Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Korporatismi

Sipilä haluaa perua meidän kaikkien kesälomat

Ilta-Sanomat uutisoi 12.2.2019 Sipilästä ja hänen tahdostaan lisätä 'kilpailukykyä'.

Minkä kanssa Sipilä haluaa meidän kilpailevan? Kuka ekana pohjalla?

Tässä suora lainaus Ilta-Sanomien jutusta:
---
"– Kiky-sopimuksen osana on 24 tuntia lisää vuotuista työaikaa, sehän meillä jatkuu tästä eteenpäin, kannatan sitä, Sipilä ilmoitti.

Vihreät lopettavat poliittiset virkanimitykset ja korporatismin

Touko Aalto kirjoittaa blogissaan VM:n raportin suurin viisaus: "Sote-uudistus, sosiaaliturvan uudistus, verotuksen tiekartta ja työmarkkinoiden uudistaminen -- Nämä uudistukset täytyy valmistella komitealaitos-periaatteella... vaalikausien yli menevällä yhteistyöllä, jossa on mukana hallitus -ja oppositiopuolueet sekä maan johtavat asiantuntijat. Tällä tavoin voidaan sitouttaa kaikki puolueet yhteisiin kompromisseihin..." 

Valitaanko Tilastokeskukselle sekä puolueeton että aikaansaapa pääjohtaja?

Hesari otsikoi vuonna 2001 kansallisen tilastovirastomme ex-pääjohtajan nimitysuutisen: "Jeskanen-Sundström sai pääjohtajan paikan pitkällä kokemuksella ja vasemmistosympatioilla

- Koko työuransa samassa pintapuolin tuntemassamme virastossa tehnyt 'melko puolueeton' aikaansaapa tilastotieteilijä olikin omiensa joukosta nousseena monin tavoin luonteva valinta veronmaksajien omistaman talon johtoon. Ja ei.

Kaverikapitalismia vai rakenteellista korruptiota?

Eilen uutisoitiin viestintäyrittäjä Anders Blomin mielenkiintoisesta väitöstutkimuksesta, joka käsittelee lobbauksen ja etujärjestöjen valtaa suomalaisiin poliittisiin päättäjiin. Asiasta valaisevan artikkelin julkaisivat muun muassa Helsingin Sanomat, Yle sekä Kauppalehti.

72% - ehkä ensi kerralla

Hallituskauden tavoitteet: Hyvinvointipalveluiden ja tulonsiirtojen rahoituksen turvaamiseksi on toteutettu työn kannustavuutta, työllistämisen houkuttelevuutta, työvoimahallinnon toimivuutta ja kilpailukykyä parantavat uudistukset. Uudistukset lisäävät työn tarjontaa, yrittäjyyttä ja elinkeinorakenteen monipuolistumista sekä vahvistavat julkistaloutta yli miljardilla eurolla. Työllisyysaste on nostettu 72 prosenttiin ja työllisten määrä on vahvistunut 110 000 henkilöllä.

Poliittinen rälssi ja Suomen kohtalo

Jo kyllästymiseen asti ollaan poliittisessa keskustelussa tuskasteltu Suomen julkisen talouden vajetta ja kilpailukykymme ongelmia. Jokaiselle asiaa edes vähän ymmärtävälle on käynyt selväksi, että rakenteelliset ongelmamme pohjautuvat työmarkkinoidemme kipukohtiin: ne eivät jousta tarpeeksi johtuen keskitetystä sopimismallistamme. Julkisen talouden rahoituspohjan heikkeneminen on seurausta yksityisen sektorin kilpailukyvyn heikkenemisestä suhteessa kilpailijamaihimme, johtuen edellä mainitusta.

 

Velkaantunut ihmismassa muuttuu arvaamattomaksi ja hahmottomaksi

Yhteiskunnallisissa  kriisitilanteissa, erityisen sekavissa ja kuohuvissa olosuhteissa voi ilmestyä kuin tyhjästä vahva hahmo, poliittinen suunta tai joku muu yleinen mielipide, joka antaa laillisia tai muutoin luvallisia viholliskuvia. Silloin yhteiskunnallisia nöyryytyksiä kokeneet yksinäiset ihmispolot saavat vapaasti purkaa raivoaan osoitettuun suuntaan. Suurtyöttömyys on pysyvää nykyisissä olosuhteissa, joissa  yhtiöt ovat nousseet valtion rinnalle tasavertaisina päättäjinä. Sen seurauksena kansalaisjärjestöt menettävät vaikutusvaltaansa.

Kahden kauppaa

Eilinen Juha Sipilän puhe oli kaikessa karuudessaan erinomainen. 

Idioottimaisempaa kuin kasvu kasvun vuoksi: työllistäminen työllistämisen vuoksi

Ihan joka päivä ei mediassa kuule akateemista auktoriteettia omaavilta tahoilta lausuntoja, joissa kutsutaan talouskasvun tavoittelua talouskasvun vuoksi “idiotismiksi”.

Markku Wilenius kuitenkin uskalsi kyseenalaistaa talouspolitiikamme pyhää lehmää. (Samaan syssyyn Markku kyseenalaistaa ansiokkaasti hyvävelikerhojen ja etujärjestöjen valta-asemaa Suomessa.*)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä