Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Monipuoluedemokratia

Eliitti, nettomaksajat ja saajapuolella elävät..

Me suomalaiset koostumme monenlaisista kengänkuluttajista. Meillä on maassamme monenlaista aatetta ajavaa poliittista puoluettakin. Maatamme pyörittävien nettomaksajien etuja yrittää ajaa useampi ”oikeisto” puolue. Saajapuolella elävien etuja markkinoi ajavansa useat ”vasemmisto” puolueet. Poliittisesti moneen osaan jakautuminen tuntui hyvinä aikoina demokratialla toimivassa yhteiskunnassamme turvalliselta.

Vallan hajauttaminen ehkäisee vallan väärinkäyttöä

Juuri tulleen tiedon mukaan ilmailualan työriidassa on saatu aikaan sopu ja enemmät suunnitelmissa olleet työtaistelutoimet ovat peruuntuneet. Lentomatkustajat voivat luottaa turvatarkastusten ja muiden palveluiden toimivuuteen ja tätä arvokasta työtä tekevät työntekijät saaneet oikeutta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa työmarkkinajärjestöt keskenään sopimalla saivat aikaiseksi lopputuloksen, jossa molempien osapuolten intressit tulee huomioida.

Espanjan vaalit

Espanjan eiliset vaalit muuttivat maan poliittisen tilanteen kerralla. Koko Frankon diktatuurin jälkeisen ajan vuodesta 1975 Espanja on ollut käytännössä kaksipuoluedemokratia, jossa valtaa ovat pitänyt vuorotellen konservatiivinen kansanpuolue PP tai sosialistinen PSOE kulloisenkin vaalikannatuksensa mukaan. Nyt Espanjasta on tulossa monipuoluedemokratia.

Suomalainen monipuoluedemokratia/monipuoluehallitus

Suomalainen monipuoluedemoktria tuo mukanaan hallitusyhteistyöhön eurooppalaisittain erikoisia hallitusratkaisuja. Suomessa yksikään puolue ei pysty yksin muodostamaan enemmistöhallitusta. Sen takia on Suomessa nähty hallituskokoonpanoja, joissa voivat olla mukana esimerkiksi vasemmisto-oikeisto akselin molemmat ääripäätkin. Tämä antaa hallitukselle vaikeuksia päätöksenteossa, koska jokaisesta päätöksestä muodostuu väkisinkin kompromissi, jossa kaikkien hallitukseen osallistuvien puolueiden intressit on otettava huomioon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä