Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Oikeuskäytäntö

Yhdenvertaisuuden periaatteesta tinkiminen mahdoton tehtävä tuomareille

”Lex pästäkerroin” perustuu viimekädessä siihen tahtotilaan, että työntekijöitä pitäisi pystyä kohtelemaan eritavalla, alle 20 hengen yrityksissä. Vaikka tämä olisi mahdollinen tehtävä lainsäätäjälle, oikeistohallitukselle, voi sen noudattaminen olla lähes mahdoton tehtävä tuomioistuinlaitoksen tuomarille.

Yhdenvertaisuus lain edessä?

Tuomareiden heikko osaaminen - onko se ongelma?

YLEn uutiset kertoi 14.8.2017, että käräjäoikeuksissa toimivien tuomareiden heikko ammattitaito ajaa yrityksiä ratkaisemaan riitojaan välimiesmenttelyssä. 

Uutisen mukaan, mikäli minä oikein(?) ymmärsin, vähäisen kokemuksen omaavat tuomarit tuomitsevat liian suuria rangaistuksia ja korvauksia. Onko asiasta syytä olla huolissaan?

Mullistaako "murhaajaraiskaaja" Suomen rikosoikeuden?

Kansanedustajat tekevät joskus lakialoitteita rikosoikeudellisten rangaistusten kiristämiseksi. Tällä he pääsevät lehteen kurin ja järjestyksen puolestapuhujina. Yleensä nämä aloitteet eivät johda mihinkään, mutta ilmapiiri on ilmeisesti Suomessa kiristymässä.

Korotettu rikesakko on julma tasavero

Syyskuun alussa rikesakot nousivat tasolle, joka on Euroopan ankarimpia. Ja nyt vain paria kuukautta myöhemmin hallitus  kaavailee taas niihin massiivista korotusta. Lisäksi tavoitellaan rahasammoksi valjastetun ylinopeusvalvonnan  puuttumiskynnyksen alentamista.

Autoilijan sakkohelvetti on Suomi

 Ylinopeusrikesakko on autoilijoiden tasavero. Se on tuplauksen jälkeen Suomessa 230€, oli ylinopeus miten pieni tahansa, ja riippumatta siitä, aiheuttaako ylinopeus erityistä vaaraa vai ei.  Pienestä ylinopeudesta köyhässä Suomessa rangaistus on kaksikymmentäkolme kertaa niin suuri kuin rikkaassa Saksassa. Ei ole Suomi enää oikeusvaltio.

Alla vertailuksi Saksan ylinopeusrangaistustaulukko:

Auerin tapaus siirtyy nyt rikoshistorian lehdille

Hovioikeus päätyi vapauttavaan tuomioon Anneli Auerin jutussa. Useimmalle asiaa seuranneelle päätös ei tullut yllätyksenä.

Kun kyseessä on juttu, jota on käsitelty eri tuomioistuimissa jo useasti aiemmin, moni on päässyt perehtymään, niin halutessaan, suureen osaan päätöksen pohjana olevaan aineistoon.  On ollut miltei mahdotonta päätyä varmuudella lopputulemaan, joka olisi varmuudella vakuuttanut Auerin syyllisyyden. Hovioikeudelle ei jäänyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin syytetyn vapauttaminen.

Oikeuskäytäntömme lietsoo riitaa

Täydellisessä maailmassa ihmiset noudattavat lakia ja sen henkeä. Aina kuitenkin löytyy ihmisiä jotka ovat valmiita toimimaan yhteiskunnan normien vastaisesti. Yhteiskunta pyrkii suojaamaan kansalaisiaan heitä vastaan rikoslailla. Rikoslaki toimii ennaltaehkäisevänä pelotteena ja toisaalta mahdollistaa kansalaisten suojaamisen sulkemalla tarvittaessa rötöksen tekijän vankilaan. Pelotehan ei ole pelote, jos tietää, ettei rangaistusta tule.

Vieraannuttaminen ei ole hyvää vanhemmuutta

Olin mukana Ylen A2-Eroillassa 3.12.2013. Siellä vahvistettiin tuhansien ns. tapaajavanhempien ja jo vieraannutettujen aikuisikään ehtineiden lasten kokemuksellinen tieto: Lapsen vieraannuttamista ei nähdä vakavana osoituksena huonosta vanhemmuudesta. Studiovieraana ollut käräjätuomari totesi että "vanhemmat jotka vieraannuttavat tai estävät tapaamisia ovat muuten hirveän hyviä vanhempia". Ajatelkaa! Lisäksi hän vahvisti minulle "chat-huoneessa" että vakiintuneet olosuhteet eli status que on ratkaiseva peruste lähihuoltajaa valitessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä