Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalitavat

SOS-hallitus on Suomen poliittisen ”kulttuurin” tuote

# Euroopan Unionin maissa järjestetään ns. vapaita vaaleja. Ellei järjestettäisi, ei EU-jäsenyyden ehtoja olisi ymmärtääkseni täytetty. Mutta kun vertailee vaikkapa vain EU-maiden vaalitapoja, joutuu lievää suuremman hämmennyksen valtaan.

Vastustatko nykypolitiikkaa? Anna miinusääni kuntavaaleissa

Kuntavaalien ennakkoäänestäminen on alkanut. Kuntavaaleissa äänestetään demokratian kannalta hieman kyseenalaisesta vaalitavasta johtuen puoluetta, vaikka äänestyspäätös tehdään henkilön perusteella. Tilanne ei  osalla paikkakunnista tosin ole yhtä paha, kuin eduskuntavaaleissa, joissa valta keskittyy lähes täysin puheenjohtajalle ja tämän lähipiirille.

Epätasapuolinen vaalitapamme

Suhteellisessa vaalitavassa, joka Suomessa vallitsee, vaaleihin osallistuneen liittouman paikkamäärä on suhteessa liittouman ehdokaslistan yhteisäänimäärään. Tarkemmin sanottuna täällä on kansanedustajan paikkojen jakoperiaatteena käytössä D'Hondtin menetelmä.

Wikipedian artikkelin (https://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4) perusteella voin laskennallisella esimerkillä perustella, miksi nykyinen paikkojenjakoperiaate suosii puolueiden olemassaoloa seuraavasti:

1. Paikkoja on jaettavana 3 ja vaalipiirejä on yksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä