Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kotouttaminen ei kaipaa aatteita

Muun muassa Aamulehti uutisoi somalien ja irakilaisten elinkaarikustannuksista, referoiden perussuomalaisten ajatuspajan tutkimukseen. Puolueiden välinen sotaisa keskustelu aiheesta noudatti tuttua kaavaa, sitä samaa jota olemme nähneet jo ennen kuin olin äänestysikäinen tai persuja oli edes perustettu. Se juuri tässä on ongelma: kotouttaminen ja maahanmuuton asiat ovat puhdasta puoluepolitiikkaa sekä muita maan tapoja, täysin vailla asiantuntemusta. Ongelma on yhteinen, niin on oltava ratkaisunkin.

Tragedian syvenevä kuilu

Mielestäni voimme myöntää kotoutuksen epäonnistuneen puhtaasti tilastojen valossa. Olisi myös suoraselkäistä myöntää että kotoutusta on koitettu parantaa ja korjata kerta toisensa jälkeen hienommilla ideoilla jo vuosikymmenten ajan. Puolueilla on omat, ideologiaan pohjautuvat selityksensä tälle - milloin tulijat saavat liikaa rahaa, milloin liian vähän, milloin heiltä vaaditaan paljon ja milloin liian vähän, milloin kotoutamme liikaa ja milloin liian vähän. Mielestäni tuollainen keskustelu, toisin sanoen aiheesta käydyn keskustelun leijonaosa, on täysin turhaa. Kun sekaan tulevat kotoutuksessa mukana olevat yritykset ja organisaatiot sekä monenmoiset rahoituksen suhmuroinnit, voidaan mielestäni niinikään faktana todeta näiden toimien valinnassa olevan täysin olematon asiantuntijaedustus. Lähes jokainen puolue saa irti mainosta, medianäkyvyyttä ja/tai suojatyöpaikkoja nykymenosta. Puolueet nettoavat, ihmiset kärsivät.

Väitän edelleen, että kotoutuksen taso ei ole kehittynyt, vaan laskenut maassamme. Olen surukseni joutunut tutustumaan Tampereen alueen käytäntöihin. Suomen ja suomalaisuuden oppeja jakavilla tunneilla käy osaava opettaja korkeintaan kerran viikossa. Välillä opettajaa ei kuulu lainkaan, pääosa opettajista vain jakaa monisteita muttei tunne aihetta. Kokeissa testataan asiaa jota ei edes opeteta. Joskus koepäivät vaan perutaan. Opetussuunnitelma esitetään muttei sitä noudateta. Kun opettaja näkyy paikalla, hän viihdyttää luokkaa etnisillä vitseillä, naljaillen eri maista tulevien oppilaiden taustoille. Jostain kumman syystä inspiraation taso on pientä. Koska oppilaitoksen pitää näyttää hyvälle maksajan suuntaan, kerätään palautteet vain niiltä oppilailta joilta tiedetään tulevan kehuja. Muut eivät saa palautelomaketta täyttää. Oppilaiden tekemät vapaamuotoiset valitukset heivataan ö-mappiin. Tämä on kotoutuskoulutus Tampereen TAKK:lla vuonna 2019. Onneksemme maassamme on toki myös oaavampia toimijoita, mutta tällaisen toiminnan ei koskaan pitäisi tapahtua, tai se pitäisi vähintään viheltää poikki ongelmien tullessa julki.

Kun poliitikko ei halua, kaupunki ei viitsi, valtio ei osaa, virkamies ei ehdi ja oppilaitoksen ei tarvitse, on epäonnistuminen lähes taattua. Nykymallia voi paikata, hioa, hienosäätää ja rahoittaa valtion pohjattomasta kassasta, mutta lopputulos ei muutu. Elämme koulutuksen katastrofissa maassa, jonka pitäisi olla koulutusosaamisen kovinta kärkeä. Kotoutuskoulutuksessa on yksinkertaisesti liikaa intressiryhmiä joille kotoutuksen onnistuminen on epäoleellista. Neuvottelupöytä on ahdettu täyteen maan tapoja. Se on epäonnistunut kolme vuosikymmentä. Tätä menoa se epäonnistuu seuraavatkin kolme vuosikymmentä.

Summasta riippumatta lasku on yhteinen

Minä en tiedä ovatko perussuomalaisten laskelmat oikeassa tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kuluista. Ehkä se on hyvä laskelma, ehkä on paljonkin parempia tarjolla. Sen tiedän että lisää madonlukuja lyödään pöytään vuosi toisensa jälkeen jos emme ala näkemään näitä yhteisinä yhteiskunnallisina ongelmina. Olit persu tai vassari, kokkari tai demari, elät Suomessa joka laiminlyö maahanmuuton asiallisen hoidon. Aivan sama mitä lippua kannat, lasku tulee eteesi. Se on suora lasku kotoutuskuluista ja työttömyydestä, se on epäsuora lasku saamatta jäädyistä verotuloista ja se on inhimillinen lasku yhteiskunnasta syrjäytymisen lieveilmiöistä.

Sinä, arvon kansanedustajaehdokas, voitkin nyt päättää kumpi on sinulle tärkeämpää: jatkaa aatteellista riitaa vaiko pyyhkiä pöydältä maan tavat ja tehdä Suomesta maahanmuuton mallimaa. Jos sen teet, siitäkin hyötyvät jokaisen puoluekortin kantajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Alat minusta olla asian ytimessä. Kotouttamista ei oikeastaan tehdä siksi että maahanmuuttaja kotoutuisi suomalaiseen yhteiskuntaan, vaan siksi että mahdollisimman moni saisi leipänsä kotouttamissirkuksen pyörittämisestä.

Oletan, että tässä yhteydessä puhutaan ensisijaisesti humanitäärisestä maahanmuutosta, koska työn perässä muuttajaa ei tarvise samalla tavoin kotouttaa töihinsä. Siksi uskallan tehdä oletuksen, että suurin osa kotouttamisen kohteena olevista maahanmuuttajista tulee sellaisista yhteiskunnista, joissa itsensä ja perheensä elättäminen (erityisesti miehille) on huomattavasti suuremmassa arvossa kuin Suomessa.

Heille parasta kotouttamista on lätkäistä työlupa käteen ja osoittaa kohti työmarkkinoita, työmarkkinakelpoisuutta suoraan lisäävään koulutukseen, olkoon se sitten kieli- tai ammattikoulutusta, yhdistettynä.

Se, että aikuisia pidetään lapsina joilla leikitetään pää, olkapää, peppu jne. -loruja, ja opetetaan täyttelemään liplappusia ei ole mitään muuta kuin tahallista nöyryytämistä. Toki siitä saa tyhjäntoimittajien joukko leipänsä.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tarkennan sen verran, että samaa kriteeriä voidaan mielestäni käyttää taustasta riippumatta. Paloittelen ja kokoan yhteen:

1. Työperäiset (perinteisessä mielessä) ovat hyvässä asemassa, suoraan töihin ja veronmaksajaksi. Heistäkin kuitenkin moni voi jäädä tänne työn päätyttyä, perhesuhteiden vuoksi tai muutoin. On tärkeää heillekin saada kielikoulutus kuntoon. Työperäisille myydään kielikursseja, aika laadukkaita mutta suppeita ja työnantajalle todella kalliita.

2. Humanitaariset ja kiintiöpakolaiset, toki selvä tapaus.

3. Mutta myös avioliiton myötä muuttavat kuuluvat pakettiin, heidänkin on syytä kotoutua hyvin ja oppia kieli.

42. Jokeri: taustakin on hyvä tietää. On turha opettaa länsimaisen yhteiskunnan perusteita kovin syvästi Virosta, Puolasta tai Kanadasta tulevalle maahanmuuttajalle. Kuitenkin heidät laitetaan niille samoille kursseille ja monet tuntevat olonsa aika pöhköiksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Veljeni vaimo tulee Thaimaasta, hän oppi nopeasti puhumaan välttävästi suomea, mutta töihin lähdettyä kielitaidot karttuivat nopeasti :) Hän kävi kielikurssin muiden maahanmuuttajien kanssa ja valitteli ettei monikaan siellä oppinut paljon mitään. Onko myös kyse motivaation puutteesta? Osa ihmisistä ei osaa lukea - uuden kielen oppiminen vaikeaa - menetelmien täytyy huomioda erilaiset oppijat.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #3

Tärkeä huomio. Eräs TAKKia edeltänyt oppilaitos jakoi oppilaat tasoryhmiin, TAKK ei enää sitä tee. Osasyynä on se, että kokeiden lopputuloksilla ei ole väliä, TAKK:lla oppilaat jatkavat aina seuraavalle kurssille, vaikka edellinen epäonnistuisi.

Osa oppii nopeasti, osa hitaammin, kuten missä tahansa koulussa. Kun saa riittävän valmiuden, töissä oppii todellakin loput. Ihan paljaaltaan ei kannata kuitenkaan töihin lähteä useimmissa tapauksissa.

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Piti oikein katsoa tuo puoluetausta kahteen kertaan. Oli niin vasemmiston tai vihreiden ajatusmaailmaa, että yllätti kyllä että kokoomuslainen.

Mutta toisaalta ns. vanhojen puolueiden maahanmuuttolinjahan ei juuri eroa toisistaan joka on kyllä yllättävää: Esim. kokoomus ja vasemmisto, puoluekentän äärilaidoilta, halajavat tänne samalla tavalla lisää ulkomaalaisia. Ehkä eri syistä mutta lisää joka tapauksessa.

Kokoomus haluaa lisää halpatyövoimaa reserviin vaikka esimerkiksi joka viides suomalainen nuori syrjäytyy työn tai koulutuksen ulkopuolelle.

Ja vasemmiston motiivi ihmisten tänne haluamiselle taasen ei ole minulle auennut. Mutta kai siihen joku järjellinen syy täytyy olla?

Ja veronmaksajan pitäisi tämä maksaa. Eikä tässä kohtaa saa puhua säästöistä kuten esim. vanhustenhoidossa edellisen, Kataisen hallituksen aikaan. Koska rasismi.

https://yle.fi/uutiset/3-6961877

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei pidä ajatella ihan noin mustavalkoisesti. Vaikka humanitäärinen maahanmuutto saataisiin nollaan tänne jäisi silti paljon ihmisiä, joita ei voi enää palauttaa. Osa näistä on ollut pidemmänkin aikaa maassa.

Vaikka kotouttamisella ei voi ratkaista kaikkia ongelmia, voi sillä jotain tehdä. Tosin me tarvitsisimme muutoksen yhteiskunnallisessa ajattelussa. Pois monikulttuurisesta ajatusmallista ja kohti sulauttamista. Ilman sitä kotouttamisella ei tulla ikinä saamaan mitään positiivista aikaan.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kokoomuslaisena haluan että rahaa ei törsätä. Nykyinen käytäntö törsää rahaa eikä tuo ihmisiä työn piiriin. Tämä on asia jossa olemme varmasti yhtä mieltä halki puoluekentän.

Puolueen sisällä on aika paljon hajontaa mitä tulee työvoiman tuottamiseen tänne. Työnantajana olen joutunut tuon tarveharkinnan tekemään yhden asiantuntijan osalta ja ihan oikeasti, voi helvetti. 9 kuukautta paperitöitä, esseevastauksia TE-toimistolle, mappitolkulla paperia. Ei siinä voita kukaan. Itse näkisin kompromissin: työluvan saa todella helposti, mutta ensimmäisen muutaman vuoden ajan lupa voi myös päättyä tuosta vaan ja veronmaksua seurataan tulorekisterin kautta hyvin aktiivisesti.

En ole ehdolla, enkä joka vaaleissa äänestä omaa puoluetta, joten mieluusti sparraan kaikkia väriin katsomatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset