syynä esiin nousseeseen ongelmaan. Ajakaa heidät pois maasta, vainotkaa heitä, vähintäänkin tuijottakaa heitä bussissa ja syrjikää työmarkkinoilla! Vaikka reaktio on täysin luonnollinen, pitää suositella pohtimaan että miltä sinusta tuntuisi tässä kohtaa? Nimeä yksikin hyvä lopputulos tällaisella käytökselle.

Optio B: tui-tui, kaikki hyvin

Edellisen vastareaktio on voimakas puolustus. Mene yhteisön jäsenten luokse, kerro etteivät he ole tehneet mitään, tarjoa heille apua ja lisäresursseja. Luo heistä kuva maailman viattomuuden kulmakivenä. Puolusta heitä vihalta ja vastusta kaikkea kritiikkiä tätä yhteisöä vastaan. Yhtä lailla luonnollinen vastareaktio polarisoituneessa maailmassa, mutta lähes yhtä hyödytön. Kieltämättä nukut yösi optio A:ta paremmin näin toimimalla, mutta realismi käteen: suututat myös aimo pinon ihmisiä, pahennat yhteiskunnallista kriisiä ja ongelma jää korjaamatta.

Optio C: kiven sijaan auttava käsi

Jos optiossa A heitetään kivellä, vaihtoehtona on ojentaa kättä kaatuneelle. Etsi kompromissi kieltämisen ja syyttämisen välistä. Jotain tällaista: "En syytä sinua, mutta olet parhain apumme ymmärtämään ongelmaa ja etsimään ratkaisua siihen." Ei yritetä piilotella yhteisöä ongelmalta eikä demonisoida heitä, vaan aktivoidaan heidät osaksi ratkaisun hakemista. Annetaan heille mahdollisuus kantaa kortensa kekoon. Kun jätetään välistä pois poliitikot ja poliittiset järjestöt, pinnalle voi nousta yllättävän hyödyllisiä näkökulmia, kuten myös epämiellyttäviä totuuksia. Ennen kaikkea pinnalle pääsee tilaisuus inhimillisyyteen. Inhimillisyys kun on tuoreiden raiskausuutisten merkittävin uhri.

Tukea parempaan suuntaan

Olemme ylittäneet sen pisteen, että fiksuimmat toimittajakin joutuvat myöntämään tarpeen uudelle katsantakannalle. Tässä valossa ehdotankin jälleen että virallinen Suomi ryhtyisi siirtämään maassamme toimivan islamin tukemista ennen kaikkea reformaatioliikkeen, ns. euroislamin suuntaan. Moni tulija on voinut saada kotimaassaan hyvin toksisen uskonnollisen koulutuksen, äärimmäisen vääristyneen kuvan tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Mennyttä emme voi korjata, mutta voimme valita jatkaako hän tuota koulutusta Suomessa vai löytääkö hän islamista myös nykyaikaisen, kauniin sanoman.

Voimme sulkea rajat ja mitä ilmeisimmin myös sydämemme. Josko kuitenkin vielä kuultaisiin hetki järkeä. Maassamme on merkittävä määrä turvapaikanhakijoita niistä maista, jotka esiintyvät rikostilastoissa ikävästi. On vain ja ainostaan meistä itsestämme kiinni ovatko he ongelmien edessä riski vai voimavara.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Maassamme on merkittävä määrä turvapaikanhakijoita, jotka esiintyvät rikostilastoissa ikävästi. On vain ja ainostaan meistä itsestämme kiinni ovatko he ongelmien edessä riski vai voimavara."

He eivät ole kumpaakaan, jos heidät raijataan niska-perse otteella ensimmäiseen lähtömaahansa lentävään lentokoneeseen.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Rikollisten karkoitus on yksi asia sinänsä, mutta entäpä ne kaikki muut?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Typerä kysymys, joka sisältää olettamuksen että perusjoukkoa koskeva tilasto vaikuttaisi käytökseen joukon yksittäistä jäsentä kohtaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Valitettavasto moni ottaa suomalaisille tutun vaihtoehdon eli D: En mitään ja välttelen entistä enemmön kaikkia eri kulttuurin jäseniä.

Tietenkin järkevin noista aloituspostauksen vaihtoehdoista on C. Vaikka juteltava olisikin seksuaalirikollinen tai tuleva sellainen hänen kanssaan jutellessa hänen kulttuuristaan saisi tietoon tekoihin vaikuttavavat tekijät ja todennäköisesti myös potentiaalisia ratkaisuja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Olisi paljon helpompaa ottaa vaihtoehto c mikäli maailmalta löytyisi enemmän onnistuneita kokeiluja sen tiimoilta. Vaikka c toki on kannatettavampi kuin a tai b vaihtoehtosi, niin on ymmärrettävä että lukumäärillä on myös väliä emmekä voi integroida yhteiskuntaan kerralla liian suuria määriä... etenkään täysin erilaisista kulttuureista tulevia. Tietenkin vaihtoehtosi (abc) on varsin yksinkertaistettu malli vaihtoehdoista.. ei kaikkia vaihtoehtoja voi pelkistää ihan vain noihin kolmeen. Toki niitä jotka ovat tulleet pitää opastaa, mutta jatkoa ajatellen kannattaisi pitää opastettavien määrät sellaisina että yhteiskunta selviytyykin niistä ilman liian suuria kustannuksia sekä turvallisuuden heikentymistä. Tietenkin jos halutaan kunnon poliittista muutosta ja vanhojen puolueiden romahdusta (ei se välttämättä olisi edes täysin huono homma), niin ei tarvitse ottaa vinkkiä vastaan.. kuten ei ole otettu yli kymmeneen vuoteen vaikka useat ovat varoitelleet.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Maassamme on merkittävä määrä turvapaikanhakijoita niistä maista, jotka esiintyvät rikostilastoissa ikävästi."

- Ikävästi esiintynevät monien mielestä vain 'ulkomaalaisiksi' tilastoidut seksuaalirikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat, kun taas ne heistä, jotka ovat jo ehtineet saada Suomen kansalaisuuden, esiintyvät tilastoissa suomalaisina rikoksentekijöinä. He kaunistelevat kantasuomalaisten tilastolukuja, vaikka kotoutus ei olisikaan onnistunut kaikilta osin siihen oikeuttavalla tavalla. Ks. Rikostilastointi kansalaisuuden vai kansallisuuden mukaan?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267652-r...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Olet oikeassa; tilastointi ei ole tarkkaa. Siitä kai se sanonta onkin jotta vale - emävale - tilasto.

Oleellista kuitenkin on, että tietyt ryhmät erottuvat tilastoissa ja huomiomme kohdistuu näihin ryhmiin. En ottanut blogauksellani kantaa tilastointiin vaan asenteisiin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Viisas puheenvuoro, kiitos siitä. Suomessa on vielä melko vähän näistä ongelmamaista (onelmamaa= nainen nähdään alempiarvoisena kuin mies) tulleita ihmisiä, joten sopeutuminen on täysin mahdollista. Tähän työhön tarvitsemme koko kansan ja ennen kaikkea koko muslimiyhteisön apua.Emme saa hyväksyä rasismia, mutta ihmisiä ei saa syytellä rasisteiksi kun nämä nostavat aivan selviä ongelmia esiin. Tästä ovat kärsineet eniten muslimitaustaiset tytöt ja naiset ja nyt 2015 jälkeen kasvavassa määrin myös kantaväestön tytöt.

Oli virhe ottaa yli 30 000 nuorta miestä kertarysäyksellä maahamme. Ja hyväuskoiset hölmöt vieläpä vei miehet päiväkoteihin ja kouluihin. Euroopan turvapaikkasysteemi on täysin kelvoton, mikäli näin jatkuu tänne tulee enenrevissä määrin nuoria levottomia miehiä ja havoittuvimmat lapset ja naiset, perheet, vammaiset ja sairaat jäävät auttamatta. Tämä kehitys ei palvele ketään. Sen sijaan Euroopan tilanne kärjistyy entisestään ja autoritaariset voimat saavat vallan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset