Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruotsinsuomalaiset

Ruotsidemokraatit joutuivat ahtaalle kaksoiskansalaisuuspuheistaan

Ruotsidemokraatit ei sittenkään ole viemässä kymmeniltätuhansilta ruotsinsuomalaisilta kaksoiskansalaisuutta ja äänioikeutta vaaleissa. Niin kertoi puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson eilen Helsingin Sanomille, jonka juttu aiheesta oli noussut puheenaiheeksi myös Ruotsissa. Näin Åkesson on valmis poikkeamaan periaatelinjauksesta, joka on sisältynyt ruotsidemokraattien puolueohjelmiin vuodesta 2011.

SD vaatii äänioikeutta pois kymmeniltätuhansilta ruotsinsuomalaisilta

Uusnatsiliikkeestä alkunsa saanut ruotsidemokraatit-puolue (Sverigedemokraterna, SD) vaatii äänioikeutta pois kaksoiskansalaisilta ja kaksoiskansalaisuuden kieltämistä Ruotsissa. Gallupit ennustavat ruotsidemokraateille lähes 20 prosentin kannatusta Ruotsin parlamenttivaaleissa, jotka pidetään reilun parin viikon päästä.

Ruotsinsuomalaiset pitäisi voida tarvittaessa potkia ulos Ruotsista

Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin ruotsinsuomalaisista, joilla ei ole mitään kykyä, eikä halua integroitua ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Valituksen aiheena ovat seuraavat asiat: 1. Suomea ei voi opiskella tarpeeksi, joten lapset eivät kunnolla opi vanhempiensa kieltä.  2. Kouluissa ei saa puhua suomeksi, vaan kaikkien oppilaiden on kommunikoitava ruotsiksi.

Ruotsinsuomalaisille vihdoinkin kielellisiä oikeuksia

Ruotsissa asuu noin 710 000 suomalaistaustaista henkilöä. Noin 450 000 heistä sanoo vielä ymmärtävänsä tai puhuvansa suomea. Ruotsissa on siis määrällisesti että suhteellisesti enemmän taustaltaan suomenkielisiä kuin ruotsinkielisiä Suomessa.

Aikoinaan Norrbottenin alue oli pääosin suomenkielistä. Myös Värmlandin alueelle oli laajaa suomalaisasutusta.

Suomenkielisyyttä ei kuitenkaan suvaittu. Vielä sotien jälkeen esim. Länsi-Pohjan alueella suomea puhuvia koululaisia rangaistiin suomen puhumisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä