Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Saisimme rakastaa tietojamme enemmän

Kiinnitän huomionne Tivin ja Kuluttajan juttuihin, joissa ihmeteltiin asiattomaksi todetun Kotisun-yrityksen tunkeilevaa remonttimarkkinointia. Taustalta paljastui yhteystietoja kaupitteleva Leaddesk-yrityksen tytäryhtiö Leadventure, jonka toiminta ei herätä liiemmin luottamusta. Koko tarina paljastaa yhä kasvavan tarpeen olla tarkkana omista tiedoistamme, sekä yksilön että valtakunnan tasolla.

Viranomainen on hereillä

Tässä kohtaa ei sovi valitella viranomaisten laiskuutta. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio teki heti selväksi, että Olli Nokso-Koiviston ja Olli Sirkiän pyörittämän Leadventures-yrityksen toiminta ei kestä päivänvaloa. He eivät vastaa kysymyksiin joihin heidän lain mukaan on vastattava, vaan pelaavat aikaa ja tekosyitä. Tietenkin vasta tuomioistuin voi todeta laittomuuden, mutta näin tietosuoja-alan ihmisenä itsekin tunnustan näkeväni punaista. Niin Suomen kuin EU:nkin lainsäädäntö tietosuojasta määrää ehdottomaan avoimuuteen. Paitsi että Leadventures ei anna yksittäisille ihmisille tietoa joka heille kuuluu, he kategorisesti kieltäytyvät vastaamasta kysymyksiin niin puolueettomalle medialle kuin viranomaisillekin. Se ei voi tarkoittaa hyvää.

EU-laki antaa mahdollisuuden merkittävän kokoisiin korvauksiin tietosuojan laiminlyönneistä. Tästä tapauksesta voi tulla yksi ensimmäisiä esimerkkejä lain käytöstä Suomessa. Ongelmana on kuitenkin aikataulu. Asian huomattavan törkeyden vuoksi tietosuojavaltuutettu on heti aloittamassa toimia, mutta voi kulua vuosia kunnes asiasta saadaan oikeuden päätös. Siihen mennessä firman avainhenkilöt ovat voineet jo pistää firman lihoiksi ja toisen tilalle. Kyse ei ole mistään pienistä penneistä vaan miljoonista, jotka saattavat siis olla kaikki laittomia tuloja. Rahat kyllä ehditään piilottaa oikeudelta moneen kertaan ja toiminta voi jatkua pitkään. En tietenkään väitä suoraan että he näin tulevat tekemään, mutta totean sen erittäin helposti mahdolliseksi ja siten tilanteen haastavaksi.

Kuten olemme taannoin lukeneet, viranomainen voi keskeyttää nopeastikin huonon hoitokodin toiminnan. Väkivaltarikollinen saadaan lukkojen taakse myös välittömästi, mutta talousrikollisuus saa pyöriä rauhassa. Laittomaksi todettu perintäfirma pistettiin taannoin kiinni pitkän väännön perään, mutta vain pari päivää myöhemmin se jatkoi laitonta toimintaansa, jolloin hidas juridinen prosessi alkoi taas alusta. Viranomaisille tarvittaisiin tietyissä, erityisen vakavissa tapauksissa oikeus nopeampiin keinoihin. Tietenkin asia pitää oikeusvaltiossa käydä tuomarin kautta, mutta kiireen sattuessa se kyllä järjestyy vaikka samalle päivälle. Vuoden-parin odottelu on laiha lohtu, samalla kun tuhansilta vanhuksilta huijataan kaikki säästöt sitä odotellessa.

Tieto on rahaa ja valtaa

Yksi aikamme suurimpia valheita on "minulla ei ole mitään salattavaa". Kyllä sinulla on, vaikka olisit sataprosenttisen lainkuuliainen. Sinulla on tunnukset pankkiin. Sinulla on tietty henkilökohtainen tilanne, sinut hyvin tuntemalla sinua ja läheisiäsi voidaan huijata helpommin. Tästä johtuen, sinun on oltava valppaana omien tietojesi osalta. Varo mitä itsestäsi kerrot firmoille, varo mitä lomakkeita täytät, varo mitä puhelimessa vastaat ja pyydä aina tietosuojaseloste. Aina. Ei sinun sitä tarvitse lukea reunasta reunaan, mutta huijari pystyy harvoin sitä esittämään. Laki vaatii sen esittämisen aina kun sinulta pyydetään mitään henkilötietoja.

Koko maailma on vieläkin ruususen unessa, mitä tulee tietoverkkojen ja uusien tekniikoiden avulla tehtyyn henkilötietojen analysointiin, hyvässä kuin pahassakin. Tarjolla ei ole oikotietä onneen. Meidän on vain opittava elämään uusien haasteiden ja mahdollisuuksien parissa. Opintien varrelta haluan toivottaa onnea Reijo Aarnion työmaalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun asiasta tiedät selkeästi enemmän kuin minä,niin osaatko kertoa miksi lähtökohtaisesti tietoni on sallittua kauppatavaraa jonka takia maistraatissa pitäisi käydä tekemässä kielto tietojeni levittämiselle.

Ymmärrettävää olisi,että tietoni on lähtökohtaisesti kiellettyä kauppatavaraa ilman erillistä suostumustani jonka voisi tehdä maistraatissa tai suoraan yrityksille.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ollapa minulla sinulle hyvä ja tiivis vastaus, ilo se olisi.

Tavallaan tässä voidaan mennä historiallisesti ihan hyviinkin asioihin. Tietyt asiat ovat julkisia, ihmiset ovat julkisia ja siinä on tietty hyvä sanoma yhteiskunnan avoimuuteen. Koska kuka tahansa meistä voi teoriassa olla toimitusjohtaja tai ministeri, on hyvä että on kortit pöydällä eikä kaapissa. Kaupallinen aspekti, suoramarkkinointi sun muut tulivat peliin puoli vuosisataa näiden periaatteiden jälkeen ja siitä lähtien laki on juossut perässä.

Siihen oikeastaan tiivistyy koko nykytila. Markkinat etenevät valon nopeudella, lait näädän nopeudella ja ihmisten tietoisuus etanan nopeudella.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ihmiset eivät ole julkisia,mutta yritykset ovat ja silti juuri yritysten kohdalla on eniten salaisuuksia.

Meillä on kuitenkin niitä ihmisiä jotka hiljaisuudessa tekevät myyräntyötä yritysten eteen ihmisiä vastaan. Usein nämä jostain syystä löytyy kokoomuksesta ja syy on naivi idealistinen ajattelutapa kapitalismista.

Mikäli ihmistä ei nosteta sinne korkeimmalle jalustalle yritysten ohi,niin ihminen jää toiseksi eli häviää. Siinä on sitten ihmettelemistä mihin tekoälyn algoritmit tulee perustumaan ja ihmisten häviäminen tulee vain kiihtymään.

Ei häävi kuva tulevaisuudesta.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #3

Ihminen on tietyiltä osin julkinen kadulla kävellessään, tämän myötä voit ottaa valokuvia torilla, tai toimittaja voi kysyä mielipidettä - tai myyjä voi koittaa myydä. En haluaisi sitä maailmaa jossa ihmisten pitää kävellä paperipussi päässä ulkona vain paikasta A paikkaan B.

Mutta siitä olet kyllä täysin oikeassa että ihminen pitää nostaa ylimmäksi. Olemme menneet siitä nopeasti taaksepäin, niin käytäntöjen kuin lakienkin johdosta. Se ei ole suomalainen, vaan globaali ongelma.

On kuitenkin pieniä merkkejä että yksityisyys ja yksilön oikeudet voisivat olla teknologiassa jopa myyntivaltti jatkossa. Katsotaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset