Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Ihailen nykynuorisoa

Jo muinaisessa Egyptissä kirjoiteltiin nuorison olevan hunningolla. Väärät harrastukset, väärä musiikki, väärä kaikki muukin ovat ajattomia valituksia nuorison suuntaan. Noh, olenpa siis itsekin väärässä, sillä haluan käyttää tämän kirjoituksen kehuakseni nuorisoa.

Greta laittoi lumipallon pyörimään

Luin 18.2.2019 Aamulehdestä pienen jutun ruotsalaisteini Greta Thunbergistä, joka on tullut tunnetuksi koululakosta ilmaston puolesta. Joka perjantai puolen vuoden ajan hän on marssinut valtiopäivätalon eteen. Reilu viikko sitten näin Tampereella myös nuoria samassa hengessä raatihuoneen edessä. Näytin oitis peukkua ja jatkoin vielä hymyllä perään. Eivät he istu valittelemassa sosiaalisessa mediassa, he lähtevät säästä välittämättä julkiselle paikalle, tekevät mietteensä selväksi ja tekevät sen jämäkästi mutta kohteliaasti. Erinäiset aikuiset niin vasemmalla kuin oikeallakin laidalla voisivat ottaa mallia nuorisostamme mitä tulee mielenilmauksen järjestämiseen.

Ympäristötutkimuksesta voidaan toki olla monta mieltä, mutta paljon on myös selvää. Vaikka kaikki vähän kyseenalaisempikin kritiikki nivotaan mukaan, on maailmalla ylivertaisen vahvaa todistusaineistoa sen puolesta että ilmasto voi huonosti. Välittömiä oireita, kuten hengitysoireita ja ympäristömyrkkyjä pystymme aivan itsekin näkemään ja havainnoimaan. Nuorisolla on vahva, opittu, tutkittu ja perusteltu pohja mielipiteilleen ja se on jotain mitä he ovat itse hankkineet. Koulu ei tätä kaikkea tarjoa, tässä on tarvittu omaa päätä ja kykyä hankkia tietoa. Epäilemättä siitä osa on poliittisesti värittynyttä, mutta se on luonnollista. Näytä minulle aikuisten yhteiskunnallisia mielipiteitä joissa ei ole poliittista väriä.

Koska en ole ilmastotieteilijä (ja tuskin tämän lukijatkaan), en pysty puhumaan taustatieteestä varmasti. Pystyn kuitenkin sanomaan, vailla pienintäkään epäilystä, että ilmaston puolesta mieltä osoittavat nuoret ovat tarinan hyviksiä. He ovat hyvän puolella. Heillä on halu tehdä jotain että poliittinen selkäänpuukotus ja kikkailu tekisivät tilaa maailman auttamiselle. Aikuiset tappelevat siitä mitä sanamuotoa julkilausumassa käytetään ja kuka potki hiekkaa toisten kengille. Nuoret eivät pidä machoilua kovin tärkeänä, heitä kiinnostavat teot ilmaston ja luonnon puolesta. He ovat toden totta kertoneet yhtä sun toista keisarin oikeista vaatteista.

Erimielisenäkin mallikelpoista

Ilmastolakosta on tietenkin pitkä matka käytännön toimiin, mutta se on askel hyvään suuntaan. Käsillämme oleva muutos on niin suuri ja päättäjien kadulle jättämä sontaläjä niin valtava, että se paljon parjattu nuoriso on joutunut ottaamaan itse vastuun tulevaisuudestaan. Kun aikuiset ovat nostaneet kädet pystyyn, nuoret ovat muistuttaneet että niin ei sovi tehdä. Tämä ei ole ainoa esimerkki. Olen kulttuuriharrastusten kautta huomannut kerta toisensa jälkeen että nuoret ovat valmiita tekemään paljon työtä saadakseen asioita aikaiseksi. He eivät odota saavansa kaikkea ilmaiseksi. He ovat ahkerampia kuin monet aikuiset.

Ounastelen, että nämä nuoret eivät äänestäisi minua tai puoluettani jos olisin ehdolla (enkä siis ole) ja varmaankin olemme vähän erimielisiä monistakin yksityiskohdista maailman aiheista. Se ei tarkoita ettenkö kunnioittaisi heitä syvästi ja sydämeni pohjasta. Ehkäpä harmaantuvien puoluejohtajien halki kentän kannattaisi lähteä rakentamaan siltoja vielä kun heillä on siihen aikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Tervehdys, Kyuu!

Muistelen Kungfutsen sanoneen, että hän suhtautuu pelonsekaisella kunnioituksella uuteen sukupolveen.

Lähdettä en nyt tähän kylläkään löytänyt.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kulutusta on hyvä vähentää, mutta ei voida vaatia että kaikki vähentäisivät radikaalisti kulutusta yhtä paljon. Jo lähtökohtaisesti eri elintasolla elävät ihmiset kuluttavat eri verran. Vähäosaisimmat jotka kuluttavat vain jos siihen jää varaan pelkäävät että heiltä kielletään kohta kokonaan ostamasta kaupasta ruokaa ja vaatteita ylleen. Nämä ovat oikeita ihmisten pelkoja jotka tulevat ilmi kun näiden ihmisten kanssa puhuu. On mielestäni kohtuutonta mennä sanomaan toiselle "vähennä kulutusta ja jätä ostamatta" jos toinen painii jo valmiiksi sen kanssa onko rahaa vaikkapa ostaa uudet kengät hajonneiden tilalle (aikamonella on yllättäen käytössään vain yhdet kenkäparit kerrallaan). Helppoa on aina toisesta kuplasta huudella jos ei tiedä miten toisessa kuplassa ihmiset elävät. Lähtökohtaisesti kun Suomessa olitetaan että kaikki kuuluvat ylempään keskiluokkaan. Se mitä jokaisen meidän nuoren tulee oppia on vähintään se ettei jokaisen ihmisen elämä, elämäntilanne ja luokka ole välttämättä sama kuin oma. On opittava ymmärtämään toinen ihminen.

Ps. Ylellä on Areenassa muuten tosi hyvä podcast richplainingisesta. Kyseessä on Julia Thurén sarja Melkein kaikki rahasta. https://areena.yle.fi/1-50038312

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Olet oikeassa toki, taakka pitää jakaa sen mukaisesti paljonko on varaa kantaa. Siitähän ympäristöasioissakin riidellään, kenen velvollisuus on tehdä mitenkäkin paljon. Kysymykset ovat tärkeitä, mutta toisaalta on myös jotain viisasta nuorten pääsanomassa, jonka tulkkaan muotoon "tehkää nyt jotain älkääkä vaan jankatko".

Jos tie eteenpäin on näyttää esimerkkiä, niin tehtäköön. Olisi kieltämättä hyvä osa tästä jos superrikkaita verotettaisiin. Varakkaat maksavat veroa, rikkaistakin iso osa, mutta superrikkat itse asiassa saavat valtioilta rahaa. Se vääristää tätäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset