Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Minuutin äänestysopas kiireiselle

Toivoisin että kaikki äänioikeutetut äänestäisivät ja haluan tarjota vaihtoehdon niille jotka eivät ehdi paneutua pitkään tai käyttää vaalikonetta. Mielestäni jokaisessa puolueessa on hyvät puolensa ja syyt äänestää juuri heitä. Pohjautuen Täydellinen maailma -podcastiin sekä puolueiden omaan viestintään, tarjoan lyhyen äänestysoppaan, jonka avulla voit valita minuutissa ketä äänestät.

Miksi äänestäisin?

Koska se saa sinut lenkille ja lenkillä käynnin jälkeen niin ruoka, juoma kuin viihdetarjontakin maistuu paremmalta.

Valitse puolue

Tässä maassa isot päätökset tulevat puolueilta joilla on yhtenäiset suuret linjat. Siksi puolueen valinta on tärkeintä. Ohessa on jokaiselle puolueelle avainsanoina asioita jotka ovat heille tärkeitä. Valitse puolue jonka asiat ovat myös sinulle tärkeitä.

 • Keskusta: Maa-, metsä- ja biotalous, koko Suomi asuttuna
 • Kokoomus: Työperäisen maahanmuuton lisäys, vähemmän holhousta ja pykäliä, työverotuksen kevennys
 • Kristillisdemokraatit: Kristilliset arvot, konservatiivinen perhenäkemys, lapsiperheiden tukeminen
 • Perussuomalaiset: Työpaikkoja sosiaaliturvan sijaan, maahanmuuton rajoittaminen, laaja sananvapaus
 • Piraatit: Digitalisaatio, tiedekeskeisyys, kannabiksen laillistaminen
 • RKP: Ruotsin- ja saamenkielisten aseman parannus, turkistarhauksen tukeminen
 • SDP: AY-liike, lisää julkisia palveluita, maksuton 2. asteen opiskelu
 • Siniset: Yksilönvapaus, sisäinen turvallisuus, opiskelijoiden tulorajat pois
 • Tähtiliike: Pohjoismainen yhteistyö, henkiset arvot ohi materiaalisten arvojen, markka euron tilalle
 • Vasemmisto: Työajan lyhennys, kapitalismin vastustus, maahanmuuton lisääminen
 • Vihreät: Ilmastonmuutoksen torjunta, turkistarhauksen kielto, erilaisuuden kunnioitus

Valitse sitten ehdokas

Äänesi menee ensisijaisesti puolueelle, joten älä ota tästä stressiä. Jos ei ole tuttua nimeä, katso äänestyskopissa läpi valitsemasi puolueen ehdokkaiden ammatit. Valitse ehdokas joka edustaa sinulle läheistä tai muutoin tärkeää ammattia tai osaamisen alaa. Jos ei löydy, äänestä ehdokas joka on lähimpänä omaa ikääsi, hän todennäköisesti näkee vähän samaa maailmaa kuin sinäkin.

Eli: Mene äänestyspaikalle, pistä numero lappuun, palaa kotiin ja huomaa olosi paremmaksi. Ota kuppi kahvia tai teetä, tai korkkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Liberaalipuolue: Tukitakuu, laajat yksilön ja elinkeinovapaudet, turhan säätelyn ja byrokratian purkaminen.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kiitos. Valitettavasti en löytänyt oikein hyvää 3. osapuolen settiä tästä, mutta ehdottomasti teillekin lippu korkealla osaltani.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Liike Nyt: asiat edellä, ei puoluepolitikointia, vaikuta vaalien välillä, asiantuntemuksen ja vuorovaikutteisuuden lisääminen päätöksentekoon, politiikka 2.0

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

LN:n osalta ongelma on että he eivät osallistuneet edes siihen vähään määrään julkista debattia mitä esim. piraatit tai liberaalit.

Minulle on jäänyt kuva per Ylen aiemmat jutut, että LN:n erityispiirre on hyvin suopea suhtautuminen Venäjään, ainakin per liikkeen kärkihahmo. Nämä muut listaamasi asiat ovat sellaisia jotka ihan joka ikinen puolue väittää asiakseen. Voidaan luonnollisesti keskustella siitä kuka toteuttaa ja kuka vaan lupaa. Tämä LN:n amerikkalainen pilvipalvelu on kieltämättä persoonallista jota ei muilla ole. Vähän outo tapa hoitaa Suomen asioita, mutta äänestäjähän tämän asian päättää.

Se, ketä mitä äänestän on taas minun ja äänestyslapun välinen asia, mutta sen totean että en ole joka vaalissa uskollinen omalle puolueelle.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Debattia tulee varmasti lisää ja Liike Nyt:in ajatus tulee ihmisille päivä päivältä tutummaksi.

Liike Nyt:istä antamani kuvaus kertoo minuutin äänestysoppaaseen sopivalla tavalla oleellisen siitä, mikä on liikkeen keskeinen periaatteellinen ja käytännönkin ero puolueisiin nähden.

(Jos aikaa on enemmän kuin minuutti ja haluaa kuulla enemmän Liike Nyt:in taustoista ja perusajatuksesta, niin voi kuunnella vaikka seuraavan podcastin https://soundcloud.com/rahapodi/rahapodi157 Liike Nyt:in perustajajäsenen haastattelusta)

Blokin ajatusta kannattaen: valitkaa ehdokkaanne sopivaksi katsomallanne tavalla - ja muistakaa käydä äänestämässä!

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #8

Kiitos, kuuntelen mieluusti. Mitä enemmän oppii mitä useammasta puolueesta, sen paremmin elää omien korvien välissä.

Seppo Muurinen

Ei paha ollenkaan joka ei ole niin kiinni yht.kunn.asioissa mutta sopinee pikana keille tahansa politiikasta kiinnostuneille.

Hyvä olla sovitteleva, ilman Vain Yksi ja Ainoa/Oikea "katsomuskanta".

Eiköhän niistä jokaiselle löydy ns.omansa tai lähinnä oleva ryhmä edustansa kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minä panin vaalikoneissani pärjänneille top 5:lle pari lyhyttä tarkentavaa kysymystä sähköpostilla. Näistä viidestä yksi on vastannut ja jos ei enempää vastauksia tule, valintani tuli sillä selväksi.

Ymmärrän kampanjakiireet mutta en äänestäisi ehdokasta jonka ainoa vastaus on täysi hiljaisuus,

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tämä on muuten yksi upeimpia tapoja valita ehdokkaansa. Aikanaan tein tätä itse. Vaatii toki vähän aikaa että kenen kanssa ehtii viestiä, mutta jo parin lauseen rehellinen, ajatuksella kirjoitettu vastaus kertoo ihmisestä paljon.

Jos on hieman enemmän aikaa, tätä metodia voin suositella mm. kaikille.

Asiaa vähän sivuten, aikanaan kun olin juuri 18v täyttänyt ja menin torille vaaliteltoille hakemaan ehdokasta. Muistan miten Vasemmiston kopilla eräs Anna Kontula otti ja puhui mieluusti kanssani seksuaalitasa-arvosta ja miten demarien kopilla usutettiin sivummalle etten veisi tilaa oikeilta äänestäjiltä (=50 vuotta täyttäneiltä). Kirjoitin tästä demareille ja Erkki Tuomioja vastasi todella fiksusti, rehellisesti ja kattavasti. Sen jälkeen olen arvostanut hänen kykyä nähdä maailmaa, vaikka vähän etäällä demarien isoista linjoista olenkin.

Ja se puolestaan opetti että joka puolueessa on hyviä ihmisiä ja ajatuksia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Erittäin hieno blogi!!!
Näin pitäsi mennä eteenpäin.!!
Kerran on jäänyt äänestämättä. Olin saksassa Bremenhavenissa töissä ja Hampuriin olisi pitänyt lähteä. Ei menty. Minulla on paljon työkavereita, jotka eivät äänestä lainkaan. Heidän kokemuksensa on todellinen. Mikään ei muutu. Politiikot vain rikastuvat.

Käyttäjän JanneSutela kuva
Janne Sutela

Antti Rinne ja demarit taisivat kääntää takkiaan jo ennen vaaleja.

Lukekaas:

http://jannesutela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274236...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

En tiedä tätä tapausta, mutta tiedän että vaalikampanjan kovetessa etenkin huipulla tuulee. Joskus tuuli vie takkia mukanaan.

Oma suositukseni on että jos haluaa päästä syvemmälle, ei kannata katsoa niin paljon mitä juuri nyt justiinsa luvataan. Kannattaa katsoa mitä puolue on tähän asti tehnyt. Tällaista tietoa saa myös pienpuolueista irti jos vähän tutkii. Todennäköisyys siihen että nämä vaalit muuttavat linjaa rajusti ovat aika pienet.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Itse arvioin ehdokastani vaalikoneisiin annettujen vastausten perusteella. Kaikkiahan siellä ei voi käydä läpi, mutta siinä omaa aatemaailmaa ja arvoja lähellä olevien. Jos, ei pysty kommentoimaan esitettyihin kysymyksiin ja perustelemaan omaa vastaustaan, ei välttämättä pysty perustelemaan mitään. Lisäksi löytyy tietoa arvioidusta vaalibudjetista. Uuden Suomen (Alma median) vaalikoneessa tätä ei pystynyt edes tekemään, eli katsomaan vain ehdokkaiden vastauksia ja muuta oleellista. Algoritmi arvontaan, en tällä kertaa lähde. Kyllä vaalikoneita apuna voi käyttää, muutoinkin kuin antaa sen valita.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kansalaispuolue ? Tietenkin entisenä Paavon puolueena unohdit ja toki ehkä pääkaupunkiseudulla ehkä ei niin laajalla porukalla liikkeellä.

Otamme pohjoisessa ääniä Keskustalta.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kansalaispuolueesta ei ollut saatavilla sopivaa lähdemateriaalia. Tähän meni yllättävän paljon aikaa, koitin etsiä jokaisesta pienestäkin sopivaa materiaalia mutta aina ei tullut maaleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset