Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Metsätuhot

Avohakkuukielto ja juurikääpä

Maanantaina pyörähtää käyntiin uusi tutkimushankkeemme, jossa kartoitetaan metsiemme pahimmalle tuhonaiheuttajalle - eli tyvilahoa aiheuttavalle kuusenjuurikäävälle - kestävyyttä tuottavan geenin esiintymistä kuusen jalostuspopulaatiossa. Geeni on löytynyt äskettäin ruotsalaisissa tutkimuksissa ja se vähentää juurikäävän kasvua noin neljänneksen.

Kyseessä on vahvasti soveltava tutkimus, jonka tulosten voidaan odottaa siirtyvän metsien hyödyksi suhteellisen nopeasti. Oman näkemykseni mukaan se voi tapahtua kahdella tavalla.

Suomessa metsänhoidon asiantuntemusta

Markku Remes on metsänhoidon asiantuntija Suomen metsäkeskuksesta ja kertoo Suomen Kuvalehden kirjoituksessa, että ”Suomessa luonnontuhojen määrä on saatu hyvin alhaiseksi hyvän metsänhoidon, lainsäädännön valvonnan ja viranomaistyön yhteisvaikutuksena.”

 

https://suomenkuvalehti.fi/digilehti/412017/puheenvuoro-140

 

Lupa poistaa lainvastaisuuden

Talvivaarasyytettyjen puolustus sanoo yhtiön toimineen saamansa ympäristöluvan puitteissa, eikä siksi ole tehnyt mitään laitonta. Jos uskomme lupaehtoja noudatetun, on johtopäätös tietenkin oikea. Siitä huolimatta kaivosalueen ympäristö on saastunut.

Edellä mainitussa merkityksessä lainsäädäntö muodostaa itse asiassa suuren ongelman, joka ei rajoitu pelkästään Talvivaaraan.

Aasianrunkojäärä saapui Suomeen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti eilen löytäneensä Aasianrunkojäärän kiinalaisesta pakkausmateriaalista. Havainto on erityisen tärkeä meille suomalaisille, sillä sitä voidaan pitää varoituksena metsiimme kohdistuvasta uhasta. 

Taiteellinen tuho

Yleisradio tuli tänään maininneeksi uutisessaan, että Pohjois-Amerikan ennennäkemättömät metsätuhot auttavat suomalaista metsäteollisuutta. Tämä on positiivinen asia taloutemme nykyisessä tilanteessa. Mutta on metsätuhoista muutakin iloa: esimerkiksi männyntervasroso näkyy monien suomalaisten taiteilijoiden töissä.

Vahingollinen maahantunkeutuja

Laita sammakko vesikattilaan ja kattila liedelle. Katsele sen jälkeen kuinka sammakko istuu lämpiävässä vedessä liian kauan ja keittyy kuoliaaksi loikkaamatta pois kattilasta. Näin siksi, että veden lämpö nousee liian hitaasti aiheuttaakseen sammakossa pakoreaktion.

Portugalissa on käytetty 50 miljoonaa euroa madon jahtaamiseen

Osallistuin viime viikolla Portugalin Estorilissa järjestettyyn kokoukseen, jossa pohdittiin keinoja vähentää vierasperäisten metsätuhonaiheuttajien kulkeutumista globaalin kaupan mukana. Kokouksen aikana kävimme myös metsätuhokohteella, jossa paikallinen mäntylaji (rannikkomänty) oli joutunut mäntyankeroisen uhriksi. 

Mäntyankeroinen on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva pieni sukkulamato. Kotiseudullaan se ei aiheuta merkittäviä metsätuhoja, mutta muualle kuljetettuna on jälki ollut tuhoisaa.

Täpliä vaahteran lehdillä

Kirjoittelin ennen lomia kylmän kesäkuun mahdollisista seurauksista metsille. Nyt kai voidaan turvallisin mielin todeta, etteivät 1980-luvun metsätuhot sittenkään palaa ainakaan ensi kesänä, koska kirjoitukseni jälkeen on ollut lähes ennätyspitkä hellejakso, joka on vettä kaipaaville tuhonaiheuttajasienille myrkkyä.

Nyt on tarjolla metsätieteiden popularisointia

Viime viikonloppuna käytiin yleisurheilun Kalevan kisat ja ensi viikolla saman lajin EM-kisat. Aiemmin kesällä oli jalkapallon MM-kisat ja ensi viikonvaihteessa julistetaan Nokialla Iskelmä-Finlandian voittaja. Ja keväällähän Euroopassa keräsi valtavaa huomiota Eurovision laulukilpailu eli euroviisut. Tämän kaiken kilpailuruljanssin keskellä myös minä osallistuin yhteen kilpailuun.

Metsässä äitienpäivästä isänpäivään

Äitienpäivä on nyt takana ja edessä siintää koko pitkä kesä ja syksy, joka aikanaan päättyy isänpäivän tienoilla. Näillä päivämäärillä on oma erityinen merkityksensä melkein kaikissa perheissä niin lapsille kuin aikuisillekin. Mutta päivien merkitys ei liity pelkästään perheisiin, vaan myös metsän elämään.

Metsähakkuiden kantokäsittely on nimittäin perinteisesti suositeltu tehtäväksi äitienpäivän ja isänpäivän välisenä aikana. Näin siksi, että juurikääpä tuottaa vallitsevan käsityksen mukaan tuoreille havupuiden kantopinnoille laskeutuvia itiöitä juuri tällä ajalla. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä