Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Työurat

Koulutettu nainen, pienempi lapsiluku

Aleneva syntyvyys huolestuttaa nykypäivän Suomessa.

Syntyvyys alenee, koska naisten koulutustaso nousee ja työurat tulevat merkityksellisemmiksi. Tilastoitu fakta on: mitä korkeammin koulutettu nainen, sitä pienempi lapsiluku. Jos halutaan naisia huipulle, tulee ymmärtää, että tilastollisesti tästä seuraa heille pienempi lapsilukumäärä. Vaativassa työssä oleva nainen ymmärtää, kuinka aikaa vievää vanhemmuus on, ja lapsiluku jää pieneksi. Stressaavassa johto- tai asiantuntijatehtävässä vähälapsisuus voi olla myös käytännön surullinen seuraus. Stressi harvoin lisää hedelmällisyyttä.

Virallinen eläkeikä nousee - floppi?

Järjestöjen sopu eläkkeistä vaikuttaa laihalta, vaikka suurimpaan ääneen mainostettu eläkeiän nosto toteutuukin.

 

Akavan Fjäder on melko tyly: "ratkaisu ei sisällä työuraa aidosti pidentäviä elementtejä." Kannusteita työuran venyttämiseen kun ei ole.

Laskelmia uudesta eläkeiästä ja työurista

Jos eläkeikä nousee 65 vuoteen, työllisten määrä lisääntyy 20 000 ja työttömien vastaavasti 30 000.

 

Jos vuoden 2012 tilanteen mukaan tämä maallikko asiaa tarkastelee, niin tältä näyttää:

Ei kysyntää - ei työuria

Työttömyys jatkaa kasvuaan niin Suomessa, kuin koko Euroopassakin. Lääkkeet työttömyyden hoitoon ovat luvalla sanoen kummalliset. Yksi ihmeellisimmistä käsityksistä on se, että työttömyys loppuu, kun työuria pidennetään nostamalla eläkeikää. Mutta ei työttömyys näin lopu. Eläkeiän nostaminen kasvattaa köyhien eläkeläisten määrää, koska useimmat joutuvat odottelemaan eläkkeellepääsyä ilman työtä. Karu totuus on, että työurat eivät pitene, jollei työlle löydy riittävää kysyntää. Kysyntä puolestaan loppuu, kun lama iskee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä