Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Oliko oikein rangaista persunuoria?

Vastataan asiaan heti alkuun oma mielipide: kyllä oli. Heidän toiminta oli häpeällistä, lain vastaista, toistuvaa, siitä oli varoitettu ja virheitä ei yritettykään oikaista. Vaan olisi minulla parempikin kysymys, nimittäin se johtaako valittu rangaistustoimenpide miltään osin parempaan lopputulokseen? Siitä olenkin jo vähän skeptisempi ja lopputulemasta hieman eri mieltä toimittaja Huuskon kanssa.

Herätys nykypäivään

Olimme niistä aatteista aivan mitä mieltä tahansa, maassamme on merkittävä osa kansalaisia jotka eivät allekirjoita ns. vihervasemmistolaisia arvoja. Yllättävän järkeviä, oppineita ihmisiäkin on nostamassa huoltaan aiheesta. En puhu nyt mistään persunuorista tai muista vihaa syöksevistä radikaaleista, vaan perinteisistä konservatiiveista jotka eivät vihapuhu tai vahingoita, mutta ovat omalla aatelinjalla. He eivät ole enemmistö, mutta merkittävä osa. He eivät tuhoa yhteiskuntaa tai pahenna vastakkainasettelua, mutta heillä on aika vaikeaa juuri nyt. Tottakai kehitys kehittyy ja näiden ihmisten on se hyväksyttävä, mutta voidaan kysyä miten tarpeellista on lyödä lyötyä? Miksi koko ajan pitää heittää bensaa liekkeihin? Miksi antaa änkyröille koko ajan lisää vettä myllyyn? Vaikka maltillinen konservatiivi ei ps-nuorista paljoa perusta, tämäkin tapaus lisää vettä jo ennestään kovilla käyvään myllyyn.

Edes persujen johdossa ei olla eri mieltä persunuorten virheestä ja kuten tiedämme, ongelmallinen etnisyyslausunto oli heiltä vain jäävuoren huippu. He eivät edusta maltillista konservatiivisuutta tai järkiperäistä kansallismielisyyttä, vaan jotain paljon viheliäämpää. He ovat ongelma. He lisäävät vastakkainasettelua. He ovat vaaraksi yhteiskunnalle. Vaan mitä me haluamme asialle tehdä? Haluammeko kostaa vai haluammeko korjata? Takautuva rahojen perintä eli käytännössä laitoksen ajo konkurssiin, vielä demarivaikuttajan puumerkeillä, on juuri se mitä heidän radikaalein ryhmä tarvitsee ryhtyäkseen kahta radikaalimmaksi. Se voi tuntua tietyissä kuplissa tosi hyvältä ja oikeudenmukaiselta, mutta se ei välttämättä johda hyvään. Tulevien avustusten laittaminen jäähyyn ja uusien ehtojen ladonta jatkoon olisi voinut toimia paremmin, koska se olisi pakottanut heidät pysymään tiukassa kontrollissa. Nyt menetettiin kaikki kontrolli ja samalla epäilemättä lapattiin tuleviin selvitys- ja oikeudenkäyntikuluihin useammankin nuorisoavustuksen verran veronmaksajien rahaa.

Rahojen viemisen lisäksi persunuorten pääsyä erinäisiin poliittisiin keskustelutilaisuuksiin on rajattu. Se jos mikä on riskaapelia toimintaa. Juuri kun heidän kannat pitäisi altistaa mitä näkyvimmälle julkiselle debatille, heidän mielipiteensä argumentoida faktapohjin nurin ja heidän virheensä seuraukset puida mitä tarkimmin, tehdäänkin täysin päinvastoin. Persunuorille käytännössä levitettiin kultainen matto yksinpuhelua varten ja koristeeksi jaeltiin kaikki irtonaiset uhriutumispisteet. Heidän koko ongelmallinen käytös jäi toissijaiseksi, sisältö täysin puimatta ja kentälle jää enää vain rahojen vienti ja keskustelusta sulkeminen. Talous kutistui mutta sosiaalinen valta kasvoi.

Yhteiselossa ei ole kyse oikeassa olemisesta

Tässä maassa on toden totta tilaa niin persuille kuin vihreillekin ja muillekin puolueille. Oppositio-hallitustehtävien kuuluukin vaihdella ja heidän tulee opponoida toisiaan poliittisista päätöksistä. Joskus pitää myös venyä ja joustaa, ojentaa palmunoksaa ja nöyrtyä. Voittaja ei ole se joka ei koskaan tingi linjoistaan ja pyhästä totuudestaan, vaan se joka kääntää sekä omat että muiden haasteet voitoksi. Kukaan ei ole niin yrittänytkään tehdä. Kukaan ei ole ottanut rauhantekijän tehtävää. Kukaan ei halua ymmärtää mikä tähän on johtanut, mitä tästä voi oppia ja miten se voidaan välttää jatkossa. Ketään ei kiinnosta poliittinen kahtiajako tai yhteiskuntavihan kasvu. Kunhan voi omilleen esittää kovaa, muulla ei ole väliä. Se myy somessa kuin väärä raha, mutta se ei ole oikea ratkaisu.

Hallituksemme on kovin uusi ja moni päättäjä vielä etsii verkostojaan. On siten ehkä ymmärrettävää että tällä hetkellä toiminta on lähinnä hätäistä reagointia ja proaktiivisuus antaa vielä odottaa itseään. Kesähelteillä olisi kuitenkin pidettävä pää kylmänä ja pohdittava pitkäjänteistä tulevaisuutta. "Rajat kiinni" on huono ratkaisu niin maahanmuutossa kuin poliittisten ääriliikkeiden hoitamisessakin. Enkä ole täysin vakuuttunut etteikö vasemmisto löytäisi tässä kohtaa lauottua "maassa maan tavalla" huudahdusta vielä edestään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Kukaan ei ole niin yrittänytkään tehdä. Kukaan ei ole ottanut rauhantekijän tehtävää. Kukaan ei halua ymmärtää mikä tähän on johtanut, mitä tästä voi oppia ja miten se voidaan välttää jatkossa."

Tämä on täysin totta, mutta kirjoituksessasi laitat sen suurin piirtein siten, että muiden pitäisi yksipuolisesti ymmärtää PS-nuoria ja muita ääripäitä. Miten ihmeessä se saisi esimerkiksi PS-nuoret ymmärtämään - etenkin jos se voisi seuraamuksitta sanoa mitä tahansa koko ajan.

Ethän sinäkään ole sitä mieltä: "Vastataan asiaan heti alkuun oma mielipide: kyllä oli. Heidän toiminta oli häpeällistä, lain vastaista, toistuvaa, siitä oli varoitettu ja virheitä ei yritettykään oikaista."

Eli eikö ymmärtämisen pitäisi olla molemminpuolista?

Pitäisi tietenkin, muttei koskaan voi olla, sillä ääripäät eivät ole kiinnostuneita kompromisseista - ainoastaan omien mielipiteitensä läpimenosta. Eli ääripäiden yhteydessä rauhantekijöillä ei ole mahdollisuuttakaan. Ainoastaan kompromissiin halukas taho voi olla mukana tässä.

Siinä mielessä kirjoituksesi on naiivilla tavalla toiveikas, mikä on tietenkin myönteistä ja hyvää. En kylläkään anna ajatuksellisi suurta mahdollisuutta.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Johan, ehdottomasti ja tietenkin on oltava molemminpuolista - mutta jonkun on se peli avattava.

Tunnistan myös itseni sangen mieluusti naiivista idealismista, mutta koen että netissä on jo ihan tarpeeksi murinaa. Voin yhtä hyvin tarjota jotain muuta, meni syteen tai saveen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ja siitä voin sinua ylistää. Kuten sanoit, netissä on ihan tarpeeksi murinaa - sanoisin jopa liikaa sitä. Ja yleensä netti ei todellakaan edusta yleistä mielipidettä, sillä oloonsa tyytyväiset eivät ilmaise hanakasti mielipiteitänsä.

Jonkin on vain peli avattava? Mitä jos se tarkoittaa, että mennään vain jotakin ääripäätä päin? Eihän se kai voi olla hyvä lopputulos.

Juuri sen takia en usko sen toimivan, jos yritetään päästä kompromissiin ääripäiden kanssa, sillä ne eivät sitä toivo koskaan. Pahinta olisi, jos mentäisiin sitä paitsi vain toista ääripäätä päin.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #11

Ehkäpä katson itse tätä asiaa niin että ns. "toivottomiin tapauksiin" kuuluu persunuorten johto ehkäpä kokonaan, mutta sillä on kuitenkin aika lavea jäsenistö enkä ainakaan haluaisi uskoa että jokainen heistä on tuomittu tuhoamaan koko loppuelämänsä.

Toisin sanoen, sopivilla toimilla enemmistö persunuorista voisi ehkä saada edes saataville mahdollisuuden toteuttaa sinänsä täysin sallittua kansalliskonservatiivista aatetta tavalla, jossa ei ryhdytä rotuoppeihin tai muihin kauheuksiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Rasisimi on laitonta ja muutenkin väärin, mutta onko etnonationalismi laitonta ?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Rasismi, eli syrjintä rodun perusteella on helvetin vaikea, ellei omista yritystä tai olet johtavassa asemassa jossain laitoksessa.

Eilen Yle uutisoi käräjäoikeuden päätöksestä, että puolustusvoimissa olisi harrastettu ihan oikeasti syrjintä kaksoiskansalaisuuden perusteella.

Ilmeisesti tässä oli kyse se venäjän kansalaisuus, meikäläinen olisi tuskin syrjitty, koska se toinen kansalaisuus on Belgian.

Oikeassa elämässä syrjitään ulkonäön, kansalaisuuden, etnisyyden, poliittisen tai seksuaalisen suuntautumisen takia yrityksissä sekä kunnan että valtionlaitoksissa, se on sitä oikea rasismia.

Netissä sananhälinän avulla pyritään lähinnä ärsyttämään poliittisia vastustajia, perusnuoret onnistuivat tällä keralla 100% ärsyttämään ääliöliberaalit.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Koitin kanssa sanoa, että haluaako porukka nähdä nämä nuoret jotka hukassa ennemmin Persujunnuissa kuin Vastarintaliikkeessä tms...

Menköön vaikka nurin ja konkurssiin koko järjestö. On sieltä vissiiin ennenkin noustu. Ja aika hyvinkin.

Jännää silti kuinka nämä sataa lopulta sinne hyvään laariin.

Käyttäjän bamzzz911 kuva
Sepi Seppo

Kun nykyään mietitään että on hyvä kun kaikilla on mahdollista osallistua yhteiskunnallisiin keskusteluihin mikä kyllä on hyvä ja siihen pitää kannustaa, mutta, jos näin esimerkkinä puhutaan taloudesta tai veroista ja keskustelu menee hyvin mutta sitten nousee ylös pieni porukka huutaen että kaikki verotus on ryöstöä niin pitääkö näille ihmisille antaa paikan pöydässä vaiko vaan näyttää ovea?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sinänsä vekkulia, että tässä oli kysymys Persunuorten (yksiselitteisen tuomittavasta) etnonationalismista, ja nyt olet jo pohtimassa pitäisikö myös vääränlaisia talouspoliittisia näkemyksiä edustavat vaientaa.

Kiitos että alleviivaat sitä, että meillä on todellakin keskuudessamme totalitarismia ihannoivien joukko, joka pitää oikeutenaan päättää ainoat ja sallittavat mielipiteet.

Oliko verojen lisäksi muita aiheita, joista halusit olla yksin oikeassa?

Käyttäjän bamzzz911 kuva
Sepi Seppo

En minä tietenkään väitä että olisin oikeassa saatika että oma mielipiteeni olisi ainut oikea. Muotoilin ehkä omituisesti ajatukseni, mutta tarkoitus oli enemmän tuoda esiin ajatus siitä että jos on ihmisiä joilla on absoluuttinen ja vankkumaton mielipide tietystä asiasta ja ei ole aikomusta kompromissiin niin onko ideaa yrittää muuttaa heidän mieltä ehkä turhaan

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ymmärsin Sepin kommentti eri tavalla, teemasta maahanmuutosta ei ole keskustelu, vaan huuto ääripäiden välissä, tolkun ihmiset jäävät keskustelun ulkopuolella. Ihan vaan sen takia ettei tulisi paskanmyrsky jommastakummasta ääripäästä.

Sepin kommentin verosta, jossa toinen ääripää väittäisi sen olevan jumalan lahja ja toinen ryöstö olisi yhtä hyödytön.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

On sinänsä mielenkiintoinen kysymys, onko kyse lainkaan rangaistuksesta? Pyydetään jo maksetut rahat takaisin, eikä suoriteta lisämaksuja, koska toinen osapuoli on syyllistynyt sopimusrikkomukseen. Rangaistuksena tätä on vaikea nähdä, ennemminkin "kaupanpurkuna"!

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Rangaistus, sanktio, seuraus - toki asiasta voi puhua eri termein. Päädyin tähän koska se tuntui olevan aika yleisesti käytetty termi eri puolilla kenttää. Tukien takaisinperintä on myös poikkeuksellisen väkevä toimenpide jota ei rajusti pahemmissakaan tukien väärinkäyttötapauksissa yleensä tehdä.

Mutta tulkintasi termistä voi olla aivan oikea ja minun tulkintani väärä. Täysin mahdollista.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Hyvä blogi, dialogin lisääminen on aina 5/5.

Nuorisojärjestöt ovat aina olleet emopuolueensa radikaali versio, johtunee nuoruuden naiiviudesta. Olen Halla-Ahon lausunnon kanssa samaa mieltä, että nykyinen päätös perusteluineen antavat vaarallisen ennakkotapauksen. Samalla logiikalla, jos persut ovat yhä isoin puolue 4 vuoden päästä, he voivat poistaa tuet esim. vasemmistopuolueilta syyttämällä heitä yhteistyöstä vaikkapa antifan kanssa. Tai minä voisin liittyä kokoomusnuoriin ja poistaa koko possen tuet tukemalla ihmisoikeusrikoksia.

Nuorisojärjestöjen tuet pitäisi poistaa vain jos niiden käytännön toiminta rikkoo lakeja järjestelmällisesti ja suunnitellusti, ei satunnaisten lausuntojen takia. Muuten ollaan eka raastuvassa ja sen jälkeen kaikki ilman rahaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Pelottava - joskin täysin realistinen teoria, Aleksi. Kieltämättä tämä maa on aika lailla ns. saturoitunut poliittisesta ohjauksesta. Olen muutaman EU:n korruptioraportin lukenut ja heidänkin havainnot hyvävelikerhoista ovat surullisia.

Ratkaisunhan pitäisi siis olla että avustuksista päätettäisiin epäpoliittisesti ja puolueettomasti, mutta tosiasia on että ei ole puolueettomia tahoja olemassakaan. On vain tahoja jotka tiedostavat puolueellisuutensa ja niitä jotka valehtelevat siitä joskus myös itselleen.

Oman kantani puoluetukiin lausuin jo vuosia sitten: 1 euro per 1 vuosi per 1 edellisissä eduskuntavaaleissa annettu hyväksytty ääni puolueelle. Siinä koko paketti. Ei politiikkaa, ei tulkinnanvaraisuuksia.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jonkunlainen kurinpidollinen toimenpide oli paikallaan, mutta minun katsoakseni rangaistus ei ollut linjassa muiden vastaavien tapausten kohtelun kanssa, vaan ylimitoitettu, eikä ihan vähän vaan isosti.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos persujen nuorisojärjestö häviää järjestökartalta, niin haetanneeko tuo mittään :D

Ja jos tuo porukka haluaa kutsumuksensa mukaan hakeutua Vastarintaliikkeeseen, niin siitä vaan. Natsit meillä on aina keskuudessamme, Jessen sanomaa mukaellen :D

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niin kauan kuin SDP:ssä on Al-taeee kansanedustajana, ja Vasemmiston johtajana Andersson joka kannattaa väkivaltaista anarkismi joukkoa, jos nuo eivät saa rangaistuksia (Koko PUOLUE). Niin en itse hyväksy tuollaisia rangaistuksia myöskään PS-Nuorille!

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Vasemmiston johtajana Andersson joka kannattaa väkivaltaista anarkismi joukkoa"

Missä ja milloin hän on väkivaltaista anarkismia kannattanut?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tässä asiassa olen todella kaukana ekspertistä. Muistikuvani on että Dan Koivulaakso on kyllä harjoittanut itsekin väkivaltaista anarkismia ja hän on Anderssonin välitöntä lähipiiriä. Ovat myös yhdessä vetäneet poliittisia kiertueita, kirjoitelleet poliittisia pamfletteja, joiden sanomaa voi pitää hieman kärjekkäänä.

Mutta vaikka näin pesunkestävänä kapitalistisikana pidänkin Anderssonin poliittisia linjauksia kovin haastavina, hän ei tiettävästi itse ole tunkenut käsiään poliittisesti motivoituneeseen väkivaltaan, joskin on toiminnoissaan ja puheissaan flirttaillut sen puolen kanssa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Miten näitä rahoja jaetaan poliittisille pilttijärjestöille? Bingolla, pärstäkertoimella vai onko joku oikea logiikka? Meinaan vaan kun esim. kakonuorille annettiin 6x enemmän kuin persnuorille? Myös muut puoluekersat sai huomattavasti enemmän, onko tämä sitä kuuluisaa tasapuolisuutta ja yhdenvertaisuutta? Vai sitä syrjintää ja ennakkoluuloa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ennen kysymyksen asettelua pitäisi miettiä että onko kyseessä edes rangaistus. Kyseessä on ministeriön tekemä hallinnollinen päätös johon saa hakea hallinto-oikeudesta valittavalla muutosta. Kyseessähän ei ole varsinainen rangaistus rikoslain kautta vaan hallinnollinen päätös joka vaikuttaa järjestöön taloudellisesti.

Lisäksi päätöksen perustelu vaikutti hieman "heppoiselta" lainperustelujen suhteen. Olettaisin että persunuoret valittavat hallinto-oikeuteen ja päätöksen lainmukaisuus selviää sitten.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

OKM:n päätös o täysin oikea. Samalla tulee korjattua aiempi virheellinen rahoituspäätös, jonka myötä rasistiselle nuorisojärjestölle on myönnetty valtionavustusta vastoin nuorisolain henkeä ja pykäliä. Ei prrsunuoret ole ylläen muuttuneet rasistiseksi järjestöksi. Ne ovat olleet sitä aina. Persu on persu, vaikka voissa paistaisi....

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

OKM:n päätös oli täysin oikea. Samalla tulee korjattua aiempi virheellinen rahoituspäätös, jonka myötä rasistiselle nuorisojärjestölle on myönnetty valtionavustusta vastoin nuorisolain henkeä ja pykäliä. Ei prrsunuoret ole ylläen muuttuneet rasistiseksi järjestöksi. Ne ovat olleet sitä aina. Persu on persu, vaikka voissa paistaisi....

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi mitään poliittista nuorisojärjestöä pitäisi avustaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset