Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kulttuurievoluutio

Meemi - kulttuurievoluution perusyksikkö

Ihmisen tietoisuuden altistuessa yhä enemmän virtuaalisten informaatiovirtojen ärsykkeiden varaan on käymässä mitä ilmeisemmäksi ainakin se, että sekä yksilökohtainen että myös jaettu todellisuus rakentuvat vahvasti toisinnoista. Samankaltaisten viestien jaksolliset tihentymät havainneavaruudessa luovat siis illuusion tosiolevasta maailmasta ja sen luonteesta :)

Prosperopresidentti ja Tiedon puu

Mitä valistuneen kansalaisen pitäisi ajatella seuratessaan tuuteista presidentinvaalitenttejä? Ehkä haavikkomaiseen tapaan: "Parodia on mahdotonta, ne tekevät sen itse." -- Paavo Haavikko halveksi aikanaan avoimesti Martti Ahtisaarta eikä ymmärtänyt miksi Suomessa valitaan presidentiksi miestä joka on elänyt pääasiassa muualla kuin Suomessa.

Hallitsemattomat

Kuplista puhuminen nousi taannoin muodikkaaksi. Kirjoitin siitä miten en hirveästi arvosta sitä miten ajatusta käytettiin ; Lähinnä sitä miten sitä pidettiin epäsymmetrisenä ja miten siitä tehtiin erikoisia yleistyksiä jotka jo ad hominem -luonteensakin vuoksi vihjasivat että kenties maailmankuvallinen ihmisten tulkitseminen tuntemisen sijaan koskisi muutakin kuin Helsinkiläisiä hipstereitä.

Painajainen tai ei, olemme kotoisin pullonkaulasta

Ruskeat tytöt -blogin kirjoittaja Koko Hubaran perinnöstä 50% on peräisin suomalaiselta naiselta ja 50% jemeninjuutalaiselta mieheltä. Mieheltä perityt geenit kuitenkin sattuvat tuottamaan pigmenttiä ja näkymään päältäpäin, toisin kuin naiselta perityt pigmenttiä tuottamattomat perintötekijät. Geenien periytymismekanismeja on ainakin lukiossa opiskeleville vuodesta vuoteen selitetty lyhyen bilsan kakkoskurssilla.

Kulttuurirelativismi vs. kulttuurikehitys

Monet ihmettelevät miksi määrällisesti ottaen vähäinen maahanmuuttokysymys herättää niin kiivasta ja kärjistynyttä yhteiskunnallista keskustelua. Asiaan on yksinkertainen vastaus. Määrät ovat eri asia kuin laatu.

Asian purkaminen kannattaa aloittaa aivan alusta. Ihminen on sosiaalinen laji, ja lajityypilliseen sosiaalisuuteemme kuuluu, että meissä vaikuttavat yhteisövoimat ovat paljon perustavanlaatuisempia kuin mikään mitä yksilöllinen eriytyminen on kehityksen myötä tuonut mukanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä