Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Merenkulku

Urd-myrsky

Eilen riehui Urd-niminen myrsky Norjan, Ruotsin ja Tanskan edustalla. Etsiskelin juutuubesta siihen liittyviä videoita, mutta niiden perusteella myrsky oli rannikolla sittenkin kohtuullisen "kesy". Sen sijaan keskellä Pohjanmerta meno oli kerrassaan hurjaa, kuten näkyy Statoilin Gina Krog-porauslautalla.

Fregatti "Huis te Warmelo"

Eilispäivän hienoin uutinen taisi olla hollantilaishylyn löytäminen Kalbådagrundin majakan läheisyydessä, ainakin minusta. Myös Hollannissa ollaan löydöstä aivan innoissaan ja kyse oli pääuutisesta. Tässä hieman lisätietoa aluksesta, miehistöstä ja taustoista, jonka löysin pienellä haulla.

Laiva

Tapauksista "Aranda" Itämerellä

Nyt siis uutisoidaan näyttävästi merentutkimusalus Arandan liikkeitä häirinneestä venäläisestä aluksesta ja helikopterista Gotlannin itäpuolella.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101118737283_uu.shtml

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101118737443_uu.shtml

Kirjoitan oman ajatukseni tilanteista lyhyesti.

 

Luin näitä uutisia otsa rypyssä minäkin, tuohtuneena. Sitten muistin, vanhalla Arandalla muinoin palvelleena - ja sukellusveneen periskoopin sieltä nähneenä, noilla vesillä.

MS Estonia

Sen ei pitänyt olla mahdollista. Silti se tapahtui. 20 vuotta sitten.

 

http://bit.ly/XQtfIz

 

Willem Barents

Nyt kun tuo Koillisväylä on tulossa yhä ajankohtaisemmaksi, niin tässä hieman siihen liittyvää historiaa. Suomalaissyntyinen Adolf Erik Nordenskiöld pääsi vuosina 1878-79 vihdoin "Vega"-laivallaan Koillisväylän läpi, mikä oli loistosuoritus, mutta jo 300 vuotta aiemmin tehtiin ensimmäinen tosiyritys, joka on vähemmän tuttu.

Asumme SUURELLA saarella

Me (skandinaavit, venäjän viikinkijälkeläiset, itäkarjalaiset, luoteisvenäläiset, pomorit) asumme suurella saarella ja jo pelkästään se tosiasia pitäisi olla yhdistävä tekijä, niin lännen kuin idän suuntaan. Määritelmä: "Saari on veden kokonaan ympäröimä, mannerta pienempi, maa-alue. Hyvin pieniä saaria voidaan kutsua luodoiksi tai kareiksi. Saari voi olla myös ihmisen aikaansaama keinotekoinen saari". Vaikka saaren käsite on hieman häilyvä (vrt.

Pietari Suuri ja Alankomaat

Tsaari Pietari Suuri (aikoinaan peräti 2,04 metrinen järkäle, jonka nimi venäjäksi on Петр Первый eli "Pietari Ensimmäinen") opiskeli käytännön laivanrakentamista Alankomaissa, incognito. Nuorena miehenä Pietari Suuri (1672-1725) oppi ensiksi hollanninkielen ja värväytyi sen jälkeen hollantilaisten laivanrakentajien hanslankariksi vuosina 1697-1698.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä