Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkemaksu

Eläkejärjestelmä - Hallitus vetää maton nuorten sukupolvien jalkojen alta

Muistatteko, kuinka viime hallituskaudella vasemmistopuolueet valittelivat nuorempien sukupolvien kohtaloita "epäinhimillisen oikeistopolitiikan kuristusotteessa"? Vaalien jälkeen on ääni muuttunut kellossa ja nyt hallitus on vetämässä maton nuorten jalkojen alta aivan ennen näkemättömällä voimalla.

Eläkevakuutusmaksu on harhaanjohtava termi

Kun lukee eläkekysymykseen liittyvän kirjoituksen kommenttipalstaa  (TS 4.9.2017), tulee väkisinkin mieleen että viimeisten vuosikymmenien aikana joku on epäonnistunut tiedottamisessa mitä surkeimmalla tavalla - merkittävä osa suomalaisista ei yksinkertaisesti ymmärrä miten eläkejärjestelmä toimii.

Kuvaako ansiotasoindeksi ansioiden kehitystä?

Olen viime aikoina tullut pohtineeksi, että ansiotasoindeksi, joka perustuu bruttopalkkojen kehitykseen, ei kuvaa oikeastaan mitään: se ei kuvaa palkkakustannusten kehitystä eikä  työntekijäin kokonaiskompensaation kehitystä eikä myöskään veronalaisten tulojen kehitystä.  Kun monet tekijät ovat bruttopalkkasidonnaisia, kuvaa ansiotasoindeksi tämän sidonnaissuureen muutosta.

Miten työeläkettä tulisi kehittää?

Eläkejärjestelmää kehitettäessä ei juuri ole asetettu kyseenalaiseksi, että täysi eläke edellyttää täyttä työuraa, jonka aikana ansiosta peritään kohtuullinen eläkemaksu. Tämä eläketavoite on peräisin julkisista eläkkeistä, se on aiemmin toteutunut vaihtelevan oikeudenmukaisesti ja peritty maksu on ollut kroonisesti tingitty. Nyt viime uudistuksen ja vuoden 2005 uudistuksen jälkeen työeläkejärjestelmä alkaa olla suhteellisen oikeudenmukainen ja myös eläkemaksu, noin 24 % bruttopalkasta, alkaa olla kohdallaan.

Eläkemaksu on suurempi kuin luullaan

Hesarissa julkaistiin 24.3.2015 vastineeni, jossa valotan eläkemaksuja. Kirjoitus alla (myös luettavissa HS:n sivuilla http://www.hs.fi/mielipide/a1427082787811):

Tulisiko alentaa työnantaja- vai työntekijämaksuja?

Keskusta on esittänyt työnantajien eläkemaksun väliaikaista alentamista. Rahoitukseen käytettäisiin EMU-puskuria mistä ilmeisesti siirrettäisiin varoja eläkejärjestelmään. Tämä alentaa työvoimakustannuksia ja parantaa kilpailukykyä. Professori Roope Uusitalo toteaa Taloussanomissa, että tämänkaltaiset alennukset vaikuttavat työllisyyteen kuitenkin hitaasti.

Yritysten pelastaminen ilman rahaa

Yrityksiä kaatu tällä hetkellä kamalaa vauhtia. Monella yrityksellä vero ja eläkevakuutusmaksut painaa päälle toden teolla.

 

Teenkin ehdotukseni seuraavalle hallitukselle.

Antakaa kaikille vero ja eläkevakuutusmaksu veloissa oleville 3 vuoden hengähdys tauko. Eli esim. kesäkuun 1. päivää mennessä olevat vero ja eläkemaksujen velanperintä keskeytettäisiin 3 vuodeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä