Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Matalapalkkatyö

Pohdintaa ulosoton suojaosuuden vaikutuksesta työllistymiseen

Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat ulosoton piirissä. Velkaantuneille saattaa syntyä myös muita ongelmia tilanteen eskaloituessa ja tukiverkostoon saatetaankin jäädä jumiin useiksi vuosiksi. Tämä tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi ja tulisi keksiä keinoja tilanteen parantamiseksi.


Esitän alla laskelman työllistymisestä matalan palkan alalle ulosoton piirissä olevalle yksin asuvalle henkilölle.

Bruttopalkka työstä kuukaudessa 1800e ja veroprosenttina esim. 12%, jolloin nettopalkaksi jää 1584e.

Palveluammatit eivät automatisoidu, vaikka sitä monet haluaisivat

Aika ajoin ihmisiä pelotellaan sillä, että robotit ja automatiikka vievät työt ja tätä pidetään perusteena nykyistä huomattavasti laajemmille tulontasaus- ja perustulojärjestelmille tai erilaisille robottien haittaveroille. Ei taida olla mitään ammattikuntaa, jossa robotisaation ei olisi peloteltu ottavan yliotetta ihmistyövoimasta. Keskityn tässä kirjoituksessa kysymykseen, onko oletettavissa, että robotisaatio tuhoaisi nimenomaan matalapalkkaiset palveluammatit.

20% saksalaisista ansaitsee vähemmän kuin 10€/tunti

Saksan työministeriön tietojen mukaan 20% työtä tekevistä ansaitsee Saksassa alle 10€ tunnissa. Tämä kärjistyy itäisessä Saksassa ns. uusissa osavaltioista siten, että heitä siellä heitä on yli kolmasosa kaikista palkansaajista. Myös vanhoissa osavaltioissa tällaista tuntipalkkaa saavien osuus palkannauttijoista on kasvamassa.

Tolkkua tuloerokeskusteluun

Valtiosihteeri Martti Hetemäen ja kansliapäällikkö Jari Gustafssonin haastattelut ovat viime päivinä nostattaneet keskustelua tuloeroista, matalapalkkatöistä ja palkkatuesta. Suuresta suosiostaan huolimatta suomalainen tuloerokeskustelu on harvoin antoisaa, sillä siinä unohdetaan vahingossa tai tietoisesti keskeisiä muuttujia.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä