Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuluttajahinnat

Hintojen karkaaminen saattaa vielä kääntyä itseään vastaan.

Hintojen nousu kuohuttaa monella eri yhteiskunnan osa-alueella. Tuntuu väistämättä siltä, että hintojen karkaamisella pyritään joko huomioimaan yhä syvenevä lama tai yrittäjien mahdollisuuksien vähyys palveluiden tarjonnassa ja kilpailutilanteessa johon pienyrittäjät ovat joutuneet tämän päivän suomessa.

Matkalla Ukrainaan

Istun Kiovan koneessa. Ihmettelen vähän matkustaja koostumusta; lähes puolet on Somaliaan meneviä lomalaisia (reitillä Helsinki-Kiova-Dubai-Mogadishu). Vain Suomen tapainen sosiaaliturvan suurvalta voi huolehtia pakolaisistaan näin hyvin.

Caruna: 50 % pikkutytön leikkimökin sähkönhintaan on vain 1 euro.

Caruna selittää sähkönsiirron korotuksia lainsäädännöllä. Esimerkkinä on vertaus leikkimökin suuruiseen sähkönkulutukseen; kuulemma yksi euro ei ole mitään. Mutta Pikku-Liisan 5 euron budjetti on kovilla. Joko My Little -ponitalliin ei voi säästää tai nallekarhut jäävät ilman karkkiateriaa.

Kyseenalainen kunnia: kuluttajahintamme Euroopan kalleimpia

Uusimpien tilastotietojen mukaan Suomessa on Euroopan kalleimmat kuluttajahinnat. Se hätkähdyttää meitä jokaista, jotka joudumme sijoittamaan vähäiset euromme päivittäisostoksiin ymmärtämättä ollenkaan, miksi hinnat ovat niin korkealla. Samanaikaisesti maamme rämpii talousvaikeuksissa, palkkoja ja eläkkeitä pyritään alentamaan ja maataloustuottajat painivat kaupan ja teollisuuden maksamien liian alhaisten tuottajahintojen kanssa.

Laitetaan se raha liikkumaan

Suomessa rahan kuluttaminen on helppoa, hinnat ovat verojen takia jo niin korkeat että köyhempi on kuluttanut käyttövaransa jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa tilipäivää. Mielestäni tuota tulonjakoa tulisi kuitenkin laajentaa antamalla useammille tahoille mahdollisuus päästä osingoille käytetystä rahasta.

Kaupan hintasota suurelta osin mainostemppu

Kaupoissa alkanut "hintasota" ei ole ollenkaan todellinen. Käväisin tänään S-ryhmän kaupassa maito-ostoksilla. Litra täysmaitoa maksoi 1,45 euroa. Mikä siinä on halpaa?

Purkillinen täysmaitoa (punainen maito) Lidlissä maksaa 0,95 euroa / litra, eikä se ole mikään alehinta. Sen voi sanoa olevan halpaa edelliseen verrattuna. Mistä hintakilpailusta on oikein kysymys? Ei juuri mistään. Kysymys taitaa olla suurelta osin pelkästä mainoskampanjasta, joka tuntuu tehoavan S ja K ryhmän asiakkaisiin.

Maatalouden tuottajahinnat laskevat, silti ruuan hinta nousee

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan maatalouden tuottajahinnat laskivat tammikuussa 2014 kokonaista 8,1 %.

http://tilastokeskus.fi/til/mthi/2014/01/mthi_2014_01_2014-03-17_tie_001...

Hyvin hämmästyttävää on, että samanaikaisesti kuluttajahinnat nousivat 6,1%. Nousuun olivat suurimpia syyllisiä jälleen samat maataloustuotteet, lähinnä maitotaloustuotteet ja kasvikset.

http://tilastokeskus.fi/til/khi/2014/01/khi_2014_01_2014-02-19_tie_001_f...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä