Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Carunan investoinnit sähköverkkoon

Sähkön kallistumiselle on laitettava stoppi

Jokaista meitä harmittaa sähkökatkot. Harmitus on lievä sana sähkökatkon pitkittyessä.  Tuolloin huomaamme riippuvuutemme vakaasta sähköverkosta. Pitkät sähkökatkot saavat niistä kärsivät yleensä vihaisiksi, varsinkin jos niihin ei ole erityisesti totuttu. Maaseudulla, jossa katkoista yleensä eniten kärsitään, niihin on toki totuttu.

Niin väylien, sähkön kuin vedenkin pitää ”virrata” yhteiskuntavastuullisesti

Liikenneministeri Anne Berner sai tulevaisuuteen lopulta fiksusti luodatulla kulkemisen statistiikalla |* pahasti siipeensä – me emme halua luovuttaa ikiaikaista oikeuttamme kulkemiseen vapaasti kollektiivisesti ylläpidetyillä liikenneväylillä.

 

[... yhteiskunnassamme kulkuväyliä, vettä ja sähköä ohjaavat samat mekanismit, ne virtaavat ja virtauttavat. Välttämättömyyksiä laskutetaan kulutetun määrän mukaan ja ovatpa vielä yhteiskunnan peruselementtejä, joiden tehtävä ei ole ruokkia markkinavetoista omistus- ja osinkorulettia...]

Sähkö – virta, jonka huippukäyttö karkaa yhä suuremmaksi

(Media uutisoi |* sähkön huippukäytön käyneen jo 15 100 MW tehon tarpeessa viime talvena – kovien pakkasten aikana, varsinkin kun sähkösaunat kytkettiin kuumenemaan lauantai-iltana)

|* ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sahkon-huippukulutus-suomessa-moninkertaistunut-1970-luvusta/5643182 -

 

Caruna: 50 % pikkutytön leikkimökin sähkönhintaan on vain 1 euro.

Caruna selittää sähkönsiirron korotuksia lainsäädännöllä. Esimerkkinä on vertaus leikkimökin suuruiseen sähkönkulutukseen; kuulemma yksi euro ei ole mitään. Mutta Pikku-Liisan 5 euron budjetti on kovilla. Joko My Little -ponitalliin ei voi säästää tai nallekarhut jäävät ilman karkkiateriaa.

Sähkön siirtohintojen korotukset.

En ole asiantuntija, enkä tunne asiasta montaakaan yksityiskohtaa, mutta tuntuu siltä että sähkön siirtomaksujen kororuksista  on nostettu turha melu ja  turha häly.

Sen mukaan mitä minä tiedän, sähkön siirtobisnes on säännösteltyä toimintaa, Se kai tarkoittaa sitä etteivät sähkön siirtoyhtiöt voi periä voittoa liiketoiminnastaan muuta kuin kohtuudella. Sitä en tiedä miten asiaa valvotaan, mutta luulisi että sitä nyt valvotaan. Jos sitä ei valvota, niin ainakin pitäisi valvoa, jotta voitot pysyisivät kohtuullisina.

Fortumin sähköverkon myynti ja siirtohinnoittelu tutkittava perinpohjin

Carunan sähkön siirtohinnoittelu herättää lukuisia kysymyksiä. Siksi kaikki vaiheet verkon myyntineuvotteluista lähtien siirtohinnoitteluun olisi tutkittava perusteellisesti. Vaikka eduskunta on viime kädessä hyväksynyt sähköverkon myynnin ja kaupan ehdot, olisi selvitettävä ministerien, virkamiesten ja Fortumin avainhenkilöiden osuus kaupassa ja täysin epäonnistuneessa muiden muassa seurantaa, hinnoittelua ja investointeja koskevassa sopimuksen synnyssä. Liittyykö näihin kenties korruptiota? Mikä oli Carunaan sittemmin siirtyneiden fortumlaisten osuus neuvotteluissa ja järjestelyissä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä