Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Urbanisaatio

Maaseutu on Suomen juuristo

Maaseudun ja kaupunkien välistä vertailua on tehty aina. Ja aina se on ollut enemmän tai vähemmän keinotekoista ja ennakkoluuloihin perustuvaa. Jo nuoruudessa pikkukaupungin poikana "landet" tunnistettiin ja heillä oli omat ympyränsä yläasteella. Me kaupunkilaiset olimme olevinamme vähän parempia ihmisiä. Mutta vain koulussa..

Kaupungistuminen ja uusi maailmanjärjestys

Paikoilleen asetuttuaan ihmislaji eli ensin tuhansia vuosia pienissä kylissä. Vasta kirjoitustaidon keksiminen mahdollisti niin suurten yksikköjen hallitsemisen, että ihmiset eivät enää tunteneet niissä henkilökohtaisesti toisiaan. Siitä lähtien kaupungistuminen on ollut pitkän tähtäimen trendi, vaikka siitä on poikkeuksiakin, yleensä yksittäisten sivilisaatioiden ja valtakuntien elinvoiman hiipuessa. Ensimmäiset valtiot olivat kaupunkivaltioita ja kaupungeista hallitiin jo muinaisaikoina suuriakin valtakuntia.

Epäily viimeaikaisen maailmanlaajuisen lämpenemisen suhteen herää

Populaation kasvu 1 miljardista yli 7 miljardiin vaikuttaa lämpötiloihin kaupungeissa ja aiheuttaa korjaustarvetta lämpötiloihin globaalilla tasolla.

Yli puolet ihmiskunnasta asuu kaupungeissa

Yli puolet ihmiskunnasta asuu kaupungeissa

 

Yli puolet ihmiskunnasta – tarkemmin sanoen 54 % - asuu tätä nykyä kaupungeissa.

 

Osuuden lasketaan nousevan 66 %:iin vuoteen 2050 mennessä.  Ennusteiden mukaan kaupungistuminen yhdessä maapallon väestön kasvun kanssa voi lisätä kaupunkiväestön määrää 2,5 miljardilla vuosisadan puoliväliin mennessä.  Lähes 90 % tästä urbaaniväestön lisäyksestä tapahtuu Aasiassa ja Afrikassa, kertoo uusi YK:n väestöraportti, joka julkaistiin viime heinäkuussa (10.7.2014).

 

Kiinassa heräsi keskutelu tasa-arvosta

Kiinan talouskasvu on ollut vertaansa vailla.

Se alkoi poikkeuksellisen nopeana 1970-luvun lopussa, jolloin maassa aloitettiin tietoisesti suuri talousremontti. Tämän jälkeen maan kokonaistuotanto on kasvanut kolmenkymmenenviiden vuoden ajan keskimäärin liki kymmenen prosenttia vuodessa. Tänä päivänä Kiinasta löytyy niin maailman korkeimpia pilvenpiirtäjiä kuin suurimpia kauppakeskuksiakin, jotka linkittyvät toisiinsa nopean luotijunaverkoston kautta. 

Kiinassa valtaa pitävän kommunistisen puolueen mukaan tämä on kuitenkin vasta alkua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä