Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Turvapaikkakriisi

Itsenäisyys vai Eurostoliitto?

Euroopan Unioni on viime vuodet kulkenut epäonnistumisesta toiseen. Eurokriisi 2010-luvun alussa oli hajottaa koko alueen ja voi uusiutua jo seuraavan talouslaman myötä. Turvapaikanhakijoiden tulva myöhemmin johti vapaan liikkuvuuden romahdukseen, kun Schengen-maat rikkoivat kansainvälisiä sopimuksia ja sallivat kansainvaelluksen.

Ote maahanmuutosta kiristyy

Eduskunta hyväksyi viime viikolla lopullisesti perheenyhdistämisen ehtojen tiukennuksen ensimmäisen vaiheen ja lakimuutokset, joilla turvapaikkahakemusten käsittely tehostuu sekä hakijoiden oikeusavun ehtoja tiukennetaan. Jo aiemmin ulkomaalaislaista on karsittu kansainvälisiin sopimuksiin perustumaton humanitäärinen suojelu.

Suurimpien lähtömaiden Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilanteen uudelleenarviointi on alkanut tuottaa yhä enemmän kielteisiä suojelupäätöksiä. Näitä asioita olen hallitukselta vaatinut, nyt määrätietoisen työn tulokset alkavat näkyä.

Kevään suuria asioita eduskunnassa

Eduskunnassa on ollut keväällä keskusteluissa useita isoja kysymyksiä. Ensimmäisen kerran välikysymys oli mielestäni aiheellinen. Oppositiopuolueet (muut paitsi SDP) olivat huolissaan kriisiin ajautuneiden maatalousyrittäjien ahdingosta, viivästyneiden tukien maksatuksesta ja tuotteiden vientimahdollisuuksista. Pakotteet ja vastapakotteet Venäjän suuntaan ovat raskas taakka varsinkin maataloudelle.

Vasemmiston suunta ei vakuuta - hallituksen toiminnassakin parannettavaa

Eduskunnassa käytiin 18.5.2016 värikäs keskustelu sosiaalidemokraattien yksin allekirjoittamasta välikysymyksestä. Seuraavassa esitän puheenvuoroni keskeiset osat muokattuna blogimuotoon, mm. välihuudot ja puhemiehen tervehtimiset poistettuna. Alkuperäinen teksti on luettavissa: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/Sivut/PUH_54+2016+2+175+175.aspx

--

Taloussiirtolaisuus

Kysymys on yksinkertainen. Mitä meidän maana ja eu:n jäsenenä tulisi tehdä, miten suhtautua, vaikutuksiltaan selkeästi negatiiviseen taloussiirtolaisuuteen *?

*Englanniksi economic migrant. Termi on yleisesti käytössä paitsi tietysti meillä Suomessa jossa jokainen viime vuonna Eurooppaan tullut 1 300 000 ihmistä on sotaa ja hengenvaaraa pakeneva turvapaikanhakija.

Isojen asioiden äärellä

Tässä työssä joutuu olemaan julkisuudessa jatkuvasti. Ei haittaa. Se kuuluu työn kuvaan. On haastatteluja, tiedotustilaisuuksia ja puheen pitämistä.

Koitan sanoa aina sanottavani suoraan ja suomeksi. Myönnän ilman muuta sen, että omissa sanomissa ja sanomisissa pitää olla kuitenkin tarkkana. 

Olinpa tänään kahdessa eri tiedotustilaisuudessa. Ensin uusista, kiristyvistä turvapaikkalinjauksta ja sitten paikallisesta sopimisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä