Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Maidontuotanto

Mistä maito tulee?

Alakoulusta kuuluu kummia. Tuore väestötutkimus väittää, että monen lapsen käsitys ruoantuotannosta on jotenkin vinksallaan. Kersat elävät siis jollain tapaa pumpulissa. Siis niin pumpulissa, etteivät esimerkiksi edes tiedä, mistä maito tulee ja luulevat maitotiloja lähinnä jonkinlaisiksi eläintarhoiksi. Vaikuttaa jotenkin siltä, kuin näillä tiloilla olisi meneillään jotain, josta lasten ei olisi hyvä tietää.

Onko maito kallista ?

Prisman maitomainos on suututtanut maidon tuottajat, eikä syyttä. Mainos antaa ymmärtää, että maito on ollut tosi kallista, mutta S-ryhmä on hyvästä sydämestään ja kuluttajia sääliessään, omasta katteestaan tinkien alentanut hintaa.

Mainos on kieltämättä melkoinen paradoksi kun sitä katsoo tuottajan näkökulmasta. Tuottajan saama hinta on  niin alhainen, että tavallinen kuluttaja ei edes miellä sitä oikein. Usko siihen ei riitä.

Virossa maidon tuottajahinta enää 23 senttiä, miten käy hinnan myös Suomessa ?

 Postimees lehden uutisen mukaan maidon tuottajahinta on pudonnut Virossa 23-25 senttiin litralta. Vielä keväällä siellä maksettiin tuottajille noin 40 senttiä litralta. Pudotus on todella raju, lähes puolet.

Suomessa Valio ilmoitti tiputtavansa maidon tuottajahinnan 40 sentistä 35 senttiin litralta. Prosentteina alennus on 12.5 %.  Onko Suomessa odottettavissa sama hintakehitys kuin Virossa?

Kaupan hintasota suurelta osin mainostemppu

Kaupoissa alkanut "hintasota" ei ole ollenkaan todellinen. Käväisin tänään S-ryhmän kaupassa maito-ostoksilla. Litra täysmaitoa maksoi 1,45 euroa. Mikä siinä on halpaa?

Purkillinen täysmaitoa (punainen maito) Lidlissä maksaa 0,95 euroa / litra, eikä se ole mikään alehinta. Sen voi sanoa olevan halpaa edelliseen verrattuna. Mistä hintakilpailusta on oikein kysymys? Ei juuri mistään. Kysymys taitaa olla suurelta osin pelkästä mainoskampanjasta, joka tuntuu tehoavan S ja K ryhmän asiakkaisiin.

Nyt jos koskaan on aika ostaa kotimaista

Venäjäpakotteet iskevät kipeästi Pohjois-Suomeen ja ruoan alkutuotantoon

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä