Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Rahanluonti

Tiedätkö, miten raha syntyy?

Raha sellaisenaan on meille niin itsestäänselvä käsite, ettei sitä tule juuri kyseenalaistaneeksi jokapäiväisessä elämässä. Kuitenkin, pienelle kyseenalaistamiselle voisi olla suurta kysyntää nyt, kun tuloerot jatkavat väjäämätöntä kasvuaan ja kansantalous sakkaa. Käsittelemäni epäkohta on toki pyritty tuomaan julkisuuteen jo moneen kertaan tätä kirjottaessani, mutta silti se loistaa poliittisessa keskustelussa poissaolollaan.

Onko Soinilla enää uskallusta puuttua rahanluonnista johtuvaan kriisiin?

Tulipa mieleeni Markku Uusipaavalniemi. Hän oli ensin Kepun ja myöhemmin Persujen edustaja, joka tuli tunnetuksi, kun kertoi eduskunnan puhujapöntössä, että pankit luovat rahan, mutta velkaa vastaavaa rahaa ei muodosteta missään. Eli pankit vedättävät valtioita, ja ajavat kaikki valtiot velkakierteeseen. Kun valtiot kilpailevat velanmaksusta keskenään, suistetaan säästöpolitiikalla kokonaisia kansakuntia köyhyyteen.

Talousoligarkiasta talousdemokratiaan?

Sain Facebook-sivulleni kysymyksen: ”Tunnetko rahan luontimekanismin ja näetkö tarpeelliseksi muuttaa sitä?” Itse voin vastata, että tunnen perusperiaatteen, mutta kuinka moni asiaan yhtään perehtymätön kansalainen oikeasti tietää, kuinka rahaa luodaan? Käsi ylös, kuka kuvittelee vielä pankkien lainaavan vain tallettajiensa rahoja? Itsekin kuuluin tähän joukkoon vielä noin vuosi takaperin. Virheelliset kuvitelmat rahanluontijärjestelmästä tekevät talousviisaiden puheesta kansan korvissa munkkilatinaa, joten suosittelen itse kutakin perehtymään asiaan.

Velkaantuminen vai leikkaukset? Molemmat vääriä ratkaisuja.

Nykyisillä päättäjillämme tuntuu olevan mustavalkoinen käsitys taloudesta. Leikataanko vai elvytetäänkö? Heillä mitä ilmeisimmin ei ole mitään käsitystä siitä miten rahaa luodaan talouteen.

Laillistettu rahan väärentäminen

(Lisäys 14.2.2015 Rahakerroinmalli on vanhentunut, eikä päde hyvin nykyseen talousjärjestelmään. Pankeilla ei ole käytännössä mitään rajoitusta kuinka paljon ne voivat luoda rahaa. Esim. UK:ssa reservivaatimus on 0%. Vakavaraisuusvaatimuksetkin ovat vähän kyseenalaisia.)

 

Jos rahanluontioikeutta ei palauteta valtiolle millään poliittisella päätöksellä ei ole mitään merkitystä.

 

Terveisiä kapitalismista: sinua on kusetettu

Jos vielä jollekulle tämän armoittamattoman blogistin kirjoitukset ovat sen jotenkin onnistuneet jättämään epäselväksi, koko kapitalismi on aivan uskomaton kusetus. Tämä on helposti toteennäytettävissä parilla pienellä yksittäisellä seikalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä