Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Siirtoäänivaali

Siirtoäänivaali ei edellytä epäpyhää liittoa

Alavieskan vaaleissa on solmittu vaaliliitto perussuomalaisten, kokoomuksen, vasemmiston ja kristillisdemokraattien kesken. Monien mielestä epäpyhältä vaikuttavaa liittoa perustellaan yrityksellä murtaa keskustan ylivalta.

Epätasapuolinen vaalitapamme

Suhteellisessa vaalitavassa, joka Suomessa vallitsee, vaaleihin osallistuneen liittouman paikkamäärä on suhteessa liittouman ehdokaslistan yhteisäänimäärään. Tarkemmin sanottuna täällä on kansanedustajan paikkojen jakoperiaatteena käytössä D'Hondtin menetelmä.

Wikipedian artikkelin (https://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4) perusteella voin laskennallisella esimerkillä perustella, miksi nykyinen paikkojenjakoperiaate suosii puolueiden olemassaoloa seuraavasti:

1. Paikkoja on jaettavana 3 ja vaalipiirejä on yksi.

Siirtoäänivaali: Askel kohti parempaa demokratiaa.

Saavut aamupäivän uuvuttamana lounastunnille. Tarjolla on neljää erilaista sapuskaa. Tasa-arvon nimissä kaikki syövät kuitenkin saman lounaan: päätös tehdään äänestämällä. Eniten ääniä saanut voittaa, kuten aina. Haluaisit kovasti pastaa, mutta tiedät työkavereidesi vahtivan hiilareitaan. Inhoat kalaa yli kaiken, mutta se on monien mielestä paras vaihtoehto - äänestät curry-kanaa, jotta se voittaisi ja välttäisit kala-aterian. Kasviskeitto sai kuitenkin eniten ääniä. Älytöntä? No, näin toimivat meidän vaalimmekin. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä