Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Herätys, puolueet! Teitä kysytään!

Gallup-tuloksista tulee aina tutut juhlat ja selitykset, mutta gallup-trendeistä pääsee pintaa syvemmälle. Tällä hetkellä kaksi puoluetta - Vihreät ja Persut - sanovat äänestäjille mitä ajavat. Tätä menoa Suomi suuntaa kaksipuoluejärjestelmään jota en tottavie halua nähdä. Siten tarjoankin eväitä vaihtoehtoa varten.

Modernin työläisen puolue

Maassamme olisi tilaa modernin työläisen puolueelle. Hän voi olla pätkätyöläinen, alustatalouden duunari, ehkä vuokratyöläinen, joko omasta halustaan tai pakosta. Perinteinen AY-jäärävankkuri tai AY:n keskushallintomalli ei pysty tarjoamaan heille mitään. Jos Demarit haluavat olla tämä puolue, heidän on hypättävä puoli vuosisataa eteenpäin, tai katsoa hiljalleen kun vanhat punajäärät jäävät eläkkeelle ja puolue hiipuu unholaan. Viisas puolue, kuten mikä tahansa yhteisö, ymmärtää milloin vanhasta voimavarasta uhkaa tulla nykypäivän painolasti. Nyt olisi kasvava työväki, alati kasvavilla haasteilla, kenties vailla sopivaa puoluetta äänestettäväksi.

Pohjoismainen markkinaliberalismi

Elina Lepomäki on saanut lähes yksin kannatella tätä lippua ja se tuntuukin olevan ainoa osa Kokoomusta joka innostaa enää nuoria ja akateemikkoja suurella voimalla. Miksi suotta leikkiä toisella puolen puolivihreää ja toisella puolen puolipersua, kun voi löytää modernin ja pirteän aatteen? Tämä malli vastaisi niin hyvinvointivaltion byrokratiaan, startuppeihin, pienempien yritysten kasvavaan määrään, kuin myös vientiin ja globalisaatioon. Ennen kaikkea sillä olisi sanoma jolle on kysyntää ja kuten Demareilla, myös Kokoomuksella on akuutti tarve irroittaa painolastiksi muuttunut EK-kivireki perävaunusta. Vanhoja jättejä palvomalla ad infinitum saa vain hiljaiset hautajaiset. Talouspuolueen pitäisi nähdä missä talous kasvaa ja hypätä kelkkaan ennen kuin on myöhäistä. Persut ovat jo kovaa vauhtia ottamassa yrittäjäpuolueen lipun haltuun.

Maakunnissa voimaa?

Tämä on vähän vaikeampi, mutta pohdin olisiko Suomen kaltaisessa, pitkien välimatkojen maassa vielä tilaa ns. maakuntapuolueelle? Se olisi puolue joka ymmärtäisi etenkin harvaan asuttujen maakuntien persoonallisuudet, eikä koittaisi laittaa kaikkia samaan muottiin. Nykyinen kepu koittaa matkia muita puolueita ja toisaalta ajaa keskushallinnon mahtia tasapaksuna ympäri maan rajojen, eikä se tunnetusti kerää kiitosta. Ainakin sanoma olisi terävämpi, mikäli jokainen maakunta lakattaisiin näkemästä yhtenä ja samana, ja ymmärrettäisiin että paikalliset olot, edut, haitat ja resurssit pitää käyttää parhaalla tapaa. Kepu tuskin osaa puolueena muuttua, sillä kaupunkien ulkopuolinen elämä on heitä enää kovin vähän kiinnostanut, joten sen tehtäväksi jäänee kuihtuminen. Toinenkin optio olisi tarjolla.

Pienempiä yllättäjiä

Pienemmissä puolueissa on jatkossakin tilaa. Mielestäni kristilliskonservatiivinen aate pystyy jatkamaan suunnilleen nykyvauhdilla, ehkä jopa lisävoimin kun kepu kuihtuu alta pois. KD saa toki pallotella kehittyvän kirkon ja keskiaikaisen änkyröinnin välissä, mutta sille lienee aina pieni kysyntä.

Pro-Venäjä-puolueelle lienee kysyntää ja vaikuttaisi että Liike Nyt on ottanut sen tehtävän. Hallituspaikkaa se ei saa, eikä juuri hymyä kansalta, mutta ainakin nykyisen Venäjän aikana sille lienee taattu sen verran rahoitusta, näkyvyyttä ja äänestäjiä että se pysyy pelissä mukana.

RKP:llä on niin paljon rahaa ja niin paljon halua suojella rahojaan verottajalta, että se todennäköisesti pitää myös paikkansa perinteisenä pro-korruptio-puolueena. Se todennäköisesti etsii aina tarpeen mukaan avuksi myös hetken trendejä, olivat ne sitten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset, turkistarhauksen kasvatus, kielikysymykset tai mitä milloinkin.

Ns. vähäosaisten puolue voi myös löytää paikkansa ja tätä Vasemmisto on koittanutkin. Ongelma on että Vasemmiston perusvoima on viha - sama kun persuilla ja yhä enemmän myös vihreillä, eli nyt pitäisi löytää joku uusi malli. Olisiko se joku voimaannuttamismalli joka ehkä löytäisi paremmin tilaa? Mene ja tiedä, mutta potentiaalista yleisöä ainakin piisaa.

Mietin myös olisiko erilliselle pro-EU/pro-liittovaltio -puolueelle paikkaa, mutta mielestäni se yksin ei riitä. Toki tällainen vahvan EU-liberaali voima voisi pärjätä, mikäli Vihreät ujostuvat aiheesta ja markkinaliberaali voima ei lähde liikkeelle. Joissain EU-maissa tämä toimii.

Häviäjistä ei ole pulaa

Mielestäni voidaan pitää jo kovin todennäköisenä, että moni vanha puolue muistuttaa kääntöpuolen vierivän kiven sammaloitumisesta. Home ja sammal ovat ainoat kasvun merkit toimijoissa, jotka eivät ymmärrä tuulen kääntyneen. Tänä päivänä, tämän päivän äänestäjistä, saa ääniä irti puuttumalla tämän päivän ongelmiin. Mitä nopeammin tämä tajutaan sammalta kasvavissa puoluetoimistoissa, sen paremmin voi Suomen demokratia ensi vaaleissa. Toisin sanoen, herätys!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aika lyhyen aikavälin tarkastelulla vedetään pitkälle kantavia johtopäätöksiä puolueiden voimasuhteiden muutosten pysyvyydestä. Minä en ihan näillä näytöin vielä uskoisi siihen, koska yleensä nämä uudemmat populistipuolueet kestävät heikosti hallitusvastuuta. Keskusta ja demarit on aina kannatuskuopissaan haudattu moneen otteeseen ja aina ne sielä tähän asti ovat nousseet.

Oma ennusteeni on että hallituskauden jälkeen vihreiden kannatus on 10 prosentin luokkaa ja jos persut ovat seuraavassa hallituksessa, heillä sama juttu. Joka tapauksessa viimeisen puolen vuoden tai vuoden gallupit ovat liian lyhyt aika tarkasteluun.

Toivottavasti Kokoomuksella on tarpeeksi järkeä valita Lepomäki johtoon.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Populismi on erittäin mielenkiintoinen sana käytettäväksi.

Eikö se ole populismiä että kokoomus on 5 000 000 vihreän eri sävyä ja työväenpuolue?
Eikö se ole populismiä että jokainen alle 1400 euroa tienaava eläkeläinen saa nettona 100 euroa eläkkeeseen lisää?
Eikö se ole populismiä että euro on menestystarina?
Eikö se ole populismiä että hoitajamitoituksen korjaus lukemaan 0,7 on tunnin juttu jos on tahtoa.
Eikö se ole populismiä.... (lisää tähän omasi)

Mikä siis on sitä populismiä, mietin vaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ai niin, hyvä kirjoitus siitä hallituksen populismistä että oppivelvollisuusiän nosto vaikuttaa yhtään mihinkään:
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/5ce80cde-a...

"Yhtä kaikki jättimäinen uudistus on paraatiesimerkki yrityksestä ratkaista monimutkainen ongelma yksinkertaisella mutta kalliilla tavalla. Valitettavasti tällaiset ratkaisut tehoavat vain populistien vappupuheissa."

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala Vastaus kommenttiin #3

Tämä on niiiiin totta. Toiselle asteelle tultaessa nuorilla tulisi olla valmiudet itseohjautuvaan, jatkuvaan (elinikäiseen) oppimiseen. Pohja luodaan varhaiskasvatuksesta ja kotoa lähtien. Nyt syrjäytyneet ovat koulun avun ulottumattomissa, oppivelvollisiän korottamiseen kaahattavat rahat plus paljon lisää tulisi panostaa opintopolun alkuun.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #4

Pohja jatkuvaan oppimiseen todellakin syntyy heti kotoa lähtien. Toivoisin että ymmärtäisimme laajentaa tämän asian. Tällä hetkellä meillä on vain pyhä ja virheetön oppilaitosbyrokratia. Meillä on upeat koulut, erinomaiset opettajat ja hyvää tiedettä, mutta jatkuva oppiminen ei ole rajoittunut näiden laitosten sisälle. Se on arkea, vapaa-aikaa, työtä, kotia, harrastuksia - niin, ja oppilaitoksissa vietettyä aikaa. Ei vain yksi näistä.

Tässäkin on yksi asia johon jokin puolue voisi ottaa kantaa. Tai vaikkapa siihen miksi maahanmuuttajille ei tarjota kielikoulutusta vaikka he polvillaan sitä rukoilevat TE-toimistolta... mutta olkoon se eri blogauksen aihe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset