Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta USA vaalit

Valitsijamiehet sinetöivät Trumpin vaalivoiton.

Eilen oli Yhdysvaltain politiikassa vilkas päivä. Ympäri maata 538 valitsijamiestä kokoontuivat antamaan äänensä kansakunnan 58. presidentinvaaleissa. Osavaltioiden mukaisesti jaetut valitsijamiesryhmät kunnioittavat osavaltioidensa asukkaiden tahtoa eivätkä koko kansakunnan antamaa valtuutusta marraskuun 8. päivän vaaleissa. Aamuyöstä Suomen aikaan päättyneet tilaisuudet eivät juuri muuttaneet valitsijamiesten jakaumaa vaalipäivästä.  

Populismin myrkkypilleri

Populismiin on suhtauduttu täysin väärällä tavalla. Populistin kanssa on yritetty keskustella samalla tavalla kuin vähemmän populistin. Koska populisti itse muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä omaksi edukseen, pitää populistin kanssa keskustellessakin muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä hyväkseen.

Lyhyt jälkipyykki US vaalit

Nyt vaalit ovat ohitse ja tulos on selvillä. Osa on tyytyväisiä, osa pettyneitä, mikä yleensä on tulos vaalien jälkeen, etenkin kun kyseessä on kaksipuoluejärjestelmä. Nykyinen selkeä jakautuminen on vain pidemmän kehityksen huipentuma. Jatkon tulemme näkemään.

Markkinoiden reaktio USA:n presidentinvaalien tulokseen

Me luimme sen aamulla lehdestä netissä tai printillä, kuulimme radiosta, näimme aamu tv:n hurraavan kaikilla kanavilla, luimme tänään Huuskon riemastuneen blogin joka koski eilisiä markkinamielipiteitään. Vai luimmeko? Ei tullut romahdusta, katastrofia, syöksykierrettä vaan kävi päinvastoin josta vallitsee kovin merkillinen hijaisuus. Ei näy uutista taloussanomien tai talouselämän etusivulla vaan vähän erisuuntaista juttua siellä pukkaa. Ohan kumma, mistähän johtuu? Miten sen Brexit uutisten talousvaikutusten kanssa kävikään?

Valtaeliitti vaihtuu myös Euroopassa

Länsimaisen tunneilmaston ukkosenjohdatin on vihainen ja rääväsuinen poliitikko. Hävyttömillä ja provosoivilla kommenteillaan hän välittää laajojen kansanryhmien tunnetason erityisesti globalisaation ja epätasaisen tulonjaon tuomiin ongelmiin.

Vihan ja provosoinnin mukana kulkee viesti siitä, että valtaeliitti on menettänyt kykynsä kommunikoida laajojen kansanryhmien kanssa. Mikäli tätä kanavaa ei saada uudelleen auki, tulemme näkemään vielä monta uutta Donald Trumpia.

Valtaeliitti ei ole kuunnellut, koska tähän saakka sen ei ole tarvinnut

Toisenlainen Amerikka ja Donald Trumpin vaalitilaisuus

Yhdysvaltain vaalimatkan aikana olen nähnyt vaalitilaisuuksia jos jonkinlaisia mutta eilinen Donald Trumpin vaalitilaisuus oli jotain aivan uskomatonta. Tunnelma oli enemmänkin kuin jostain herätyskokouksesta kuin varsinaisesta vaalitilaisuudesta. Selman ulkopuolella olevalle pellolle oli rakennettu valtaisa esiintymislava, joka oli koristeltu Yhdysvaltain lipuilla.

Barack Obaman tapaaminen ja Pohjois-Carolinan vaa'ankieliosavaltio

Näin Yhdysvaltain poliittisen historian tutkijalle eilinen jää kyllä hyvin mieleen. Vaalitilaisuudessa Pohjois-Carolinan yliopistolla onnistuin näkemään ensimmäistä kertaa elämässäni Yhdysvaltain presidentin! Siinä Barack Obama seisoi 15 metrin päässä.

Sanford - Maaseutu Amerikan ääni

Vaalimatkan siirtyminen Pohjois-Carolinaan toi konkreettisen vaalikamppailun huomattavasti lähemmäksi. Osavaltio on yksi ratkaisevista vaa'ankieliosavaltiosta ja puolueet käyvät kovaa taistelua 15 valitsijamiehistä. Paikallisten demokraattien kampanjanjointia tukemaan oli eilen lähetty varapresidenttiehdokas Tim Kaine. 28 000 asukkaan pikkukaupunki edusti hyvin perinteistä amerikkalaista maaseutua ja Kaine kohdisti viestinsä suoraan heille.

Ensimmäiset päivät Yhdysvalloissa eikä tietokaan vaalihuumasta

Vaalimatkan ensimmäiset päivät Yhdysvalloissa ovat olleet itse vaalien suhteen pienoinen yllätys. Vaalit eivät ole näkyneet juuri millään tavalla katukuvassa.  Matkalla Orlandosta Charlestoniin näkyi alle kymmenen Donald Trumpin tienvarsimainosta ja muutamia ihmisiä kylttien ja tähtilippujen kanssa ilmaisemassa tukeaan Trumpille. Charlestonin vaalihuuma, jos sitä edes on, on painettu maanalle.

Ennakkotunnelmat viimeisestä vaaliväittelystä

Hillary Clinton ja Donald Trump kohtaavat aamuyöstä Suomen aikaan viimeisessä presidentinvaaliväittelyssä vaa'ankieliosavaltio Nevadassa. Las Vegasissa järjestettävä vaaliväittely keskittyy pelkästään ulkopolitiikkaan, teemaan jossa ehdokkaille on selkeimmät erot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä