Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Tienkäyttömaksut

Liikennevirasto nollabudjetille sähköautokaudella?

Tein pienen laskuharjoituksen käyttäen seuraavia lukemia Suomen henkilöautokannasta:

  • ajoneuvokanta: 3000000 kpl
  • ajosuorite/v: 15000km
  • kulutus/km: 0,07l/km
  • veroa/l: 1€/l

Tulokseksi sain verokertymää n. 3 miljardia euroa vuodessa.

Vapaaehtoinen malli tienkäyttömaksuihin

Liikenne- ja viestintäministeriö, LVM, on kaivanut jälleen naftaliinista autojen pakollisen satelliittiseurannan. Koska ilmeisesti tuo ajatus ei ota kuollakseen, ajattelinkin ehdottaa omaa vaihtoehtoista ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa mallia ruuhkamaksujen ja tienkäyttömaksujen keräämiseen. Tämä siis sillä olettamalla että on aivan välttämätöntä kerätä tuollaisia maksuja, sillä en ole niiden tarpeellisuudestakaan samaa mieltä.

Näkökulma: Tieverkon yhtiöittäminen haisee valheille ja propagandalle

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) ehdotus tieverkoston yhtiöittämisestä sekä uudesta väyläyhtiöstä ovat saaneet murskaavaa kritiikkiä osakseen.

Tämän hetkisten tietojen mukaan liikenneministeriö pyrkii alentamaan liikenteen veroja 1,6 miljardilla eurolla ja siirtämään valtion tieverkon uuteen liikenneverkkoyhtiöön vuoden 2018 alussa. 

Paljon ajavat ja raskas liikenne hyötyvät väyläuudistuksesta

Tieliikenteen uudistushanke oli mahdottoman tehtävän edessä, selvityksen tiedotustilaisuudessa Anne Bernerin mukaan reunaehtoina oli, ettei mikään muutu. Lisäksi uudistuksen pontimena ja rajoitteina tuntuvan olleen muodollis-juridiset seikat, jotka saavat insinöörinveren kiehumaan.

Ensinnäkin on masentavaa, etteivät valtion budjetointikehykset mahdollista liikekirjanpidon kaltaista toimintokohtaista tarkastelua. Jos näin on, silloin väyläyhtiön perustaminen on tarpeen.

Mika Anttonen puhuu asiaa väyläyhtiöstä - julkista kirjanpitoa on kehitettävä

ST1:n perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen on Turun Sanomissa ihmetellyt miksi tieliikennettä varten on perustettava uusi julkinen yhtiö.

"Teiden korjaamiseen on muka vaikea löytää valtion rahaa. Eikö sitten kaikki valtion toiminta kuten sosiaaliturvakin kannattaisi yhtiöittää, niin budjettihuolet olisivat ohi?" sanoo Anttonen.

Anne Berner ja tienkäyttömaksut

On kerrassaan ihmeellistä, että tieverkkojen ylläpito onnistui kymmeniä vuosia nykyisellä mallilla... mutta vuoden 2017 jälkeen ei enää onnistukaan, mikäli on uskominen liikenneministeri Anne Bernerin visiota tulevasta!

 

Tämä siis viitaten Anne Bernerin blogiin, jossa hän selventää kantojaan kaavailtuun tienkäyttömaksuun. Blogi löytyy täältä ja blogissaan Anne kirjoittaa seuraavaa:

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä