Kyuu Eturautti - Pörrökorvapolitiikkaa Kynä voittaa miekan - joka ikinen kerta

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaa-ajattelijat

Schrödingerin valtionkirkko

Kyselin taannoin erilaisilla ateistifoorumeilla mitä he tarkoittavat kirkon ja valtion erottamisesta ja sekularismista. Saamieni hajanaisten - ja tieteelliselle päätelmälle riittämättömän otoskoon jne. - tulosten kautta minulle syntyi ajatus siitä että ateisteille sekularismi ja valtionkirkon vastustaminen ovat itse asiassa hyvin tehokas yhdistävä voima. Yhteinen vihollinen tunnetusti sytyttääkin tunteita. Sen sijaan huomasin että moni oli hyvin erimielinen siitä mikä oli tavoite ja ennen kaikkea lopullinen tavoite. Syynä on se, että "sekularismi" on helppo sana käytettäväksi.

Yhteisen katsomusaiheen ristiriita?

Kiitos vapaa-ajattelijoiden edustajalta saamani vinkin, lukaisin muutama päivä takaperin Jouni Luukkaisen tekstin joka sisälsi kritiikkiä uskontokannanottojani kohtaan. Aihe on kiintoisa ja ansaitsee osaltani vastauksen. Lyhykäisesti mielipiteeni on se, että tieto ei ole pahaksi lapsille eikä yhteinen katsomusaine ole välttämättä vihollinen.

Katsomusneutraali valtio on vaarallinen

”Yhteiskunnallinen tavoitteemme on kaikkien uskontojen ja vakaumusten tasa-arvo”, kirjoittavat vapaa-ajattelijat (http://vapaa-ajattelijat.fi/tamperewp/yhdistys/).

”Valtion ei tule olla sitoutumaton vain uskontojen vaan myös uskonnottomien vakaumusten suhteen”, kirjoittaa kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo (HS 13.2.) kannattaessaan katsomusneutraalin valtion käsitettä uskontoneutraalin sijaan.

Mitä Vapaa-ajattelijoilla on tarjota elämän perustaksi?

Lännen media on tiedustellut papeilta mielipiteitä eri asioista, mm. kirkon näkyvyydestä mediassa, eroakirkosta.fi:stä sekä monesta muusta. Aamulehti siteeraa jutussa pappien vapaasti antamia vastauksia, joiden joukosta Kaunain Tuuletus -blogin arvovaltaisen arvontakoneen kauhaan tarttui seuraava sitaatti:

Räsänen ja kirkon linja

Aina kun Päivi Räsänen sanoo jotain homoista, kirkosta lähtee parituhatta jäsentä. Tästä voidaan laskea että yhden lauseen hinta kirkolle on noin 800.000 euroa. Kirkkokielteisille uutinen on varmasti mannaa.


Arkkipiispan puheilla ei ole läheskään samanlaista räjähdysarvoa, vaikka ne edustavat kirkon linjaa, ja Räsäsen eivät. Sympaattinen ja lempeä arkkipiispa voi seistä vaikka Suurkirkon portailla päällään, kriitikot kuuntelevat vain Räsästä, joka on kirkon rivijäsen.

 

Suomenlinnan majakka muutettiin vapaa-ajattelijoiden minareetiksi


Vapaa-ajattelijat ovat anoneet Liikennevirastolta että Suomenlinnan majakka muutettaisiin Vapaa-ajattelijoiden minareetiksi. Minareetista huudettaisiin tasatunnein kansalaisille kutsu harjoittamaan uskonnottomuutta. Uskonnottomuuden harjoitus tapahtuisi pihalla minareetin alla, koska itse rakennus toimii kristittyjen pyhättönä.

Kaikki uskonnot tai ei mitään

Ylen A-studiossa 28.3.2014 mm. Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma taittoivat peistä uskonnonharjoituksesta kouluissa. Molemmat olivat sitä mieltä että valtiovallan tulee olla neutraali ja tasapuolinen, mutta Laajasalon mielestä tämä toteutuu sillä että valtio järjestää kaikille kaikkea eikä sillä että siivotaan uskonto kouluista pois. Kaikille oman uskonnonharjoituksen järjestäminen kouluissa on ongelmallista paitsi resurssien suhteen, mutta myös ihmisoikeusnäkökulmasta.

Suvikriisi

Suvivirrestä on tullut kiistakapula jota säännöllisesti kevään korvilla retuutetaan mediassa, ja siitä noin puolen vuoden päästä yhtä varmasti retuutetaan Enkeliä taivaan. Vapaa-ajattelijoiden kannalta tässä on harmillista se että nuo kaksi laulua eivät ole se pääasia mitä alkuperäinen kantelu ja apulaisoikeuskansleri Puumalaisen sitä koskeva päätös käsittelivät. Pahoin pelkään että monikaan asiaan kantaa ottanut ei ole ymmärtänyt päätöksen tekstiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä